Charmigt och lantligt– stugan på Yxlan en riktig sommardröm

Så här förändrade två passionerade proffs en fallfärdig skomakarbostad på Yxlan till en sommarstuga i skärgården att drömma om.

Uteplats

Utemöblerna är från Grythyttan är ett arv från tidigare ägare och har fått stå kvar i skuggan under fruktträdgården. Kannan är ett loppisfynd, randiga kuddar uppsydda i Ralph Lauren-tyg, blommiga från numera nedlagda butiken Turquoise. I husets glasveranda finns matrummet som liksom trädgården har en härlig utsikt över Blidösundet.

Veranda

Före renoveringen var verandan brun och man såg mellan golvplankorna rakt ner i marken. Ärvda stoppade stolar med franskt tyg från Nobilis. Bordet är en carraraskiva på bockben, matta från Kasthall. Hörnskåpet har hängt med länge. Tavla från loppis, kristallkrona från Hedvig Charlotta.

Detaljer

Udda koppar, fyndade på loppis, är roliga att duka med så att var och en får egen unika. Ljusstakarnafrån sent 1800-tal är arvegods.

Hall

Den nybyggda entrén har låg takhöjd och specialbeställda dörrar för att smälta in i 1800-talsstilen. Cementgolv från Stiltje, valt för det gammaldags mönstret. Runt NK-bord räddat  från ett grovsoprum, stolarna följde med huset, omklädda i tyg från Manuel Canovas. Jugendkrukan är ett auktionsfynd. Antik spelgel från Raja.

Badrum

Badrummet på nedre botten har golv i tumlad kalksten från Stiltje. Hissgardin av samma Manuel Canovas-tyg som stolsdynan. Grön kommod, Raja. Handfat, Badrumsspecialisten, silverspegel, Hedvid Charlotta.

Sovrum

Sovrummet på övervåningen har en takhöjd på 190 cm så långväxta bör ta det försiktigt. Rummet har tapet, gardiner och kuddar i samma romantiska mönster, allt från Sanderson (Classic collection 2). Linnelakan, Gant, överkast, Frejas boning, sängbord PB home, lampor från Day home , och sängkappa Mille Notti. Spottar över sängen från Delite.

Sovrum

Sovrum med tapetmönster från Sanderson (Classic collection 2) går igen i överkast och kuddar. Sängkläder  och sängkjol, Mille Notti. Stolar och pall stod i en gammal bod på gården. Lampor, Frejas boning. Tavla från loppis.

Publicerad i Sköna hem nr 6, 2014.

Läs också:

Låt sommaren gå i marin New England-stil – känslan fångad i 30 bilder

Färgstark funkis – sommarhus på Dalarö

Inredningsdetaljerna som förstärker sommarkänslan