Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Johanna Hagbard

Byggde ut funkisvillan: ”Lyx att ha två hus att inreda”

Familjen Brorsson älskade sitt funkishus, men behövde fler rum när barnen kom. En arkitekt hjälpte dem realisera drömmen om en tillbyggnad - och visionen om att kunna ta ett bad bland trädtopparna.

Anna Bjelkholm

Stinas och Martins vägar korsades år 2000 på ett uteställe i Uddevalla, och i dag har de, förutom att ha gift sig och fått två barn, även hittat sitt drömhus. Stina är uppvuxen i Trollhättan, Martin i Färgelanda, och för dem började husletandet så snart de flyttat ihop i en hyreslägenhet.

Något vi verkligen uppskattar är de stora fönstren, de är som tavlor som förändras med årstiderna

- Vi var rätt unga när vi började fundera på hus, och hade egentligen inte så bra koll på vad vi letade efter, eller, var. Men vi kände båda att vi ville till landet, helst nära havet och framför allt skulle huset vi letade efter ha själ, berättar Stina.

Det vita funkishuset i Studseröd, längst in i bohuslänska Gullmarsfjorden, uppfyllde paret Brorssons alla önskemål. Det låg nära havet, vackert inbäddat i grönska, med en stor och avskild tomt med på-landet-känsla. Och viktigast av allt: Huset hade karaktär.

Det vitputsade funkishuset från 1946 både kontrasterar och harmonierar med den nya, tillbyggda svarta huskroppen. Uteplatsen har Martin anlagt, med betongplattor som möter mjuka linjer i rabatterna inramade av cortenstål. Utemöbler, Fermob. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Hemmet genomsyras av en sober färgpalett där blågrå toner och trärena detaljer binder ihop rummen. Bänken är formgiven på 60-talet av Torbjörn Afdal för Bruksbo. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Stina är lantmätare och Martin jobbar som produktingenjör inom bilindustrin. De har båda ett stort intresse för färg och form. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard

 

- Det roliga är att jag bara några veckor innan huset kom ut till försäljning körde förbi och tänkte att ”ett sånt hus skulle vi ha”, berättar hon.

Huset byggdes 1946 och har de klassiska funktionalistiska attributen vad gäller rena och avskalade former: den vitputsade fasaden, det kubistiska formspråket, det platta taket och de osymmetriskt placerade fönstren. Lägg därtill den snedställda betongtrappan med ett svart smidesräcke, så har vi funkis när den är som bäst. Interiört finns flera välbevarade originaldetaljer. En gedigen trappa med svängd ledstång, funkisdörrar med tidstypiska handtag och fina parkettgolv.

Det bästa är att vi efter tillbyggnaden har både ett gammalt hus med själ, men också ett nytt med moderna inslag.

- Det bästa är att vi efter tillbyggnaden har både ett gammalt hus med själ, men också ett nytt med moderna inslag. Det är en lyx att ha två hus att inreda, skrattar Stina.

När Stina och Martin fått sitt andra barn och saknade ännu ett barnrum och ett större badrum, uppstod idén om en tillbyggnad. 

- Vi hade i många är gått och klurat på hur man i framtiden skulle kunna bygga ut huset utan att göra alltför stora ingrepp på funkishuset, som vi är väldigt rädda om. När Freja föddes saknades ett sovrum till henne, och vi ville även ha ett badkar. Först hade vi tänkt installera ett badkar i tvättstugan nere i källaren, men vi kom på att vi hellre ville bada i höjd med trädkronorna än i en mörk källare.

På ett halvmånebord i matsalen syns ett av hemmets alla fina stilleben. Här samsas secondhandfynd med en glasvas från Hein studio och en ljusblå fotogenlykta från Karlskrona lampfabrik. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Vardagsrummet i utbyggnaden har stora fönster mot den lummiga grönskan utanför. Det blå bordet är arvegods och runtom står ärvda stolar och ett av parets bästa fynd, en Bertoiastol i skulpterat stålnät, formgiven 1952. Taklampa Blown pendant från &Tradition. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Köket kommer från Ballingslöv och har tolv år på nacken. Kannor, skålar och brickor är alla vintagefynd med en gemensam nämnare – den blå färgen. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Matsalsbordet i teak är dansk design, formgivare okänd. Runt bordet står de klassiska stolarna Liljan, signerade Arne Jacobsen för Fritz Hansen samt två stolar i teak av Børge Mogensen. Över bordet hänger Orb pendant från Bolia. I hörnet skymtar fåtöljen Pernilla 2, formgiven av Bruno Mathsson. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard

Paret ville göra en tillbyggnad som rymde familjens nya behov, och då huset ligger inbäddat i grönska ville de få ta del av naturen även inomhus.

- Det finns en fin kulle bakom huset som vi ville komma närmare. Och vi var helt överens om att tillbyggnaden skulle vara i modern stil. Vi ville hellre bryta av mot funkishuset än att försöka anpassa, förklarar Stina och fortsätter:

- I första säsongen av tv-serien Husdrömmar hade vi sett Emma Tollig Richardsdotter, arkitekt och medverkande i programmet, bygga ut sitt gamla torp med en modern tillbyggnad, och kände att hon fångat det vi ville åt. Att hennes arkitektfirma Yes arkitekter dessutom ligger här i Uddevalla gjorde beslutet ännu lättare.

Först hade vi tänkt installera ett badkar i källaren, men vi kom på att vi hellre ville bada i höjd med trädkronorna

Den svarta kubformade tillbyggnaden både passar in och avviker från det vitpustade 40-talshuset. Kuben är en modern tolkning av 30-talets funktionalism med sparsmakat och balanserat formspråk, med räta linjer och asymmetriskt placerade fönster, i harmoni med det ursprungliga huset.

Kontrasterna mellan de båda byggnaderna skapar en intressant dynamik där huskropparna, likt yin och yang, är i symbios med varandra.

Passagen till den nya huskroppen är i glas, och det svarta räcket i stål har Martin tillverkat själv. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Betonggolvet i det nya vardagsrummet blir en snygg kontrast till den vackra naturen utanför. Det stora skåpet är köpt på Dakabom och sväljer allt och lite till. Soffan Blanca från Melimeli får sällskap av glasbordet Pedrera från Gubi. Mittemot står paret bästa fynd, en fåtölj av Hans J Wegner, fyndad för ynka 75 kr för 20 år sedan. Taklampa Drop chandelier från 101 Copenhagen. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Eldstaden Monaco från Nordpeis höjer mysfaktorn i utbyggnaden. Ljuslampetten på väggen är köpt på Vackra udda ting i Hunnebostrand. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard

Tillbyggnaden skulle, förutom innehålla ännu ett sovrum och ett badrum, även ge ökad plats åt umgänge med nära och kära. På första våningen, några trappsteg ner från det gamla huset, ligger ett generöst vardagsrum med stora fönsterpartier mot naturen.

En våning upp ligger parets sovrum och även ett badrum där man, som paret drömt om, bokstavligen kan bada bland trädtopparna.

Glasgången blev som ett smycke som binder samman huskropparna

- Något vi verkligen uppskattar med tillbyggnaden är de stora fönstren. De ger ett fantastiskt ljusinsläpp och är som tavlor som förändras med årstiderna. Sedan tycker vi även glasgången mellan husen blev väldigt fin, som ett smycke som binder samman huskropparna.

Inredningen karaktäriseras, precis som huskropparna, av en blandning av gammalt och nytt. Antika möbler och arvegods samsas med reseminnen och välkända klassiker på ett personligt och harmoniskt sätt.

- Vi har båda en förkärlek för designklassiker som vi gärna blandar upp med både äldre och nyare inslag.

Passagen i glas länkar samman de båda huskropparna. På golvet kalksten från Östersjösten, modell Lindanäs. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Parets sovrum ligger i den tillbyggda husdelen, och det stora fönstret är som en tavla som växlar med årstiderna. Heltäckningsmatta i ull från Kilands mattor ger ett lyxigt intryck och sänggaveln, som döljer el- och rördragning, skapar en fin inramning. Taklampa från franska Georges store Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard
Badrummet genomsyras av en jordnära och varm färgpalett. På golvet ligger kaklet Fjord white från Konradssons kakel. Väggfärgen är Smooth white från Jotun. Omlackerad kommod från Kvik. Foto: Johanna Hagbard / Johanna Hagbard

Att paret har ett stort intresse för design och inredning råder inget tvivel om. De är flitiga besökare på loppisar och har sprungit på ett och annat fynd genom åren.

- Det senaste fyndet i möbelväg är art deco-skåpet i vardagsrummet, som rymmer allt och lite till. Det bästa fyndet är våra två Wegnerfåtöljer som vi köpte för 75 kronor styck för snart 20 år sedan.

Det bästa fyndet är våra två Wegnerfåtöljer som vi köpte för 75 kronor styck för snart 20 år sedan

Stina och Martin har så länge de kan minnas varit fascinerade av färg och form. Redan som barn var Stina väldigt bestämd med var sakerna skulle stå, och Martin fick när han var barn ofta följa med på auktioner och har utvecklat ett stort intresse för konst och design.

Inspiration hämtar paret från naturen och den livfulla färgpalett som råder utanför det nya vardagsrummet. Det rum familjen vistas mest i.

- Vårt hem betyder väldigt mycket för oss, säger Stina. Hemmet är vår trygghet och där vi kopplar av. Vårt favoritrum är våra båda vardagsrum, där vi kan vara många samtidigt men ändå pyssla med olika saker. Sedan trivs vi även väldigt bra i vårt nya badrum. Vi gjorde det så stort att vi skulle kunna vara där hela familjen samtidigt. Barnen älskar att bada!

Ur Sköna hem nr 13, 2021.

LÄS MER: Kalle gjorde om tornhustrean i Vasastan till en etta – med extra allt

LÄS MER: Ulrika flyttade från villa och började om i vindsvåning på 160 kvadrat