Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den vita 1920-talsvillan ligger i ett av Kungsbackas äldre villakvarter med flera Q-märkta hus.
Den vita 1920-talsvillan ligger i ett av Kungsbackas äldre villakvarter med flera Q-märkta hus.
Den vita 1920-talsvillan ligger i ett av Kungsbackas äldre villakvarter med flera Q-märkta hus.
Den vita 1920-talsvillan ligger i ett av Kungsbackas äldre villakvarter med flera Q-märkta hus. Foto: Anna Karlsson

Bevarad 1920-talsanda i familjens Q-märkta villa

Lovisa och Anton tar renoveringen av sitt Q-märkta hus i Kungsbacka på största allvar. 1920-talsandan guidar deras val av såväl material som kulörer. Ledorden är bevara och återställa.

Anna Bjelkholm

I ett 1920-talshus i hjärtat av Kungsbacka bor Lovisa Hillhammar och Anton Lundblad tillsammans med döttrarna Mila och Vera. Det nästan 300 kvadratmeter stora hemmet är en dröm som gått i uppfyllelse där Lovisa kan få leva ut sin passion för svunna tider.

– Vi älskar 1920-talet och är otroligt glada att få bo i ett hus från 1923, säger Lovisa. Jag har en passion för secondhand, och gillar föremål som har en historia att berätta – och i ett hus som detta passar det verkligen bra.

Lovisa och Anton blev ett par 2018, och under några år bodde de i Göteborg där de under tre år hann totalrenovera såväl två lägenheter som ett hus. När de väntade sitt andra barn väcktes drömmen om ett större boende med en barnvänlig trädgård.

– Egentligen hade vi inte för avsikt att flytta till just Kungsbacka, men när det här huset dök upp som kommande försäljning kunde vi inte motstå att kontakta mäklaren för en husesyn, berättar Lovisa. Eftersom jag kommer från Kungsbacka kändes staden heller inte främmande, och Anton var faktiskt väldigt positivt inställd till att byta stad. Efter visningen var vi sålda och kunde inte hålla oss ifrån att lägga ett förhandsbud – sedan dröjde det inte länge innan vi skrev på papperen.

Familjen med pappa Anton, mamma Lovisa och döttrarna Vera och Mila. Lovisa hittas på Instagram som@hi.lovisa. Foto: Anna Karlsson
Karaktäristiska attribut som blyinfattade fönster, putsad sockel och brutet tak samt de små rundade takfönstren vittnar om huset ålder. Foto: Anna Karlsson
Matsalens dekorativa bröstpanel har Anton själv byggt. Den ger rummet en vacker inramning och lyfter den mönstrade tapeten. Panelen är målad med Jotuns Hvit te och tapeten är Wandle från Morris & co. Runt bordet står vintagestolar som följt med Lovisa från hennes första lägenhet och numera fått sällskap av de klassiska barnstolarna Tripp trapp. Taklampan är från Gubi och vitrinskåpet har paret fått av grannarna. Foto: Anna Karlsson
Tidstypisk pärlspont tillsammans med vitmålad panel i taket och viktoriansk golvklinker ramar in det platsbyggda shakerköket från Cupboards & goods. De klassiska ramluckorna är penselmålade med kulören Dried sage från Little Greene. Köksön bryter av i en vacker röd kulör, Rostad kastanj, också från Little Greene. Bänkskivan i kalksten heter Jura grey och är köpt på Henrikssons stenhuggeri i Kungsbacka. Fläkten Emir kommer Fjäråskupan och är inbyggd i ett fläktskåp från Cupboards & goods. Spisen är från Ilve. Foto: Anna Karlsson

Det q-märkta huset med vit locklistpanel och brutet tak ligger i ett kvarter med pampiga villor från sekelskiftet. Tidstypiska attribut som cirkelformade takkupor, så kallade oxögon, tillsammans med den symmetriska entrén med dess blyinfattade fönster ger huset karaktär.

– Detta hus byggdes 1923 av bröderna Grill, som också ägde Kungsbackas stora trähandel, Grills trä, berättar Anton. De byggde tre hus intill varandra, ett till varje broder.

Paret minns känslan när de första gången klev innanför dörrarna en regnig junidag 2021.

– Vi föll direkt för de stora ytorna, den gedigna takhöjden och alla bevarade originaldetaljer, berättar Lovisa. Trädgården var också ett stort plus, med lekstuga, gungor och till och med en pool för flickorna att lära sig simma i.

Huset har nio rum och kök fördelat på tre plan. Källaren, som förr användes till potatiskällare, matförråd och bryggrum, är i dag enbart förvaringsutrymme.

– Huset har många fina originaldetaljer bevarade, och det som var omgjort men inte stämde med husets epok har vi påbörjat att varsamt byta ut, säger Lovisa. Vår ambition är att alltid försöka bevara och att återskapa huset så mycket det går.

Skräddarsydd köksinredning från Cupboards & goods. Innanför luckorna syns sinkade lådor i massiv ek. Foto: Anna Karlsson
Den stora diskhon i porslin kommer från Shaws och den tidstypiska mässingsblandaren samt handduschen kommer från Cupboards & goods, modell Roma. Pärlsponten på väggen är målad med en blandning av Little Greenes kulörer Birch bark, Portland stone och Dried sage. Klinkergolvet från Winckelmans heter Victorian tiles. Foto: Anna Karlsson
Vardagsrummet går i en harmonisk färgskala där väggarna är målade i Skandinaviskt ljus från Jotun. Soffan från Meli meli får sällskap av ett bord från House doctor och en rottingfåtölj från Home of Ess. Naturfärgad ullmatta från Cappelen Dimyr. Foto: Anna Karlsson / Anna Karlsson
Två harar i keramik från engelska Quail. Foto: Anna Karlsson

Det första paret gjorde när de flyttade in var att riva ut det moderna köket i rostfritt stål som tidigare ägare satt in. De såg även över alla ytskikt och rev en del förvaringslösningar som inte gick i linje med husets anda. Anton satte upp tidstypiska bröstpaneler på väggarna i matsalen, medan en golvfirma tog sig an golven på övervåningen.

– De gamla plankgolven i sovrummen var målade i en mörkgrå färg och vi ville ta fram träet igen och få tillbaka känslan från hur det en gång sett ut.

Lovisa och Anton är väldigt måna om att följa en röd tråd, både vad gäller material och färger. Men att renovera ett helt hus på några månader kräver effektivitet.

– Redan innan vi fick tillträde till huset hade vi gjort en moodboard med färg- och tapetval, säger Lovisa. När vi sedan fick nycklarna gjorde vi provmålningar och kunde fatta snabba beslut för att inte tappa tid.

Hon summerar parets viktigaste lärdom efter flera renoveringsprojekt:

– Det är sällan bra att ta genvägar. Att göra allt grundligt och riktigt vinner i längden.

Lika mycket kärlek som paret lagt på huset inre, lika mycket omsorg ligger bakom inredningen och de möbler paret samlat på sig under åren.

– Vi hittar många saker på auktioner och loppisar, och mitt bästa tips är att följa sin egen stil snarare än dagens trender, säger Lovisa.

Den vackra skänken med perfekt patina köpte Anton i present till Lovisa och är en favoritmöbel i hemmet. Urnorna kommer från Dakabom och Cosa home stories. Foto: Anna Karlsson
Charmiga rundade fönster, så kallade oxögon, är inbäddade i husets tak och är typiska attribut från 1920-talets arkitektur. Foto: Anna Karlsson
Milas rum går i rosa toner där väggarna är målade med kulören Soft skin från Jotun. Foto: Anna Karlsson
Veras barnrum är lekfullt inrett och tapetserat med Charlie från Boråstapeter. Skrivbordet är köpt på Erikshjälpen och väggskåpet kommer från Home.andero. Foto: Anna Karlsson
Parets sovrum på övervåningen är tapetserat med Willow bough från Morris & co. Sänggaveln har paret gjort själva och klätt med tyg från Svenskt tenn. Sängborden är inropade på auktion och har försetts med toppskivor i marmor. Foto: Anna Karlsson

Mycket av hemmets inredning har hängt med sedan hennes eget första hem.

– Det är saker jag älskade då, men också nu. Jag mår bra av att känna en långsiktighet i mina val till hemmet. Äldre hem inspirerar mig mycket, jag älskar att gå runt hemma hos farmor och titta på allt vackert hon har samlat på sig. Och häromdagen, när jag och flickorna såg Pippi Långstrump, var jag tvungen att pausa mitt i filmstunden för att ta en närmare titt på hatthyllan i Villa Villekulla.

Mest nöjda är paret med köksrenoveringen. Trots att de spräckte budgeten ångrar de inte valen en sekund.

– Köket gick från ett opraktiskt modernt kök till ett socialt, öppet och mer gediget kök, berättar Anton. Det förra köket var väldigt svårjobbat och eftersom jag älskar att laga mat kändes det viktigt att få till det bra.

– Den öppna cirkelformade planlösningen gör det enkelt för oss alla att umgås utan att vara i vägen för varandra, fyller Lovisa i. Barnen kan springa runt medan pastan kokar på spisen och pajen gräddas i ugnen.

Att familjen har hittat sitt drömhus råder inget tvivel om.

– Det bästa med huset är dess potential, säger Lovisa. Vi ser framför oss att kunna bo här länge, detta är vårt livsprojekt som sakta men säkert får växa fram. Här finns plats för oss alla och är även perfekt när flickorna blir äldre. Det känns verkligen som hemma.

 

LÄS MER: 1700-talssäteriet förföll – förvandlades till sagoslott

LÄS MER: Linda skickade ett sms till sin man: ”Hittat vårt hus”