De renoverade grosshandlarvillan från 1884 med hjälp av gamla foton
Efter ett trettiotal flyttar kastade inredaren Mari Strenghielm ankar. Den vita grosshandlarvillans kroniska behov av kärlek fick familjen att lägga till på paradplats invid Jungfrufjärden.
Det är nu 16 år sedan familjen Strenghielm flyttade till Dalarö i Stockholms skärgård. Det är personbästa för inredaren Mari Strenghielm, som dessförinnan bott på ett trettiotal olika adresser! Mari gillar spänningen i att byta miljö, men huset på Dalarö blir liksom aldrig riktigt klart. Här finns oändligt med fixarjobb, som hållit flyttbeteendet i schack under den långa perioden.
- Att resa och att flytta, båda lockelserna är ett arv från mina föräldrar, förklarar Mari. Min pappa arbetade över hela världen. Ibland blev han stationerad utomlands och då följde hela familjen med. När jag fyllde fem år flyttade vi till Irak och där blev vi kvar i fyra år. Mina föräldrar, framför allt min mamma, ägnade mycket energi åt att renovera de olika hus vi bodde i. När hon var klar ville hon flytta för att få ett nytt projekt att jobba med. På den punkten är vi exakt likadana!
Mari får utlopp för mycket av sin kreativitet i jobbet som inredare. Det ger henne möjligheter att skapa nya världar, om och om igen. Och det tar henne till nya platser.
Hur blev det Dalarö då? Varken Mari eller maken Christian hade tidigare några kopplingar hit. Men efter ett besök hos en kollega på ön blev Mari helt betagen av skärgårdsmiljön, och paret köpte snabbt ett av de två hus som då fanns ute till försäljning.
Mäklaren hade meddelat att huset var byggt på 1930-talet, men en av de nya grannarna kunde ge andra besked.
- Hon berättade att huset var från 1884. Hon var själv barnbarn till arkitekten som ritat villan, och hade dessutom sparat gamla fotografier av exteriören som var till stor hjälp för oss när vi satte i gång att renovera för att återställa husets forna glans, säger Mari.
Huset hade varit uthyrt som rektorsbostad sedan 60-talet vilket innebar att det klarat sig väl från överdriven modernisering. Den gamla charmen satt ännu i väggarna, bara dold bakom några lager isolering. Utsidan fanns som sagt väl dokumenterad tack vare den goda grannen, men det krävdes en del detektivarbete för att lista ut hur villan kan ha sett ut invändigt när den byggdes.
- Vi läste allt vi kunde komma över om grosshandlarvillorna som byggdes i skärgården i slutet av 1800-talet. Golv, fönster- och dörrfoder byttes till sådana i originalstil. Vi skaffade en kamin till hallen och en kakelugn från rätt år till vardagsrummet. De flesta blir häpna när vi berättar att de inte är sparade original utan att det är vi som installerat dem, berättar Mari.
I dag är de stora renoveringarna färdiga och Mari och Christian har på senare tid kunnat ägna sig mer åt inredningen och finishen.
- Det är viktigt att ha respekt för huset, och för vad arkitekten en gång tänkte sig. Samtidigt vill jag gärna att interiören ska spegla vår tid i både färgval och möbler.
Mycket av inredningen har de själva byggt. I biblioteket har Ikeas Billybokhyllor förankrats i väggen och skarvarna har täckts med trälister. Lite spackel och färg på det, och resultatet har blivit både elegant och trivsamt med relativt enkla medel.
- När jag inte hittar precis det jag vill ha bygger jag det själv, och jag är glad att Christian också tycker att den typen av jobb är roliga att göra, det är fint att dela det intresset, säger Mari.
Andra exempel på parets händighet är tv-möbeln i vardagsrummet som smälter in med den övriga skåplösningen, barnens sängar och dagbädden i det stora sovrummet, där Mari gärna sitter och ser ut över vattnet.
- Att få skapa miljön som omger mig utan att någon annan, som en hyresvärd till exempel, sätter stopp är befriande. När man har barn är det dessutom en enorm fördel att ha en trädgård de kan springa i, säger Mari, och syftar på sonen Dante och dottern Juno.
Men nu när barnen blivit större och huset känns färdigt har Maris flyttlust väckts på nytt
- Vi har älskat vårt hem under alla dessa år, men nu börjar det ändå bli dags för ett nytt husäventyr på en ny plats. Halva nöjet är att inte veta var vi till sist hamnar!
Styling: Mari Strenghielm
Text: Tavern Agency
LÄS MER: ”Som ett villaområde fast mitt i stan” – Catherina och döttrarna bor ovanpå ett köpcentrum
LÄS MER: Kråkslott blev drömhem – Jonas & Elin återställde huset med hjälp av gamla vykort