Här bor du mitt i älven – kolla in unika husen i Lappland

Nej, de finns inte på riktigt än. Men tanken är att allt ska stå färdigt till sommaren 2017 – det vill säga 21 små hus med balkong på en bro i Lycksele kommun. Tänk den utsikten!

Det är entreprenören Christer Kvick som har dragit igång projektet Sápmi Jokk på Vindelälven – alltså ett vildmarkshotell som främst ska locka konferensgäster, men även privatpersoner.

Idén kom en dag för sex år sedan när han åkte bil längs med älven och av en slump fick syn på den stängda bron.

– Jag hade inte en aning om att bron fanns. Det var en underbart vacker dag, solen sken och det var vindstilla och jag bara stod där och drömde. Jag började fantisera och tänkte att jag måste göra något av den, säger Christer Kvick.

Så han fortsatte fundera och kom tillsammans med arkitekten Björn Ingridsson fram till de spetsiga husen på rad med två till fyra bäddar i varje stuga. I varje hus ska det finnas ett litet kök, dusch, toalett och kamin.

Illustration: Björn Ingridsson/Bierne arkitektkontor

Det högsta huset under brovalven får en takhöjd på 8,5 meter och balkongerna ska sticka ut utanför bron. Perfekt för fiskefantasten!

Från bropelarna ska det byggas trappor ner till flytbryggor på vattnet där det ska finnas bastu.

Illustration: Björn Ingridsson/Bierne arkitektkontor

På bron ska det också finnas flera grillkåtor och bubbelbad.

Illustration: Björn Ingridsson/Bierne arkitektkontor

Enligt Christer Kvick är det inte så stor risk att planerna grusas, trots att detaljplanen antagligen inte kommer att vinna laga kraft förrän i sommar.

– När en kommun säger ja har man noga övervägt de viktigaste aspekterna. Visst finns det en risk, men ingen har varit negativ hittills.

Vill du se mer sånt här? Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!