Foto: Morten Holtum/Living Inside

De hittade tomt vid havet – byggde villa med magisk utsikt från alla rum

Vad gör man om man hittar en unik tomt i Stockholms skärgård, men där inte finns något hus? Jo, man ritar och bygger sin egen skräddarsydda drömkåk. I alla fall om man är som sjuksköterskan Emma och snickaren Elias.

Jadå, grannarna ville gärna flytta med till den nya tomten. Och dela på den. Barnens lekkamrater. Check!

I skärgården söder om Stockholm har snickaren Elias Sjöberg byggt ett hem åt sig och sin familj på fyra. Här hittade han en tomt nära havet, som han kände att han bara måste äga, och övertalade fru, barn - och faktiskt också sina grannar - att flytta med. Men först var de tvungna att bygga huset de skulle bo i. Elias och hans fru Emma hade provat det tidigare.

Det var den fantastiska utsikten som avgjorde saken: Här ska vi bygga vårt drömhem, bestämde Elias och Emma. Foto: Morten Holtum/Living Inside
På övervåningen finns det stora tv-rummet, med utsikt över havet. Och en gråblå soffa som rymmer hela familjen. Mattan kommer från kusiner.dk och bordet från Ikea. Skåpet har Elias själv byggt. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Massor av rymd! Materialen och inredningen går i milda färgtoner. Det är skärgårdsnaturens fängslande panorama utanför de höga fönstren som är blickfång. Hylla på väggen från String. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Trappan som leder ned till vattnet och bryggan är byggd för att smälta in, och följer klippans former. Foto: Morten Holtum/Living Inside

Han är snickare, hon är sjuksköterska, och tillsammans arbetar de som ett kompetent team, när det gäller att bygga bostäder åt sig själva. Det här huset är deras tredje.

Elias hittade tomten 2017 av en slump. Han kunde inte få den ur huvudet när han hade sett den. Så han bestämde sig för att fråga sina goda vänner, och tillika grannar, om de ville vara med och dela på den nya drömtomten? På så sätt kunde de bygga ett hus vardera, och fortsätta att vara grannar. Och grannarna var med på noterna, så tomten på 1 800 kvadratmeter ner till vattnet blev deras.

Från köket upplever man de enkla och konsekventa materialvalen sten, glas och trä. Havets blå toner dominerar färgskalan. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Elias och sonen Viggo trivs i den generösa havsblå soffan. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Köket bjuder på stora, generösa arbetsytor. Mörkt grågröna skåp i fonden och ljus björkfaner i förgrunden. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Matplats med havsutsikt. Bordet har Elias tillverkat efter Emmas önskningar. Stolarna är klassiska Lilla Åland från Stolab, lamporna kommer från Muuto och mattan hittades på en loppis. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Betonggolvet på nedre planet flyter sömlöst genom alla rum. Det ger ett skönt lugn.

I dag är den uppdelad i två, med två fristående hus. Tomten sluttar hela vägen ner till vattnet och har sin egen brygga och strand. Elias började gräva och gjuta husgrunden sommaren 2018, och familjen kunde flytta in på försommaren 2019.

Varje tum av villan är designad av Elias i samråd med Emma. Den ligger högt på en klippa, med en strålande utsikt. Elias har sitt eget företag Elias Sjöberg bygg, och ofta är det han själv som designar husen han bygger.

- Det börjar ofta med att kunderna ser något av mina egenritade hus, gillar det och vill ha något liknande, berättar Elias. Det som är viktigt för mig är att få ut det mesta av arkitekturen, platsen och ljuset, i kombination, när jag bygger.

Och här, i sitt skärgårds-Shangri-la har han verkligen lyckats! En av grundtankarna var att bygga huset så att alla rum fick en optimalt utnyttjad utsikt. Det fick styra planritningen för hela bygget.

Emma och dottern Alice. Foto: Morten Holtum/Living Inside
En bärande tanke när Elias och Emma ritade sitt drömhus var att ljusinsläppet ska vara maximalt överallt. De väl tilltagna fönstren ger god kontakt med naturen utanför. Köket i björkfaner är från Ikea. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Den ståtliga eken ville Elias bevara, och tog med det i ritningarna för huset. I stället för att spränga har man byggt i harmoni med naturen och tagit tillvara tomtens ursprungliga karaktär. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Elias och Emmas sovrum ligger en våning upp med utgång till den stora terrassen. Här står en säng från Carpe diem, med stickade kuddar från Care by me. Mattan är från kusiner.dk Foto: Morten Holtum/Living Inside
Det exklusiva norska tallvirket blir bara vackrare med åren när det härdas av regnen och vindarna från havet

Själva huset är från början byggt som ett lågenergihus, men det kunde inte godkännas helt som sådant, på grund av de stora, höga fönstren. Men dessa var ett måste för paret som ville få in så mycket ljus som möjligt. Alla fönstersektioner går från golv till tak utan paneler.

Exteriören är helt klädd i exklusiv norsk tall från producenten Kebony. Virket är värmebehandlat på ett speciellt sätt, så att det inte kan ruttna, och åldras med en vackert ljusgrå, väderbiten patina. Interiört har ett betonggolv gjutits. Det går igenom hela våningen så det finns egentligen inga övergångar mellan de enskilda rummen. Det bidrar till en skönt flytande känsla i hela huset.

Huset har en yta på 240 kvadratmeter fördelat på två våningar. De stora gemensamma utrymmena och ett mindre sovrum ligger på bottenvåningen. På övervåningen finns ett tv-rum, två sovrum åt parets barn Viggo, 10 år, och Alice, 13 år, föräldrarnas sovrum samt två separata badrum.

I hallen hänger en stor rund spegel som reflekterar ljuset och utsikten i gästrummet intill. Spegeln är från Rusta. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Från det marmorklädda badrummet finns en av flera utgångar till terrassen. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Snyggt rullade handdukar från Mette Ditmer ligger nära till hands i badrumsfönstret. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Kommod och spegel från Ikea, handfat från Vida. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Badrummet är planerat så man kan njuta av utsikten från badkaret, Elisse från Alterna. Mattan från kusiner.dk mjukar upp marmorgolvet. Foto: Morten Holtum/Living Inside
Maximalt ljusinsläpp och utsikt! Överallt går de höga fönstren nästan ända ner till golvet.

Ljus, luft och högt i tak präglar inredningen. Här används mycket ljust trä, ljusa toner på väggarna och få, men säkra färgval i själva inredningen. Den generösa takhöjden ger en skön känsla av rymd.

Barnen älskar sitt nya skärgårdshem. En bidragande faktor är förstås att deras lekkamrater, grannens barn, har flyttat med till det nya stället. Självklart är också den omedelbara närheten till vattnet ett stort plus. Här kan man simma och leka i vattnet från tidig vår till sen höst.

Den branta tomten ger visserligen inte många möjligheter att spela fotboll och liknande aktiviteter. Men hela familjen älskar vattensporter, att åka vattenskidor, simning och båtliv.

Så alla är mer än nöjda! Man förstår att Emma och Elias sitter här en stund varje kväll och njuter av den vidsträckta utsikten, lugnet och naturen.

Översättning Claes Blom

Ur Sköna hem nr 9 2021.

LÄS MER: Sluttande tomten blev drömterrass med pool, pergola och utekök med tre grillar
LÄS MER: Dukat för sommarkväll och skärgårdsmiddag hos toppfloristen

Aktuellt just nu