Huset ligger på 420 meters höjd men det är ytterligare cirka 200 fallhöjdsmeter upp till bergets topp. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Paret byggde sitt drömhus på berget – 420 meter över havet

Familjen Mossenberg är ett aktivt gäng som älskar naturen. Allra bäst trivs de i norra Värmlands djupa skogar – så bra att de byggde ett hus på väg upp mot det granklädda bergets topp.

Isabelle Olander

Helst tillbringar Maria, Joakim och barnen Oliver och Elle sin lediga tid i Stockholms skärgård eller i Värmlands djupa skogar. Där känner de att de kan pusta ut och lyssna till tystnaden. Eftersom hela familjen gillar att vandra, paddla kajak och åka skidor på längden och tvären var det inte konstigt att de hamnade i trakterna kring Sysslebäck i norra Värmland, där Maria också har sina rötter.

Det var en magisk stund och vi enades om att så här skulle man ju kunna ha det

Vintern 2017 hyrde Joakim och Maria en liten stuga uppe på Långberget. Ett skidmecka för entusiaster, både elitåkare och glada amatörer. Den första morgonen tog de en tidig tur i perfekta längdspår, ackompanjerade av en klarblå himmel, uppåtgående vintersol och skulpturer av gnistrande snö på myrlandskapets karga trädkronor.

– Det var en magisk stund och vi enades om att så här skulle man ju kunna ha det – vi borde ha en stuga här. Längdåkning på morgonen följt av utförsåkning på Branäs med barnen när de väl har vaknat, säger Maria.

Värmlandsskogarna är alltid nära, vart man än vänder blicken. Foto: Maria Hofman Jarefalk
På uteplatsen står utemöbler och en hänggunga som Joakim byggt själv. Växter i krukor från Nora trädgård i Trosa. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Den rymliga soffan kommer från Posh living. Soffbord, rottingstol och golvlampa är alla från Ikea, matta, Chhatwal & Jonsson, grön vas från Iittala, vit keramikvas från Rusta. Pläd och kuddar från Himla, mönstrad kudde från Day home. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Där började jakten på den perfekta tomten. De ville ha en liten skogsfastighet med ostört läge och ett småskaligt hållbart skogsbruk som ökar i värde i takt med att skogen växer. Samtidigt ville de ha närheten till skidanläggningar, möjlighet till jakt och den orörda vildmarken runt knuten.

Den sträckte sig från Klarälven upp på berget, över en vacker tjärn och vidare ut i ett större vattendrag

– Vi höll utkik på lokala mäklarsidor, och en dag dök den perfekta skogsfastigheten upp. Den sträckte sig från Klarälven upp på berget, över en vacker tjärn och vidare ut i ett större vattendrag.

Terrängen sonderades av Joakim och Oliver som slutligen hittade en plats uppe på berget där en naturlig hylla bredde ut sig. En perfekt plats för ett hus, där man kunde se flera mil bort över bergen med Norge i horisonten. Där, på den magiska platsen, ville de bygga.

Köket i gråblått kommer från Kvik. Industrilamporna i taket är Barnstaple silver från Eglo. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Huset som familjen Mossenberg valde kommer från finska Kontio och är på 100 kvadratmeter. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Rottingbricka från Nordal, highballglas och karaff från Cervera, kaffekoppar från Dbkd. Våfflad kökshandduk från Himla. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Budgivningen tog nästan lika lång tid som själva bygget, det vill säga runt fyra månader. De lade ett bud på skogsfastigheten på 35 hektar, men sedan tog det tid innan budgivningen drog i gång. När fastigheten väl blev deras hade de hunnit hitta rätt bland husleverantörerna. 

De fastnade för finska företaget Kontio, som bygger traditionella timmerhus i en nystöpt minimalistisk form. Naturen följer med in i huset genom de generösa fönsterpartierna, och familjen Mossenberg gillade också den enkla och avskalade planlösningen där köket och vardagsrummet i mitten utgör husets hjärta.

– Vi köpte huset panelklart vilket betydde att allt förutom grund, VVS, el, golv, kök och badrum utfördes av husföretaget. Resten gjorde vi själva eller så anlitade vi andra entreprenörer. 

Matplats med skinnstolar Trion från Kave home och rustikt matbord från Mio. Rottingstol och gardiner från Ikea. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Föräldrasovrummet i harmonisk färgskala, som löper genom hela huset. Alla textilier kommer från Himla, utom den randiga kudden som är från Ikea. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Alltid plädar redo för förlängd utevistelse! Dessa från Pappelina, Rusta och Klippan yllefabrik. Foto: Maria Hofman Jarefalk

– Men med facit i hand hade det nog varit bättre att låta husföretaget sköta allt, eftersom det ställer höga krav att vara byggherre och generalentreprenör. Totalt sett använde vi fem olika entreprenörer under bygget, säger Maria, som ändå tycker att det var nyttigt och lärorikt att bygga hus.

– Fördelen är ju att du får som du vill ha det redan från början med färg, form och materialval.

Vi ville använda oss av naturliga material och skapade en moodboard med en naturnära färgskala

Joakim och Maria fick välja kulör och mått på timmer och innerpanel och även färg på innerdörrar och fönsterkarmar. Som fasadfärg valde de brunsvart tjärfärg från Auson. Köket från Kvik beställde och monterade de själva.

Inspiration till inredningen hämtar familjen från inredningstidningar, naturen och andra vackra hus.

– Vi ville använda oss av naturliga material och skapade en moodboard med en naturnära färgskala. Sedan följde vi den slaviskt, och har fått en lugn atmosfär där all interiör harmonierar.

Utsikten över bergen och in över norska gränsen är något familjen aldrig tröttnar på. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Öppna planlösning mellan vardagsrum och kök skapar både närhet och rymd. Foto: Maria Hofman Jarefalk
Vid södra kortsidan finns två sovrum till barnen, vid norra kortsidan ligger föräldrasovrummet. Foto: Maria Hofman Jarefalk

Det familjen gillar med huset är den öppna planlösning mellan vardagsrum och kök som skapar både närhet och rymd. Huset är 17 meter långt och 6 meter brett. Vid södra kortsidan finns två sovrum till barnen, vid norra kortsidan ligger föräldrasovrummet och badrummet. Långsidorna utgörs av stora fönsterpartier.

Hela familjen stortrivs och njuter fullt ut av sitt hus i Värmlands djupa skogar. Ofta börjar de dagen med att dra ifrån gardinerna och blicka ut över bergen innan de tar en kaffe i soffan och därefter ger sig ut.

Familjens tips till dig som funderar på att bygga nytt

1. Att bygga nytt kan verka svårt: Det kan kännas ouppnåeligt men du kommer att vara väldigt nöjd när du väl fått som du vill ha det.

2. Ska du dra ny väg och el?: Börja med att ta kontakt med ägarna till de angränsande fastigheterna – helst innan du köper marken.

3. Ha marginal: Man brukar säga att det kostar ungefär dubbelt så mycket och tar dubbelt så lång tid som man tänkt sig.

4. Gör research: Var noga med att ta offerter från flera entreprenörer. Det kan skilja stort i pris. Skaffa skriftliga avtal på allt och se till att det är tydligt vad entreprenören förbinder sig att leverera.

Huset ligger på 420 meters höjd men det är ytterligare cirka 200 fallhöjdsmeter upp till bergets topp

– Huset ligger på 420 meters höjd men det är ytterligare cirka 200 fallhöjdsmeter upp till bergets topp. Vi brukar ta med oss hundarna och barnen uppför det ganska branta berget. Högt där uppe ligger ett vackert hygge där man kan se ut över hela Klarälvsdalen. Det blir en fin start på dagen och en träningsrunda där kroppen får jobba rejält samtidigt som vi roar oss med att räkna björnspillning och upptäcker nattens älglegor. De brukar hålla till uppe på bergsknallen, säger Maria.

– Sedan brukar vi ge oss i väg på någon utflyktstur, till exempel upp till Granberget, Värmlands högsta berg, 702 meter över havet, där det finns ett 12 meter högt utkikstorn, eller till Stora Hån eller Fagersjön för att fiska.

När familjen är i huset på hösten plockar de hjortron, svamp, blåbär eller kröser (läs: lingon) och jagar. Under vinterhalvåret åker de skidor, skoter, grillar, pimplar eller tar en tur med långfärdsskridskorna på Stora Hån – en fjordliknande skogssjö som kantas av små öar. Här varken ser eller hör man andra människor. Bara skridskoskenans raspande bryter tystnaden. Där och då tankar man energi för både sinnet och själen.

LÄS MER: Panoramahus med timmerdoft – i Sörmlandsidyll 

LÄS MER: Från funkishus till lyxig drömvilla – se förvandlingen