Dramatiska väggkulörer och rätt belysning blev elegant bachelor pad

Hos den unge fastighetsförvaltaren smälter mjuka textilier, dramatiska väggkulörer och stämningsfull belysning samman till en elegant bachelor pad.

Det enda som bryter lugnet i denna bostad, belägen på en av Östermalms tystaste gator, är när vaktparaden passerar med taktfasta steg på tvärgatan, på väg mot Stockholms slott. 

Här bor Frank, en ung framgångsrik fastighetsförvaltare. Välplanerat, löd hans dom när han första gången klev in i den 56 kvm stora lägenheten, som ligger i en fastighet från 1900, och dess 2,5 rum och kök placerade som en solfjäder runt den rymliga hallen. Men den saknade karaktär och känsla.

– Det fanns inga tidstypiska detaljer kvar alls – inga lister, takrosetter eller väggspeglar. 

Tapet från Ananbo skapar en känsla av en muralmålning i sovrummet. Sängkläder från Pillowtalk, vägglampa, Buster + Punch. Foto: Anne Nyblaeus
Väggar, tak och samtliga snickerier är målade i kulören Down pipe från Farror & Ball. Den dova färgen och sängkläder i egyptisk bomull borgar för riktigt god nattsömn. Sänggavel från Sweef och heltäckningsmatta, Linoleumkompaniet. Foto: Anne Nyblaeus

Men eftersom han har näsa för fastigheter och är road av inredning tog Frank sig gärna an projektet. För att kunna bolla idéer och känna sig trygg med att ta steget fullt ut valde han att anlita inredaren Sofia B Tretow från Tretow deco.

– Jag hittade Sofia via hennes Instagramkonto och blogg, och tyckte om hennes stil. Jag ville åt en ”svitkänsla” och efter ett möte med Sofia satte hon ihop en fantastisk moodboard. Hon är lyhörd och var grym på att få till helheten, berättar Frank.

En viktig del av ”svitkänslan” var den mörkgrå, dramatiska looken - men hans vänner avrådde honom.

– Det kommer att bli för mörkt, sa de. Men Sofia sa precis tvärtom. Hon trodde att det skulle bli fantastiskt! Och det blev verkligen super, säger Frank nöjt.

Ljusa möbler avtecknar sig fint mot de mörka väggarna. Sammetspuff och matta Shera från Layered, gustavianska bergerer från Trwtow deco/Epok interiör, soffa Blanca från Melimeli, soffbord Ruth & Joanna. Kuddar i varierande material, mönster och strukturer uppsydda av tyger från Larsen fabrics. Foto: Anne Nyblaeus
En viktig del av ”svitkänslan” var den mörkgrå, dramatiska looken. Foto: Anne Nyblaeus
Hallens runda pelarbord är den perfekta platsen för ett välkomnande blomsterarrangemang. Härifrån har man fri sikt in mot sovrum, vardagsrum, badrum och kök – en unik planlösning som verkligen kommer till sin rätt om man betraktar varhe dörröppning som en tavla när man inreder. Tänk blickfång och något som lockar dig att kliva in. Pelarbord från Oscar&Clothilde, urna Newport, zebramönstrad matta, Zara home. Foto: Anne Nyblaeus

Väggar, tak, lister och snickerier är alltihop målat i mörkt blygrå Down pipe från Farrow & Ball, en kulör som nästan skiftar mot blått eller grönt i vissa typer av ljussättningar. Färgen känns härligt mjuk och omhuldande och det mörka taket gör att takhöjden känns oändlig. Industriella vägglampor från Buster and Punch satta på dimmer avger en varm glöd som påminner om stjärnor på natthimlen. 

Strax efter tillträde tog Frank tag i renoveringen och taklister, väggspeglar och takrosetter monterades. Bokhylla och garderober platsbyggdes och omgärdades av taklister för att bli en integrerad del av inredningen, som om de alltid hade stått där. Samtidigt frästes all el in i väggar, bokhylla och garderober, och gardinskenor gömdes i taklisterna.

Inga monteringsanordningar skulle få störa det visuella intrycket i onödan, därför gömdes gardinskenorna i taklistorna. Gardinen från den dolda skenan tycks nu rinna ned som ett vattenfall, vilket tillsammans med den dämpade belysningen och dova väggkulören ger en behaglig mjukhet.

Lister, målade i samma grå kulör som väggarna, skapar liv i det monokroma. Kafébord från Trosa möbler, stol Ton no 14, Royal design, byst, silverskålar, karaff och lampan i fönstret, allt från Oscar & Clothilde. Taklampa Buster + Punch. Foto: Anne Nyblaeus

Den fina blå sänggaveln hade Frank redan köpt, och den förankrades färgmässigt genom att Frank och Sofia tog in fler stänk av blått i de andra rummen. 

För en genomgående harmonisk känsla är det viktigt att skapa behagliga vyer in i de olika rummen. ”Tänk på det som en filmtrailer för känslan du vill att inredningen ska förmedla”, säger inredaren Sofia B Tretow. Foto: Anne Nyblaeus

Sofia valde att komplettera med mestadels ljusa möbler och olika gråtoner. Till en djup väggkulör kommer ljusare möbler och textilier verkligen till sin rätt – föremålen blir som konstverk med utmejslade siluetter som avtecknar sig mot väggarna. 

En mjuk viskosmatta från Layered och en panoramatapet från Ananbô bryter med sina mönster av mot det monokroma. Därtill valdes en blandning av kontrastrika textilier av sammet, siden med reliefmönster, linne och päls är vald för att ge inredningen djup och intresse och för att öka känslan av rymd har man använt sig av infällda speglar i hall och kök. 

Elementskydd och fönstersnickerier är målade i samma färg som väggarna, Down pipe från Farrow & Ball. Färgen skiftar i färg beroende på ljusförhållandena. Ljusa möbler och textilier bildar fin kontrast mot det mörka. Stary, Osvar & Clothilde, fuskpälspläd Newport. Vägglampor Buster + Punch, gardiner Gotain. Foto: Anne Nyblaeus

Frank vet vad han gillar inredningsmässigt – det får gärna vara klassiskt och med dragning åt art deco – och är väldigt nöjd med resultatet.

– Minimalistiskt och stramt är inget för mig, det måste kännas mysigt.

Så lyckas du med mörka väggkulörer

Inredaren Sofia B Tretow från Tretow deco är en varm förespråkare av mörk färg.

– Många blir lite rädda när de får förslaget att måla in en hel yta, eller för den delen bara ett rum, i en mörk färg. Men efter att ha vistats i mörkmålade bostäder har jag blivit handlöst förälskad i stämningen och lugnet. Därför blev jag överlycklig när jag fick Frank som kund och det visade sig att hans tankar gick i samma banor och han vågade gå all in. Det här är viktigt eftersom färgen känns påtagligt mjukare när även tak och snickerier målas. Annars kan den vanliga vita snickerifärgen stå i för bjärt kontrast mot det grå och skapa ett hårt intryck med skarpa skuggor och en alltför tydlig ”gråhet”. Genom att måla mörkt på rätt sätt blir känslan i stället mjuk, flytande och djup som en skogstjärn. Det är som att komma in i en annan värld!

Sofias 7 bästa tips för mörka färger

• Måla allt – även lister, fönsterbleck, spröjs, dörrkarmar och tak – i samma mörka kulör. 

• Sätt listverk på väggarna för att bryta av och skapa visuellt intresse

• Använd jämnt utsprid belysning från många olika ljuskällor - glöm inte fast väggbelysning - satta på dimmer

• Värm upp med detaljer av mässing

• Satsa på stora, gröna bladväxter och snittblommor i till exempel ljusrosa eller vitt

• Välj möbler och detaljer med mjuka former

• Mjuka upp med stora, varma mattor

Ur Sköna hem nr 5 2020. 

LÄS MER: Sommarhus på skärgårdsö – med magisk utsikt och klassisk design 

LÄS MER: Hemma hos Sara Sommerfeld: ”Mitt hem är min älsklingsplats” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!