Bara ett stenkast från Falsterbos kritvita strand ligger Andreas och hennes familjs sommarhus. Foto: Anne Nyblaeus

Här möter tropiska färger loppisfynd – se sommaridyllen i Falsterbo

Andrea har inrett sitt efterlängtade sommarhus i Falsterbo så att det speglar familjens avslappnade liv och mångkulturella bakgrund.

Det lilla vita trähuset med snickarglädje och blå knutar ligger alldeles vid infarten till Falsterbo, den skånska idyllen som varit välbesökt badort sedan slutet av 1800-talet. Några hundra meter lummigt naturreservat skiljer huset från falsterbobuktens kritvita sandstränder.

Men för Andrea Gyllenkrok-Carel är Falsterbo mycket mer än bara en sommarstad. Här har hon tillbringat många somrar sedan hon var barn.

I matrummet har Andrea dekorerat väggen med mönstrade korgar köpta på marknader och Afroart. Foto: Anne Nyblaeus
Tomtens främre och bakre delar är av delad med lummig murgröna och en charmig stolpdörr. Foto: Anne Nyblaeus
Familjen Gyllenkrok-Carels sommarhus ligger vackert inbäddat i grönska alldeles intill ett naturreservat i Falsterbo Foto: Anne Nyblaeus
Jag har så många fina minnen och känner mig väldigt jordad i Falsterbo

– Jag har så många fina minnen och känner mig väldigt jordad i Falsterbo. När jag var liten och skolan stängde för sommarlov, packade vi våra väskor samma dag och bilade direkt till Falsterbo. Sedan bodde jag och mina tre syskon i vårt sommarhem tills skolan började igen. 

– Vi reste ingenstans utan umgicks med kusiner, mostrar, farbröder, mor- och farföräldrar. Vi cyklade på Falsterbos gator, proppade i oss glass i solvärmen, åt smultron dränkta i gräddmjölk och badade.

Det kommer inte ut så många hus till försäljning i det populära kustsamhället, och Andrea hade väntat länge när detta hus blev till salu för fyra år sedan. Hon hade då bott utomlands i flera år och bildat familj. Nu kände hon en stark önskan att knyta an till sin barndom och låta sin franske make Roman och deras tre barn Viggo, Elsa och Gaston få uppleva den skånska småstadens charm.

I vardagsrummets ena ände finns en soffgrupp med rottingmöbler som ger en lätt och somrig känsla. Kelimmattan och 50-talsskåpet är inhandlade på auktion liksom mycket annat av husets inredning. Foto: Anne Nyblaeus
Gult och grönt dominerar i vardagsrummet. Gardinerna från Pierre Frey ger rummet ett varmt ljus, en toskansk citronskål och kaktusvas från Serax minner om sydligare breddgrader. Soffbordet i gjutjärn har följt med sedan Romans första ungkarlshem och har en karta av Paris under glasskivan. Foto: Anne Nyblaeus
Från det centralt belägna matrummet leder en trappa upp till övervåningen. Alla väggar har målats vita för att lyfta fram textilernas färger i möbler och gardiner. Foto: Anne Nyblaeus
Köket har lämnats orenoverat och fungerar bra som det är just nu. Foto: Anne Nyblaeus

– Att umgås med familj och släkt, som alla fortfarande samlas här på somrarna, är oerhört speciellt för mig, säger hon.

Som 18-åring flyttade Andrea till London för att plugga ekonomi. Där träffade hon sin blivande man, fick barn, bodde kvar och arbetade i femton år. Därefter flyttade familjen till Brasilien och Rio. Det som var tänkt som ett litet sydamerikanskt äventyr blev åtta år.

Vi besökte Lissabon i Portugal och blev störtförälskade! Det är ett fantastiskt land att bo i

– Det är en lång tid att vara borta från sina nära och kära, och till slut bestämde vi oss för att flytta tillbaka till Europa, berättar Andrea. Vi besökte Lissabon i Portugal och blev störtförälskade! Det är ett fantastiskt land att bo i, speciellt om man har familj, och i och med att både jag och Roman driver egna företag är vi fria att bo var vi vill.

Retrokänsla på ovanvåningen med skrivbord från 50-talet och kelimmatta inropade på auktion. Foto: Anne Nyblaeus
Konsolbord och spegel är vintage, inköpta på auktion. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrummet går i tropiska toner av klart turkost och citrongult. Foto: Anne Nyblaeus
Uteplatsen med utbyggd altan vetter mot baksidan av huset. På andra sidan den grönskande portalen tar naturreservatet vid, och bortom det ligger havet, bara en kort promenad bort. Mönstrad bordsduk från Chamois. Foto: Anne Nyblaeus

Nu varvar familjen den latinska livsstilen i Portugal med somrarna i Falsterbo.

När Andrea inredde sommarhuset ville hon att hemmet skulle kännas avslappnat och spegla familjens mångkulturella bakgrund. Hon har också plockat in färger kopplade till naturen, och hemmet är fyllt av färgklickar i halmgult, lavendellila och mossgrönt.

– Färg är viktigt, det ger glädje och energi och är något vi fått med oss från Brasilien där man gärna inreder i starka kulörer, säger Andrea.

Hemmet är huvudsakligen inrett med äldre möbler.

Baksidan av huset har en modern framtoning till skillnad från framsidan, med glasdörrar som öppnar upp hela väggpartiet in till vardagsrummet/allrummet. Gula linnegardiner från Pierre Frey fyller rummet med ett varmt ljus. Foto: Anne Nyblaeus
En korgstol möter upp på trädäcket vid husets entré. Foto: Anne Nyblaeus
En skönt insutten läderfåtölj och gardiner med etniska motiv från Pierre Frey. Foto: Anne Nyblaeus

– I stället för att köpa nytt har jag letat på loppis och handlat på auktioner, som Bukowskis. Både av hållbarhetsskäl och för att äldre möbler ofta har vacker patina och en fint anspråkslös känsla som vi uppskattar.

Förutom vintagemöbler är hemmet inrett med härliga tyger.

– Vi har turen att vara goda vänner med textilproducenten Pierre Frey som hjälpt oss med alla textilier vilket känns som en lyxig guldkant på vårt hem.

Paret som sålde huset till Andrea och hennes familj har varit och hälsat på.

– Det var ett äldre par som verkligen älskade sitt hus men började bli för gamla att bo kvar. Det värmer mitt hjärta att de tycker att vi gjort något riktigt bra och kärleksfullt med deras tidigare hem. Det ser jag som ett gott betyg!

Inredningsanalys av Sköna hems inredare Charlotte Pettersson

Soligt gult, färger från naturen och lätta rottingmöbler. Några av sommarens bästa inredningsgrepp hittar vi hos familjen Gyllenkrok i Falsterbo.

1. Sol i sinne 

Skåpets soliga dekor tillsammans med en solspegel och ett fång solrosor lyser upp den molnigaste av dagar – eller matchar vädret en högsommardag. Med andra ord högst gångbara året om!

Soligt gula och energigivande detaljer i matsalen. Foto: Anne Nyblaeus

2. Rotting, korg och strå 

Rottingmöbler att användas både ute och inne är vinnarna sommartid. De är lättflyttade och i material som tål en och annan regnskur. Lägg särskilt märke till dagbädden som också enkelt kan fungera som soffa mot en varm vägg på verandan. Stråhattar som dekoration på en vägg, och korgar för flexibel förvaring är andra detaljer som förhöjer sommarkänslan.

Hattar på parad i hallen med vitmålad bröstpanel i pärlspont. Blå stol från loppis. Foto: Anne Nyblaeus

3. Blommors färgprakt 

Att ta in naturens färgprakt i inredningen är ett knep sedan gammalt. Här syns klara färger som gult, rött, blått och orange i både textilier och keramik. Grönskans olika nyanser finns i soffor, gardiner och inte minst krukväxter som fikus och fikon.

Lätta möbler i korg och rotting passar bra i sommarhuset och kan flyttas in och ut efter behov. Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Kika in i parets rustika 1700-talslägenhet i Bordeaux  

LÄS MER: Modernt möter vintage i parets skärgårdsdröm: ”Så kära i vårt lantställe”