Foto: CARINA OLANDER

Camilla och Kristian förverkligade husdrömmen – byggde nytt med magiskt orangeri

Han ville ha ett klassiskt hus, hon sökte något unikt. I sitt naturnära nybygge i Linköping har Camilla och Kristian Skoogh förenat det bästa av flera världar. 

Resultatet blev ett trivsamt hem där mixen av auktionsfynd och modern design sätter tonen.

Johanna Flyckt Gashi

Drömmen om att bygga sitt eget hus hade alltid funnits där, att få det precis som man vill ha det och att allt är nytt och helt och fräscht. Dessutom visade det sig svårt att hitta något som lockade när Kristian och Camilla Skoogh började kolla husannonserna. När de till råga på allt hittade en jättefin tomt precis invid skogen var det inte mycket att tveka på.

– Tomten låg så bra, en lugn och fin hörntomt med vackra bergknallar på och med skog och golfbana bakom, säger Camilla.

Bergknallarna gjorde extra mycket för Kristian som är präglad på Bohusläns karga klippor sedan uppväxten i Lysekil. Eftersom tomten är en sidotomt är den insynsskyddad åt två håll, Camilla förklarar att det nästan är som att bo på landet trots att man i själva verket är i utkanten av stan. Innan de byggde huset bodde familjen i en bostadsrätt inne i centrala Linköping så närheten till allt vad staden har att erbjuda är något som de uppskattar.

Hemma hos familjen Skoogh

Här bor: Camilla är 36 och Kristian 41 år, barnen Karl, 8, och Ingrid, 4 år. 

Var: I utkanten av Linköping i ett nybyggt A-hus på 190 kvadratmeter, modell Kivik, som stod klart 2016.

Yrke: Camilla är sjuksköterska, Kristian arbetar med affärsutveckling på Saab.

Just nu: Familjen är mitt i arbetet med att bygga en stuga i Sälen. Till mars ska den stå klar.

Instagram: @camillaoemma 

Alla i familjen, mamma Camilla, pappa Kristian, Ingrid och Karl (som inte är med på bilden) gillar att hänga i orangeriet. Känslan av att vara nästan ute gör det lätt att finna ro. Foto: CARINA OLANDER
Foto: CARINA OLANDER

Med tomten på plats kom projektet att välja ut ett hus. Nyckelfärdigt skulle det vara för trygghetens skull och de ville båda ha ett rymligt hus. Kristian föredrog ett hus som var klassiskt i stilen medan Camilla kunde tänka sig något som stack ut och var unikt.

– Vi bläddrade i massor av kataloger och kollade på jättemånga olika hus och visningar hos leverantörer. Eftersom vi köpte tomten via kommunen hade vi vissa regler att förhålla oss till, det fick till exempel inte vara ett enplanshus. Det löste vi med att bygga 1,5 plan med förhöjt väggliv.

Till sist valde de ett hus på 190 kvadratmeter från A-hus, som gick att anpassa efter deras önskemål, och så bestämde de att huset skulle vara klassiskt på utsidan och unikt där inne, så att båda kunde känna sig nöjda. 

Kristian och Camilla satsade på en inredning med mycket trä, plank på golven och flera väggar med panel. Det ljusa köket från Marbodal lånar uttryck från shakerstilen med sina ramar runt lådor och luckor samt knopplister i trä. Färgsättningen är genomgående lugn och vilsam med toner från naturen omkring.

Soffbordet i sten är en rejäl pjäs som dominerar sitt utrymme och är familjens absoluta favoritmöbel - inropad på auktion av Josefin. Foto: CARINA OLANDER
Ljus, rymd och gott om plats stod högt på önskelistan när familjen Skoogh skulle bygga hus. Känslan i det stora kombinerade mat- och vardagsrummet är precis så. På hedersplatsen på väggen hänger en stor duk målad av Sebastian Mattila, en tidigare kollega till Camilla. Det maffiga soffbordet är ett auktionsfynd. Soffan, Söderhamn, kommer från Ikea och kaminen från Contura. Foto: CARINA OLANDER
Över matbordet hänger en klassisk Sarfattilampa och där bakom står dörren på glänt mot orangeriet. Foto: CARINA OLANDER

Från tomtköp till inflyttning tog det två år. En fråga som dök upp var hur mycket av klipporna på tomten som kunde behållas. Det är ju väldigt vackert med berg och sten i dagen på en tomt men också utmanande när man ska bygga.

– Vi slapp dock spränga bort något eftersom vi kunde välja att placera huset efter bergets form, något vi verkligen inte ångrar, för vilken känsla det ger att ha berg på sin tomt, säger Camilla.

Hur de skulle inreda sitt nya hem har fått växa fram långsamt. De behövde bo och känna in sig lite innan de valde. Allt eftersom har saker tillkommit, för Camilla är det viktigt att göra genomtänkta val och gärna handla på auktion. Familjens favoritmöbel i huset är soffbordet i sten som Camilla budade hem från Lauritz. Det är snyggt, stort och tåligt och kommer att hänga med i många år. Inredningsfilosofin är hållbarhet, kvalitet, enhetlighet och tidlöshet och Camilla hittar inspiration överallt: bilder, platser, Instagramkonton och magasin. När Camilla och Kristian ska sätta ord på sin stil blir det ”varm skandinavisk minimalism”.

– Och så älskar ju Kristian Västkusten och havet så vi försöker även få in en sådan känsla. Vi har till exempel letat upp historiska bilder från Bohuslän som vi har förstorat och hängt upp.

Kristians kärlek till Västkusten manifesteras i hemmet bland annati form av den här kartan över Bohusläns skärgård. Foto: CARINA OLANDER
Bänkbelysningen som tar för för sig med dekorativ svärta kommer från Vipp. Foto: CARINA OLANDER
Det vita klassiska köket i vinkel är från Marbodal. Knopplister och skärbrädor i trä värmer upp känslan tillsammans med den stora köksön från Ballingslöv som också knyter samman köket med matplats och vardagsrum. Foto: CARINA OLANDER

Camilla är kreativ och älskar att hålla på med inredningen. Tillsammans med sin syster Emma pysslar och skapar hon ännu mer och driver Instagramkontot @camillaoemma där resultatet kan följas.

Husets verkliga pricken över i kom först tre år efter inflytten då Camilla och Kristian förverkligade sin orangeridröm. De anlitade snickare för bygget men de ritade själv den vackra glastillbyggnaden med snedtak som gett dem ett extra litet vardagsrum mitt i naturen.

– Utsikten härifrån är magisk, säger Camilla.

Orangeriet används flitigt hela året, alla i familjen hittar vilsamma stunder här, kanske med en kaffe och en bok. Det är också en underbar plats för gemensamt fika och middagar med gäster.

Orangeriets rustika bord och bänk, som passar så fint till betonggolvet, har Camilla och Kristian snickrat själva, soffan är från Artwood. Foto: CARINA OLANDER
Ett vinterstilleben som bär på en viskning om ljusare tider pryder sin plats i orangeriet. Foto: CARINA OLANDER
Här inne är perfekt att tjuvstarta våren med lite knubbiga lökar i krukor och även att övervintra Medelhavsväxter som citronträd. Foto: CARINA OLANDER
”Utsikten härifrån är magisk”, säger Camilla om orangeriet. Foto: CARINA OLANDER
Det fina orangeriet tillkom ett par år efter husbygget. Utformningen och placeringen står makarna Skoogh själva för. Foto: CARINA OLANDER

Alla i familjen stortrivs i huset och är jättenöjda med hur det blev men under åren som gått har även vissa insikter dykt upp om vad som kunde ha gjorts annorlunda i bygget, det är ju som alla vet lätt att vara efterklok men också värdefullt att summera erfarenheterna inför eventuella kommande byggprojekt.

– Om vi hade kunnat göra om bygget hade vi gjort badrummen och tvättstugan annorlunda, vi hade lagt ner mer planering och mer av budgeten på de rummen. Då hade vi till exempel valt att göra tvättstugan större och låtit hallen bli mindre. Vi hade också planerat mer för utomhusbelysning i trädgården redan från början och vi hade tänkt på ett annat sätt om fönstersättningen på övervåningen. Sedan är det en del smådetaljer som försvann bland alla stora val. Vi lyssnade nog i flera val för mycket på husförsäljaren och för lite på oss själva, säger Camilla.

I Ingrids rum råder en mysig mix av pastelltoner och blommiga mönster. Foto: CARINA OLANDER
Föräldrasovrummet går i svala vita och grå toner med ett minimum av effekter, vilket gör det lättare att somna skönt. Globlampan kommer från Belid. Foto: CARINA OLANDER
Husets hemarbetsplats är enkelt inredd med ett bockbord och ett par stolar. En mörkare fondvägg ger effekten av ett rum i rummet. Foto: CARINA OLANDER
Hallen som paret hade valt att göra mindre om de skulle göra om bygget. Foto: CARINA OLANDER

Nästa projekt för familjen är att skapa ett bra hemmakontor på övervåningen och att färdigställa trädgården, som faktiskt bara var ett grustag med några bergknallar när de flyttade in. Mycket har redan hunnit hända, under det tjocka snötäcket vilar anlagda rabatter, trätrall och avgränsande murar. När våren kommer ska Camilla fortsätta sitt arbete med att skapa avskilda rum i trädgården för olika typer av häng, något hon ser mycket fram emot – men nu är tid för inomhusmys, pulka och skidor eller att kanske bara sitta en stund i orangeriet och iaktta ekorrar, fåglar och andra smådjur som lever sina vinterliv där ute i snön. 

Camillas råd till nya husbyggare

Det finns alltid olika möjligheter när huset ska placeras på tomten, överväg noga. Tänk på vad som kan vara värdefullt av det som finns, som stenbumlingar, träd med mera. Var finns utsikten och insynsskyddet? Det är också mycket viktigt.

Tänk inte bara på totalstorleken i kvadratmeter, tänk också på vad ni är ute efter vad gäller funktioner så att ni fördelar varenda kvadratmeter rätt mellan rummen.

Våga ta ut svängarna. Är det något du verkligen gillar, varför inte maxa det inslaget?

Stå på dig mot husleverantören och var tydlig med hur du vill ha det, framför allt i detaljerna som är lätta att glömma.

Håll koll på din budget och dina prioriteringar. Kan inte nog understrykas.

LÄS MER: Ninna hittade drömtomten i en tallbacke – byggde stolphus med magisk utsikt 

LÄS MER: ”Husdrömmar”-parets vackra Villa Björkhaga – blev deras efter brev till ägarna 

LÄS MER: Så förvandlade inredaren den mörka och trånga hallen: ”Ser 20 kvadrat större ut”