Foto: Anne Nyblaeus

Brant och stenig sluttning blev modern skärgårdsidyll med drömterrass

Malin tog hjälp av sin syster, inredaren Elin, för att skapa ett modernt skärgårdshus med skandinavisk design och massor av lättsam sommarkänsla.

Elin Christensson

Det brukar finnas både för- och nackdelar med generationsskiften och gemensamma sommarställen i familjen. Men i systrarna Malins och Elins fall verkar det vara idel plus. På den idylliska skärgårdsön Eknö i närheten av Sandhamn har systrarna tillbringat alla somrar tillsammans sedan barndomen, på det sommarnöje deras morföräldrar köpte i början av 60-talet.

I dag har Malin och Elin varsitt hus på ön tillsammans med sina respektive familjer, och de är nära grannar. Elin, som är verksam som inredare, har ett traditionellt sommarhus i klassisk stil (publicerat i Sköna hem nr 6/2019). Malin och hennes man Magnus valde en annan linje.

För att ett sommarställe ska kännas inbott och avslappnat adderar jag textilier och mönster

De lät riva det tidigare, anspråkslösa huset på 45 kvm och lät uppföra ett nytt hus på samma plats, en liten kuperad bergsknalle nära havet och med skogen runt knuten. Tillsammans med arkitekten Charlotte Elsner har de skapat en modern skärgårdsidyll på 120 kvm som, trots sitt moderna uttryck, smälter in på ett harmoniskt sätt i naturen. Huset är målat i klassiskt falurött, med stora fönsterpartier och altaner som förstärker känslan av att inne och ute hör ihop.

Malins och Magnus sommarhus på Eknö är ritat av arkitekt Charlotte Elsner. Klätterklematis och lavendel trivs i den inbyggda zinklådan nedanför altanen. Vid bryggan ligger en äldre bastu. Foto: Anne Nyblaeus
Skandinavisk känsla med blonda träslag och mönstrade textilier. Soffa från Norrgavel, kuddar från Svenskt tenn och Christopher Farr, pläd från Klippan, grått soffbord Around från Muuto, golvlampa Streck från Örsjö och matta, Vandra rugs. Vägghyllor Cubebrick från Karl Andersson & söner. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Läshörna med rottingfåtölj och fotpall från Svenskt tenn, dynor klädda i tyg från Manuel Canovas och zigzagmönstrad kudde med Pierre Frey-tyg. Praktiska brickbordet från Brdr Krüger designades 1963 av Hans Bölling. Golvlampa Streck från Örsjö, linnegardiner, Astrid. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

- Det var en utmaning att bygga huset på grund av den begränsade ytan och det knepiga läget på tomten med brant sluttning, berättar Malin. Vi ville absolut ha det på samma plats som det gamla huset, nära vattnet och med utblick över både viken i sydväst och Rödkobbsleden i öst. Samtidigt skulle huset vara tre gånger så stort, klara hårda vindar, smälta in i naturen och fånga in så mycket sol som möjligt.

Arkitekten Charlotte Elsner var ute och rekognoserade flera gånger innan hon ens började tänka på husformen.

Hon studerade hur solen inverkade på tomten med dess ojämna topografi och hur sydvästvindarna bar sig åt.

- Vi tycker att hon har gjort ett fantastiskt jobb och att hon har lyckats få ut det bästa av tomtens speciella karaktär, säger Malin.

Huset är L-format och har en länga med stora fönsterpartier mot vattnet. Den andra längan vetter mot naturen med skogen, gräset och berget i blickfånget. För att binda ihop omgivningen med huset och minska nivåskillnaderna har man tagit hjälp av arkitekten Lars Wester, som också bor på ön, för att rita altanerna. Här har man byggt in en zinklåda nedanför räcket, med klätterklematis och lavendel som stortrivs i den fuktiga skärgårdsluften.

Malin på terrassen där skog möter hav i skön förening. Utemöbler från Fri form med specialsydda dynor i Sunbrellatextil. Pläd från Klippan och rottingkruka från Pick a flower. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Allrummet med vardagsrummet i förgrunden. Strax intill ligger det skräddarsydda köket där ljusschaktet i taket släpper in frisk luft sommartid. Den öppna spisen delar av mot matsalsdelen där skira linnegardiner från Astrid silar ljuset från de stora fönsterpartierna. Mattan i köket är från Pappelina. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
I solstolarna ligger blåmönstrade kuddar från Ulrika Gyllstad, som också är en vän och granne på ön. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

- En av de bästa och mest oväntade lösningarna som Charlotte Elsner kom på, var att bygga en uteplats inklämd mellan bergväggen och ena husväggen. Just den platsen har blivit en favorit att sitta och äta vår frukost och lunch på. Det är väldigt mysigt och tryggt att ha bergväggen på ena sidan med ljung och andra växter som kryper ner för berget, och samtidigt se ut över vattnet och våra vackra tallar. Dessutom ligger det i lä för vinden!

Parets tre vuxna barn, Gustav, Anna och Elsa, nyttjar gäststugorna på tomten när de kommer och hälsar på. Det har gett Malin och Magnus möjlighet att bygga ett hus helt anpassat efter sina egna önskemål, och de har kunnat inreda efter egna preferenser och vanor. Byggnationen påbörjades september 2018 och pågick hela vintern. Byggteamet bodde i gästhuset under tiden vilket bidrog till att tidsplanen höll och huset färdigställdes lagom till midsommar 2019.

Viktiga komponenter för sommarkänslan: trasmattor, rottingmöbler, somriga textilier och ljusa färger

- Vi var noga med att använda ett byggteam som kan skärgårdsbygge. Det är speciellt att bygga ute i skärgården, inte minst när det gäller logistiken eftersom allt måste transporteras med båt och färjor. När huset väl var klart var det en självklarhet för Malin att be systern Elin om hjälp med inredningen.

- Hon är en fantastisk inredare och har inspirerat mig med sitt boende som ju bara ligger en liten bit bort. Vi har traskat mellan våra hus många gånger, diskuterat och bollat idéer. Magnus och jag haft klart för oss vad vi velat ha vad gäller möblemanget, men i textilier och färger har vi förlitat oss på Elins goda smak.

Matsalen med matbord Miss Holly från Stolab och stolar Lilla Åland från Carl Malmsten. Matta Strindbergsblå från Vandra rugs, papperslampor Virvel designade av Ingegerd Råman för Örsjö och skira Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Vita glaslyktor från Skogsberg & Smart, klotformiga ljusstakar i gjutjärn, Drosselmeyer, karaff av Bissa G Segerson och keramikfat, Åhléns Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Från vardagsrummet har man en betagande utsikt över fjärden. Soffa, ottoman och träfåtöljer med skinndynor är alla från Norrgavel, de två runda soffborden kommer från Muuto och mattan från Vandra rugs. Vedkorgen är designad av Emma Olbers för Eldvarm. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

Elin, som driver egna inredningsföretaget EC design, var noga med att inredningen och känslan skulle vara anpassad till ett sommarställe och skilja sig helt i stil från det man har i stan.

- För mig är det ett par viktiga komponenter som ger känslan av sommar: trasmattor, rottingmöbler, somriga textilier och en ljus palett, säger Elin. Ett sommarställe ska också kännas inbott och avslappnat och för att få fram den känslan är det viktigt att man blandar nytt med gammalt ärvt, och adderar textilier och mönster som ger en ljus, lättsam känsla.

I rummen som vetter mot havet har vi använt kyligare blå toner i textilier, mattor och möbler

Systrarna var eniga om att endast använda skandinaviska formgivare och att förstärka och understryka naturens färger i husets interiör. Elin exemplifierar:

- På framsidan som vetter mot havet har vi använt kyligare blå toner i textilier, mattor och möbler. Matbordet i vitpigmenterad björk med klassiska pinnstolarna Lilla Åland känns somrigt och lättsamt. På baksidan, som är vänd mot berget och skogen med dess ljung och ormbunkar, har jag valt en lummigare palett med gröna trasmattor från Vandra rugs som förstärker närheten till naturen.

Kuddar med mönster i olika färger, som Josef Franks Primavera, bidrar med lekfullhet. Vita linnegardiner hänger i alla rum och skapar lätthet.

- Att se vinden ta tag i skira vita gardiner är en sommarkänsla i sig, tycker Elin.

Strax utanför köket ligger en liten matplats i lä mellan huskroppen och bergväggen. Här står Grythyttans klassiska utemöbler, och bordet är dukat med tabletter från Ulrika Gyllstad och servetter designade av Elin Christensson. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
I husets ena flygel leder gången, med gräsgrön trasmatta från Vandra rugs, in till parets sovrum. Där skymtar bordet Oolong från Svenskt tenn, i design av Eva Schildt. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus
Väggen/sänggaveln delar av sovrummet och gömmer garderoberna bakom. Mattan i spräckligt grönt är från Vandra rugs, lakan och sängöverkast från Mille notti, spegel från Gemla och sänglamporna kommer från Örsjö. Foto: Anne Nyblaeus / Anne Nyblaeus

Husets framsida består av ett stort rum med öppen planlösning som rymmer vardagsrum, kök och matplats. En öppen spis blir en mysfaktor och bildar en naturlig avdelare mellan matplats och vardagsrum. Köket är smart uttänkt med en praktisk köksö och med ett liggande fönster över diskbänken. Matplatsen badar i vackert ljus från de stora fönsterpartierna som går från golv till tak.

- Jag är lite stolt över idén med ljusinsläppet i taket, säger Malin om det stora, öppningsbara fönstret som är placerat ovanför köksön. Det är skönt på sommaren då det kan bli väldigt varmt och då går det lätt att få in frisk luft.

Sovrummet har fått en lummigare palett med gröna inslag som förstärker närheten till naturen

På andra sidan huset, vänd mot baksidan, går en passage med gästrum, badrum och sovrum. Här finns en fristående vägg som sänggavel. Bakom den ligger garderobsutrymmen, en smart lösning om man vill undvika förvaring i själva sovrummet. Från sängen har man en härlig utsikt över berget med mossa och lila ljung.

- Det är en lisa för själen att vakna upp här varje morgon, säger Malin.

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)

LÄS MER: Martin och Marie återskapade stilen i sekelskifteshuset