Foto: Stephanie Sifvert

Dominika Peczynski om sitt hem: ”Jag vill ha mönster, färger och för mycket prylar”

I den stora sekelskiftesvåningen ryms tusentals böcker, jakttroféer, persiska mattor, auktionsfynd och en inredning lika färgstark som hemmets ägare. Välkomna hem till Dominika Peczynskis spännande residens!

Hemma hos pr-byrådrottningen och popstjärnan Dominika Peczynski och Sveriges forna finansminister Anders Borg finns inte många tomma ytor. I stället möts besökaren av elegant färgsättning, svulstig inredning och ett flertal jakttroféer.

– Det är Anders som jagar och allt vi har hemma är egenskjutet. 

Dominika delar inte jägarintresset med sin man.

– Nej, jag är alldeles för blödig. Jag kan inte ens fiska. De här döda djuren har kommit upp på väggarna väldigt tidigt på morgnarna då jag har sovit. Jag har hört bankandet i väggen och sedan sitter där en jäkla hjort på väggen, där jag planerat att ha en stor guldspegel. Det gäller att snabba sig för att sno utrymmet.

Jag avskyr vitt. Uncluttering är inte min grej
Fåtöljerna vid fönstret och den stora guldspegeln är fyndade på auktion. ”Min uppfattning är att riktigt stora saker är lättare att få billigt på auktionssajter, eftersom folk inte alltid har plats för dem. Den här spegeln betalade jag 3000 kronor för.” Foto: Stephanie Sifvert
I den långa hallen står böcker i en platsbyggd bokhylla. ”Anders läser snabbare än jag, cirka en bok om dagen medan jag snittar en bok i veckan. Han föredrar facklitteratur och jag skönlitteratur, men vi lurar båda på varandra favoriter från vår genre emellanåt.” Foto: Stephanie Sifvert

Bråkar ni om inredning? 

– Nej, inte alls, konstigt nog! Ja, förutom när han ”smygdekorerar” hemmet med troféer. I övrigt har vi snarlik smak. Han är inte heller direkt minimalist. Själva begreppet minimalism ger mig en otrygg känsla. Jag vill ha mönster, färger och för mycket prylar. Jag avskyr vitt. Uncluttering är inte min grej och KonMari somnade jag till efter tio minuter, så otroligt tråkigt …

 

Är det ofta stökigt hemma hos er?

– Både och. Jag kan vara väldigt stökig och vill gärna ha en levande, organisk klädhög på en stol. Det gillar inte Anders, han vill ha kläderna prydligt upphängda i klädkammaren. Men ibland slår det över åt andra hållet eftersom jag har en del autistiska drag. Då får jag ett ryck och börjar städa maniskt. Och så ställer jag saker i jämna rader eftersom jag gillar det linjära. 

Emellanåt bor det sju personer i den pampiga sekelskiftesvåningen på 225 kvm på Östermalm. Och det är just mängden barn och ungdomar och deras vänner som gör att det blir stökigt, enligt Dominika, även om hon älskar att ha hemmet fullt av folk. 

– Det första jag gör när jag kommer hem är att ropa för att se om någon är hemma. Om det mot förmodan inte är någon som svarar lägger jag mig på soffan och njuter av min ensamhet. 

Jag vill ha mönster, färger och för mycket prylar. Jag avskyr vitt
Stilleben i sovrumsnischen med en auktionsfyndad bricka och små burkar som Dominika samlat på sig genom åren och kallar för ”Livets burkar”. Foto: Stephanie Sifvert
Platsbyggd bokhylla tillverkad av samma snickare som byggde bokhyllan i Dominikas förra lägenhet på Söder. ”Soffan och fåtöljerna från Oscar & Clothilde är nya. Jag slängde nästan allt från mitt tidigare boende när vi flyttade hit. Sofforna hade utsatt för två barnkullas spyor, de behövde bytas ut. Anders och jag har ju börjat om lite från början i detta boende.” Foto: Stephanie Sifvert

Till skillnad från många andra som kastar av sig sina obekväma arbetskläder och byter om till mjukisbyxor, gör Dominika tvärtom.

– Jag uppgraderar min outfit. Är det vinter ute byter jag om till klänning och höga klackar. Myskläder har jag bara på landet.

Det är först i dag, vid 49 års ålder, som Dominika blivit mer hemmakär. Tidigare har hon varit väldigt nyfiken på världen och ständigt på resande fot. Dels i sin karriär som popstjärna i Army of Lovers, men även då hon gjort reseprogram. 250 resdagar per år har varit normen. Dominika har liftat till Haifa med en turkisk lastbilschaufför (fast vaknade upp i Sarajevo), uppträtt inför gigantisk publik i Ryssland, Azerbajdzjan och Uzbekistan och njutit av maten och kulturen i Tel Aviv, hennes favoritstad.

Är det vinter ute byter jag om till klänning och höga klackar. Myskläder har jag bara på landet
Dominika älskar att klä upp sig när hon kommer hem. Foto: Stephanie Sifvert
Den lilla älgen är köpt på auktion och metallkraniet kommer från en bohemisk butik på Södermalm. Foto: Stephanie Sifvert

– Resandet har varit bra för min rastlöshet. Jag vill röra på mig. Det är svårt att utveckla en relation till hemmet då. Den känslan blev starkare när jag var 30 och fick min dotter Hannah. Då målade jag om lägenheten i en fin färg. 

I dag beskriver hon sig som fast i inredningsträsket. Och en stor del av inspirationen kommer från magasinet du just nu läser.

– Jag känner mig belönad och får en estetisk tillfredsställelse av att läsa Sköna hem. Texterna är bra, innehållet är lärorikt, det är vackra bilder och allt är väl kurerat. Det är den enda tidskrift jag köper. 

Vissa saker i vårt hem är dyra, som soffan och Josef Frank-lampan i fönstret. Men absolut inte majoriteten av inredningen! Det är ett knep att kunna fynda som jag och något jag verkligen är stolt över
”Tavlan är en bröllopsgåva från våra vänner. Barnen tycker att den är otäck, men vi älskar den, trots att den är helt sjuk!” Foto: Stephanie Sifvert

Hon poängterar att hon är väldigt nervös över reportaget och hur hennes hem kommer att se ut i tryck. Genom att blicka ut över den intressanta och dynamiska mixen av inredning i hennes och familjens våning, känns det som en högst obefogad oro.

Här finns platsbyggda bokhyllor med mängder av böcker för det intellektuella paret. Tunga och exklusiva textilier av sammet ihop med mörka träslag ger ett ombonat intryck. Charmiga detaljer från auktionshus och fungerande kakelugnar adderar ytterligare sofistikerad lyx. Men skenet bedrar, avslöjar Dominika. Paret är absolut inga snobbar gällande inredning. 

– Vissa saker i vårt hem är dyra, som soffan och Josef Frank-lampan i fönstret. Men absolut inte majoriteten av inredningen! Det är ett knep att kunna fynda som jag och något jag verkligen är stolt över. 

Balkongen har Dominika inrett med trall, mysiga textilier och växter. ”Just de här palmerna är äkta, men i övrigt har vi massor av plastväxter i hemmet. Antingen vattnar jag för mycket eller för lite.” Foto: Stephanie Sifvert

Dominika beskriver lyriskt om när hon kommit över hela möbelgrupper för några hundralappar genom att ha stenkoll på olika auktionsverk. 

– Det mesta köper vi på auktion men visst älskar jag även budgetkedjorna. H&M Home är briljant, det är nästan lika snyggt som Svenskt tenn! 

Dominika är född och uppvuxen i Warszawa. Sedan blev hon nysvensk då hennes naturvetarföräldrar flyttade till Sverige när Dominika var sju år. Hon har inga syskon.

– Från början hade vi ingenstans att bo. Så först bodde vi på ett kontorsgolv, på madrasser, hos en farbror. Sedan fick vi låna en etta i Hägersten att dela på, tre personer. 

Efter det följde några korta boenden i Hornstull och slutligen Bredäng. Dominika längtade bort från förorten och flyttade hemifrån redan som 15-åring till Södermalm i Stockholm. Under några år bodde Dominika även i London.

På flera ställen i hemmet syns vackra orientaliska mattor som paret köpt från Georgien eller Turkiet. Mattan i hallen är en tabriz som paret fått i bröllopsgåva av deras iranske vän Daniel. Foto: Stephanie Sifvert

– Jag har försörjt mig själv sedan jag var tonåring. Så gör väl inte ungdomar längre? Jag fick lite för mycket pengar per plåtning som fotomodell, kanske femtiotusen. Det var inte särskilt karaktärsdanande. Men jag har haft flera så kallade skitjobb också, på McDonald’s och Gröna Lund, som faktiskt är rätt bra jobb egentligen om man ska mogna och ta ansvar.

När Dominika var 22 år gick hon med i gruppen Army of lovers. Hon var sedan tidigare vän med bandmedlemmen Jean-Pierre Barda, då de gått i samma skola och så hade hon arbetat som modell åt Camilla Thulin, bandets kostymör. Army of lovers rätt så ekivoka image har gjort att många tror att bandet levde rövare under de mest intensiva turnéåren. Detta dementerar Dominika bestämt. 

– Absolut inte! Det är en generell missuppfattning om oss. Allt sköttes otroligt strikt. Alexander Bard och Camilla Thulin är som mina stränga föräldrar. De knackar på dörren efter giget och kollar så att man har gått och lagt sig. Vi skulle utstråla en visuell dekadens, men kunde inte leva så. Man gör 30 intervjuer per dag och bor mer eller mindre på flygplatser, går upp tidigt och lägger sig sent. Det går inte att arbeta som popstjärna och vara bakfull med det schemat.

Army of lovers existerar fortfarande men kör bara ett fåtal spelningar per år. Då gäller väldigt exklusiva upplägg med stora arenor. De spelar aldrig i Sverige. 

Parallellt med artisteriet har Dominika en framgångsrik karriär som egenföretagare. Hon startade Sveriges första dejtingsajt lovesearch.com, som hon sålde till match.com. Och så är hon grundare av pr-byrån Mafioso samt nystartade treatya.com, en rikstäckande bokningstjänst för skönhetsbehandlingar.

Det mesta köper vi på auktion men visst älskar jag även budgetkedjorna
Det stora köket har generösa sällskapsytor. Barstolar från Nordal, bord och stolar är antikfynd och den orientaliska takkronan är köpt i Turkiet. ”Både jag och Anders gillar att laga mat, men dukningen står jag för. Det är som en orgie av linnedukar, färska snittblommor och servettringar. Då får ingen störa – jag är besatt av att duka!” Foto: Stephanie Sifvert

– Jag gör numera alla skönhetsbehandlingar hemma, som naglar, injektioner, hår och allt – det är väldigt bekvämt. Jag har startat Treatya helt själv och betalat för att utveckla tjänsten men nu äger Anders 15 procent av bolaget.

Du måste ha hunnit tjäna ihop en ansenlig förmögenhet genom åren? 

– Det har säkert blivit en del deg, men jag har inte räknat så noga eftersom jag var så ointresserad av pengar då. Jag sparade inte utan tänkte att det kommer ju alltid nya pengar. Men visst, jag har ett obelånat boende, ett ställe på landet – jag har ordnat det för mig. Nu är jag medelålders och mer intresserad av ekonomi. Men aktier lockar mig inte, det kan jag för lite om. Har testat och det har gått dåligt varje gång.

Det bor en frustrerad hemmafru inom mig som inte riktigt har fått komma ut förrän nu. Jag vill bara inreda, puffa kuddar och köpa snittblommor
Dominika i klänning av väninnan Camilla Thulin, vars plagg hon har blivit musa för. Foto: Stephanie Sifvert

Vem sköter räkningarna och ekonomin hemma hos er?

– Det är väl ingen direkt som sköter det, det mesta går ju på autogiro i dag? Vi har inte gemensam ekonomi, utan varsitt konto, varsina bolag. Anders köper saker och jag köper saker. 

Hon tar ut en prilla snus och stoppar in en ny, som knappt syns under överläppen. Det är kanske hennes femte snus hittills under intervjun. 

– Jag ser inte snusningen som en last, utan en gåva som räddade mig från cigaretterna. 

Tidigare kedjerökte Dominika 40 cigaretter om dagen. Hon började som 15-åring och slutade strax innan dottern Hannah föddes, då Dominika var 30 år.

– Jag rökte överallt: låg i sängen och blossade och badade i stället för att duscha, eftersom jag kunde röka då. Snuset är en fin förbättring från det. 

I motsats till vad många kanske tror trivs inte Dominika med att stå i centrum när det gäller privatlivet. Hon anser att hon får den känslan tillfredsställd så det räcker då hon står på scen.

– Exempelvis tycker jag det är märkligt att uppta folks uppmärksamhet när man gifter sig. Men jag och Anders hade ett stort bröllop och vi fick massor av presenter.

Sovrummet är målat i en dovt blå kulör från Sköna hems samarbete med Caparol, i nyansen Endless. ”Jag sover väldigt djupt. I min förra lägenhet hade vi inbrott och min exman jagade i väg tjuvarna och ringde polisen som kom dit. Inte ens då vaknade jag. Sedan berättade han allt för mig på morgonen efter. I slept through the whole event!” Foto: Stephanie Sifvert

Det nygifta paret åkte direkt till Tel Aviv från bröllopsfesten på Grand hotel. Deras vänner ombesörjde att alla gåvor budades hem. 

– Det var det bästa – att sitta i ett rum efter hemkomsten, fyllt av presenter och slita upp paketen, som en prinsessa! 

Efter en stunds euforisk paketöppning kom Anders in i rummet och undrade lite oroligt om hustrun hade koll på vem sakerna kom ifrån, men då hade redan Dominika öppnat mer än hälften.

– Jag saboterade allt på en kvart – total oreda på alla papper och kort. Så vi har ingen aning än i dag vem som köpt vad.

Att köpa presenter åt andra och slå in dem omsorgsfullt är en annan av Dominikas husliga paradgrenar. Liksom att duka och laga spännande maträtter som marockansk lammgryta eller vietnamesiska vårrullar.

– Det bor en frustrerad hemmafru inom mig som inte riktigt har fått komma ut förrän nu. Jag vill bara inreda, puffa kuddar och köpa snittblommor. Men det är ju mest i min fantasi, för innerst inne älskar jag att jobba mer än att puffa kuddar. Men just nu bejakar jag min servettringsfas och tar fram min inre östermalmstant.

Ur Sköna hem nr 3 2020. Se alla bilder från reportaget i magasinet som ligger ute till försäljning nu!

LÄS MER: Hockeyproffset och influencern visar upp sitt hem – med egen lyxig design

LÄS MER: Pampig våning med sjöutsikt – hälsa på hemma hos Layered-grundaren

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + 4 Vitvinsglas från Iittala 299 kr. Köp nu!