Byggde ut funkisvillan: ”Lyx att ha två hus att inreda”
Familjen Brorsson älskade sitt funkishus, men behövde fler rum när barnen kom. En arkitekt hjälpte dem realisera drömmen om en tillbyggnad - och visionen om att kunna ta ett bad bland trädtopparna.
Stinas och Martins vägar korsades år 2000 på ett uteställe i Uddevalla, och i dag har de, förutom att ha gift sig och fått två barn, även hittat sitt drömhus. Stina är uppvuxen i Trollhättan, Martin i Färgelanda, och för dem började husletandet så snart de flyttat ihop i en hyreslägenhet.
Något vi verkligen uppskattar är de stora fönstren, de är som tavlor som förändras med årstiderna
- Vi var rätt unga när vi började fundera på hus, och hade egentligen inte så bra koll på vad vi letade efter, eller, var. Men vi kände båda att vi ville till landet, helst nära havet och framför allt skulle huset vi letade efter ha själ, berättar Stina.
Det vita funkishuset i Studseröd, längst in i bohuslänska Gullmarsfjorden, uppfyllde paret Brorssons alla önskemål. Det låg nära havet, vackert inbäddat i grönska, med en stor och avskild tomt med på-landet-känsla. Och viktigast av allt: Huset hade karaktär.
- Det roliga är att jag bara några veckor innan huset kom ut till försäljning körde förbi och tänkte att ”ett sånt hus skulle vi ha”, berättar hon.
Huset byggdes 1946 och har de klassiska funktionalistiska attributen vad gäller rena och avskalade former: den vitputsade fasaden, det kubistiska formspråket, det platta taket och de osymmetriskt placerade fönstren. Lägg därtill den snedställda betongtrappan med ett svart smidesräcke, så har vi funkis när den är som bäst. Interiört finns flera välbevarade originaldetaljer. En gedigen trappa med svängd ledstång, funkisdörrar med tidstypiska handtag och fina parkettgolv.
Det bästa är att vi efter tillbyggnaden har både ett gammalt hus med själ, men också ett nytt med moderna inslag.
- Det bästa är att vi efter tillbyggnaden har både ett gammalt hus med själ, men också ett nytt med moderna inslag. Det är en lyx att ha två hus att inreda, skrattar Stina.
När Stina och Martin fått sitt andra barn och saknade ännu ett barnrum och ett större badrum, uppstod idén om en tillbyggnad.
- Vi hade i många är gått och klurat på hur man i framtiden skulle kunna bygga ut huset utan att göra alltför stora ingrepp på funkishuset, som vi är väldigt rädda om. När Freja föddes saknades ett sovrum till henne, och vi ville även ha ett badkar. Först hade vi tänkt installera ett badkar i tvättstugan nere i källaren, men vi kom på att vi hellre ville bada i höjd med trädkronorna än i en mörk källare.
Paret ville göra en tillbyggnad som rymde familjens nya behov, och då huset ligger inbäddat i grönska ville de få ta del av naturen även inomhus.
- Det finns en fin kulle bakom huset som vi ville komma närmare. Och vi var helt överens om att tillbyggnaden skulle vara i modern stil. Vi ville hellre bryta av mot funkishuset än att försöka anpassa, förklarar Stina och fortsätter:
- I första säsongen av tv-serien Husdrömmar hade vi sett Emma Tollig Richardsdotter, arkitekt och medverkande i programmet, bygga ut sitt gamla torp med en modern tillbyggnad, och kände att hon fångat det vi ville åt. Att hennes arkitektfirma Yes arkitekter dessutom ligger här i Uddevalla gjorde beslutet ännu lättare.
Först hade vi tänkt installera ett badkar i källaren, men vi kom på att vi hellre ville bada i höjd med trädkronorna
Den svarta kubformade tillbyggnaden både passar in och avviker från det vitpustade 40-talshuset. Kuben är en modern tolkning av 30-talets funktionalism med sparsmakat och balanserat formspråk, med räta linjer och asymmetriskt placerade fönster, i harmoni med det ursprungliga huset.
Kontrasterna mellan de båda byggnaderna skapar en intressant dynamik där huskropparna, likt yin och yang, är i symbios med varandra.
Tillbyggnaden skulle, förutom innehålla ännu ett sovrum och ett badrum, även ge ökad plats åt umgänge med nära och kära. På första våningen, några trappsteg ner från det gamla huset, ligger ett generöst vardagsrum med stora fönsterpartier mot naturen.
En våning upp ligger parets sovrum och även ett badrum där man, som paret drömt om, bokstavligen kan bada bland trädtopparna.
Glasgången blev som ett smycke som binder samman huskropparna
- Något vi verkligen uppskattar med tillbyggnaden är de stora fönstren. De ger ett fantastiskt ljusinsläpp och är som tavlor som förändras med årstiderna. Sedan tycker vi även glasgången mellan husen blev väldigt fin, som ett smycke som binder samman huskropparna.
Inredningen karaktäriseras, precis som huskropparna, av en blandning av gammalt och nytt. Antika möbler och arvegods samsas med reseminnen och välkända klassiker på ett personligt och harmoniskt sätt.
- Vi har båda en förkärlek för designklassiker som vi gärna blandar upp med både äldre och nyare inslag.
Att paret har ett stort intresse för design och inredning råder inget tvivel om. De är flitiga besökare på loppisar och har sprungit på ett och annat fynd genom åren.
- Det senaste fyndet i möbelväg är art deco-skåpet i vardagsrummet, som rymmer allt och lite till. Det bästa fyndet är våra två Wegnerfåtöljer som vi köpte för 75 kronor styck för snart 20 år sedan.
Det bästa fyndet är våra två Wegnerfåtöljer som vi köpte för 75 kronor styck för snart 20 år sedan
Stina och Martin har så länge de kan minnas varit fascinerade av färg och form. Redan som barn var Stina väldigt bestämd med var sakerna skulle stå, och Martin fick när han var barn ofta följa med på auktioner och har utvecklat ett stort intresse för konst och design.
Inspiration hämtar paret från naturen och den livfulla färgpalett som råder utanför det nya vardagsrummet. Det rum familjen vistas mest i.
- Vårt hem betyder väldigt mycket för oss, säger Stina. Hemmet är vår trygghet och där vi kopplar av. Vårt favoritrum är våra båda vardagsrum, där vi kan vara många samtidigt men ändå pyssla med olika saker. Sedan trivs vi även väldigt bra i vårt nya badrum. Vi gjorde det så stort att vi skulle kunna vara där hela familjen samtidigt. Barnen älskar att bada!
Ur Sköna hem nr 13, 2021.
LÄS MER: Kalle gjorde om tornhustrean i Vasastan till en etta – med extra allt
LÄS MER: Ulrika flyttade från villa och började om i vindsvåning på 160 kvadrat