Foto: Carina Olander

Gamla småländska lanthandeln blev nytt idylliskt hem

Välkommen att kika in hos sömmerskan och glasblåsaren mitt i Småland. I den gamla lanthandeln i byn Örsjöbol bor Elin och Morgan Persson med fyra barn, tre katter, tjugo höns och en kanin.

Från Vaxholm utanför Stockholm till Åseda i Småland gick flyttlasset för snart tio år sedan. Att flytta hit kändes självklart, då Elin är uppväxt i en by utanför Tranås.

– Vi bodde trångt i en lägenhet i Vaxholm, säger Morgan. Elin jobbade som kostymsömmerska, jag drev en glashytta, men Elin längtade tillbaka till landet. Och vi drömde om att förenkla våra liv och ha möjlighet att jobba hemifrån.

Visningen ägde rum en regnig och ruggig dag, och paret var de enda som bjöd, drömhuset blev deras utan mankemang. Att det fanns så mycket vackra originaldetaljer bevarade och kakelugnar i nästan alla rum, avgjorde saken. Och lanthandeln med bevarad inredning var i princip intakt.

Från Stockholm till lantlig idyll. Foto: Carina Olander
Trädgården var vildvuxen när familjen flyttade in och är så fortfarande. Här växer många gamla sorter som vintergäck och pärlhyacint som kommer på våren, rosor och pioner under sommaren, gullris och aster till hösten. Foto: Carina Olander

Huset byggdes som just lanthandel 1914, och höll öppet fram till 1963. I lilla Örsjöbol fanns det en tid såväl postkontor, tågstation och smedja som planer på ett glasbruk. Lanthandeln fungerade som mötesplats i byn. Sedan 70-talet hade huset använts som sommarhus, men det fanns vattenburen värme, nygrävt avlopp samt djupborrad brunn.

Jag skulle beskriva vår stil som att Sätergläntan möter Frida Kahlo

– Renoveringarna har växt fram långsamt, vi har ändrat oss både två och tre gånger. Vi är rätt impulsiva och har byggt upp och rivit ner samma vägg under loppet av ett år, skrattar Elin.

Badrummet är nygjort i äldre stil. Här fanns tidigare husets andra kök. Rutigt golv från Hultanäs kakelfabrik. Foto: Carina Olander

Från början fanns två kök i det 250 kvadratmeter stora

huset. De har sparat ett av dem och höjt arbetsbänkar, satt in en vedspis och målat om.

– Det är vårt bästa tips: Om huset du köper har ett platsbyggt kök så behåll det. Vi är så glada över att vi har kvar vårt 50-talskök.

Arbetsrummet är ett rum för skapande. Här pysslas, och spelas musik. Soffan är ett blocketfynd som Elin klätt om.
Elins arbetsrum är som en skattkammare av tyger och tapeter. Hela familjen brukar samlas här och pyssla med sitt. Tapet från Duro. Skrivbord från Ikea, skåpet har tillhört en skola. Foto: Carina Olander
Siden, sammet, trasa, lump; Elin tycker om textilt hantverk. Tidigare arbetade hon som kostymmakare, och hon syr fortfarande mycket och gärna. Foto: Carina Olander

Det andra köket på övervåningen har blivit badrum. Alla rum har målats och tapetserats, bergvärme har installerats och en trappa har rivits ut för att få en bättre disponerad hall.

LÄS OCKSÅ: 11 underbara sovrum i lantlig stil

– Nu återstår utsidan. Ny puts på söderväggen, måla om fönster och kitta alla glasverandans fönster. Att ha hus är att ständigt ha något att göra, säger Morgan.

Allt är intakt i den del av huset som hyst lanthandel. Till och med disken med sin kassaapparat. Här öppnar Elin och Morgan snart butik med bruks- och konstglasförsäljning. Foto: Carina Olander
”Det gör oss inte så mycket att vi inte hinner med att rensa rabatter och klippa gräset stup i kvarten, det är mysigt med en vildvuxen trädgård”, säger Elin. Foto: Carina Olander

Glasverandan är familjens absoluta favoritplats. På våren, innan lövsprickningen, är ljuset som starkast och solen värmer upp rummet snabbt. Och åt köksträdgården ägnar familjen en hel del tid på sommaren.

Vi är ganska impulsiva och har både byggt upp och rivit ner samma vägg under loppet av ett år

– Vi trivs så bra här, det känns stort, välkomnande och hemtrevligt, säger Elin. Vi är inga minimalister. Jag skulle beskriva vår inredningsstil som att Sätergläntan möter Frida Kahlo (institut och centrum för lärande inom slöjd och hantverk, respektive den mexikanska målaren, red:s anm). Vi har alltid byggnadsvård i tankarna när vi renoverar, men blandar gärna in udda färgkombinationer i inredningen.

I vardagsrummet krockar tapet och blå vägg på ett roligt sätt. ”Vi tyckte att det var synd att måla över tapeten och kunde inte få tag på fler rullar så den fick vara kvar. Det är kul att se spår från förr”, säger Elin. Foto: Carina Olander
Elin målade mönstret på golvet i matrummet med ett vinylskiveomslag som mall. Sedan har hon lackat golvet med båtlack. Matbord och udda pinnstolar köpta på auktioner och loppisar i Småland. Foto: Carina Olander

Drömmen om att kunna jobba hemma är nu förverkligad. I sommar öppnar Elin och Morgan en glashytta i sitt hus i Örsjöbol. Sedan tidigare har Elin ett stort arbetsrum där hon syr om, syr nytt och skapar mönster. Hon älskar det textila hantverket.

I ett av barnrummen får en hög resväskor agera sängbord och byrå, den gamla sängen är ett loppisfynd. Överkastet har Elin sytt. Foto: Carina Olander
"Vi trivs så bra här, det känns stort, välkomnande och hemtrevligt"

– Vi kommer att ha fokus på omformning av flaskor och burkar, säger Morgan. Vi värmer upp engångsglas och formar dem till bruksföremål som karaffer, kannor, dricksglas och skålar. Vi har en vision om att skapa en mötesplats för människor, med kurser, utställningar, kafé och butik. Vi trivs med livet på landet och lugnet här, men samtidigt behöver vi känna puls och tycker om när det händer saker omkring oss.

I nedre hallen finns en platsbyggd bänk fylld med kuddar som Elin har sytt. Speglar köpta på loppis. Foto: Carina Olander
Hönshuset har Morgan och Elin byggt av gamla granslanor. Här lever familjens tjugo höns ett skyddat och gott liv.

– Söndagar är vår familjedag, då spelar vi spel, gör utflykter, går på auktion eller loppis och avslutar på ett mysigt fik. Det uppskattar alla våra fyra barn, Liv, Ester, Jonas och Vanja, säger Elin.

Ur Sköna hem nr 5 2018, prenumerera på Sköna hem

Av: Johanna Flyckt Gashi Foto: Carina Olander

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!