Foto: Lina Östling

Compact living – 5 smarta stiltips för luft och harmoni på en liten yta

Bor du litet och trångt – då vet du med all säkerhet vad som menas med compact living. Här hittar du några smarta stiltips som kan vara bra att tänka på när det gäller att möblera smart på minimal yta.

Mari Strenghielm

Rebecca Olofsson och hennes sambo Emil Tobiasson Harris delar på trettiofyra kompakta kvadratmetrar i Linnéstaden i Göteborg. Dit flyttade de hösten 2013.

– Huset är från 1907 och lägenheten var så hemtrevlig. Vi kände så fort vi kom in att här ville vi bo. Takhöjden, fönsterstorleken, trägolven, planlösningen – allt var fint. Det enda vi gjorde innan vi flyttade in var att måla väggarna grå, övrigt fick vänta, berättar Rebecca.

Grå, brun, vit och svart är Rebeccas färgpalett. Trä, sten, betong och glas tillhör favoritmaterialen. Hon gillar det nötta, unika, och lägger stor vikt vid vilka växter hon sätter i krukor och vaser. Just nu har hon eukalyptus, kungsliljelökar, anemoner och magnoliakvistar.

Compact living i hallen. Skoskåpet Ställ, 17 cm djupt, Ikea. Samlingen i brunt glas består bland annat av gamla apoteksflaskor. Ljusstakar, Lilling cottage. Spegeln Hovet, från Ikea, gör att hallen känns större. Bygglampa Granit. Foto: Lina Östling
Soffbordet och taklampan är beställda från Jonas smide på Öckerö. Ljuslyktor, kuddar och matta, Tine K home. Svart lampa i fönstret, Pb home/Lilling cottage. Träljusstakar gjorda av gamla stolsben, Vanilla fly. Växter och krukor, Lilling cottage ch B Green. Foto: Lina Östling
Soffan är Kivik från Ikea, kuddar och matta från Tine K home. Soffbord, Jonas smide på Öckerö. Små kungsliljor står i glaslyktor från Tine K home. Grå plädar, Ralph Lauren. Foto: Lina Östling
För ett harmoniskt intryck har hela lägenheten inretts ton i ton.

– Vilken lycka det var när jag upptäckte att trädet på vår lilla innergård faktiskt är en gigantisk magnolia. Den doftar alldeles ljuvligt! Där finns också en japansk lönn.

Under Rebeccas uppväxt drev hennes mormor blomster- och inredningsbutik på Hönö i Göteborgs norra skärgård. För några år sedan, när Rebeccas mamma och moster tog över affären, döptes den till Lilling cottage och kompletterades med restaurang och kafé.

Hyllan har en släkting snickrat av virke från en målarställning. Koffertar i järn, Affair, antika träkoffertar, Unik design & interiör. Korgar, Broste Copenhagen. Glasvaser och flaskor, Pb home och Tine K home, med vita anemoner och eucalyptus. Foto: Lina Östling
Ikeakök med dubbla överskåp. Steghylla, Artwood, ruffa skärbrädor, Granit och HK living. Pallar med träsits, Artwood. Terrakottakrukor från BGreen/Lilling cottage. Taklampa, Frejas boning. Kökshanddukar i linne, Tell me more. Foto: Lina Östling

– Jag har hjälpt till i butiken sedan jag var barn. Jag tränade på att göra buketter av vissna blommor, berättar Rebecca, som just nu pluggar ekonomi och bara helgjobbar.

– Jag har alltid drömt om att få arbeta med inredning och mitt mål är att starta ett eget inredningsmärke om några år, i samarbete med familjens företag förhoppningsvis.

Grå linnelakan H&M Home, batikkudde och mörkgrå linnekudde med ullkant, Tine K home, resten är från Chatwal & Jonsson/Lilling cottage. Brickbord rån Oisoioi/Lilling cottage och glasvas, Tine K home. Foto: Lina Östling
Dekorativ compact living-lösning: Stänger från Granit med färgsorterade kläder direkt på väggen. Ikeapallen är betsad med grå regndis-lasyr, grå linnelakan, H&M Home. Foto: Lina Östling

Överallt märks Rebeccas känsla för detaljer, exempelvis garderobsinstallationen i sovrummet – klädstänger från Granit där hon hängt klänningar och blusar i färgordning. Eller trähyllan i vardagsrummet som hennes mosters man har hjälpt henne att bygga, av plankor från en målarställning.

– Jag gillar hyllans ruffa, slitna patina. Här arrangerar jag vackra saker, minnen och blommor i vas. Sådant som inte ska synas gömmer jag i trälådor, korgar och koffertar.

Compact living – luftigt på liten yta

Analys av Sköna hems inredningschef Charlotte Pettersson:

1. Övermöblera inte
Inga onödiga fåtöljer tynger vardagsrummet, i stället har man satsat på en enda stor och generös soffa.

2. Dubbla funktioner
Köksbordet har ersatts av matplats i barhöjd – tillika arbetsyta och hemmakontor.

3. Undvik plotter
För ett harmoniskt intryck har lägenheten inretts ton i ton. Grått är bas på väggar och golv, detaljerna går i svart och vitt med trätoner som värmer upp.

4. Samla detaljerna
Många glasvaser med enstaka kvistar blir ett skirt blickfång på en hylla, en samling bruna glasflaskor blir enda dekorationen i hallen, några få växter står i fönstret. Allt är noga utvalt. De rena väggarna bidrar till den lugna atmosfären.

5. Funktion är också dekoration
Sovrumsdelens klädstänger med utvalda vackra plagg blir fina stilleben.

LÄS MER: Platsbyggd förvaring och inredning – expertens 15 bästa tips

LÄS MER:
Sobert & smått – minilyan på 43 kvm som maxar stilen på liten yta