Foto: Stephanie Sifvert

Beck-stjärnan Jennie Silfverhjelm: ”Jag är nog född i fel årtionde”

Skådespelerskan Jennie Silfverhjelms lägenhet dekoreras med alltifrån en gigantisk fartygsratt till teaterrekvisita som Allan Edwall burit. Välkommen till ett hem fullt av konstnärlig elegans, mystik och charmiga loppisfynd.

Hon spelar den första kvinnliga gruppchefen i kriminal-tv-serien Beck och tillhör sedan 2013 Dramatens fasta ensemble. Under pandemiåret 2020 spelade hon in fem filmer - en nästintill osannolikt produktiv bedrift för en ensamstående mamma.

Trots sitt imponerande skådespelar-cv finns det inte så många intervjuer med Jennie Silfverhjelm att ta del av. Hon ger intryck av att vara medieskygg och lite gåtfull. Därför är det särskilt spännande att hon bjuder in Sköna hem i sin charmiga lilla trea på Södermalm.

- Att göra ett inredningsreportage och släppa in er kändes främmande initialt. Jag tycker generellt att det är jobbigt att göra intervjuer. Människor i dag är så tillgängliga, ordet integritet finns knappt längre.

Hur kom det sig att du ändå tackade ja till slut?

- Kontexten med hemmet kändes bra - jag älskar ju mitt hem! Det var ett roligt sammanhang. Här får jag liksom en uppgift och behöver inte bara prata om mig själv, vilket kan bli lite genant.

”Min farmor drev en inredningsaffär på Arsenalsgatan i Stockholm på 60-talet, flera av möblerna och sakerna här kommer från henne.” Foto: Stephanie Sifvert
Skådespelerskan Jennie Silfverhjelm älskar sitt hem. ”Det kan vara rörigt och stökigt i lägenheten med manus och böcker i travar. Men det är aldrig skitigt. Och köket är jag väldigt noga med, här är jag pedant.” Foto: Stephanie Sifvert
Jennie har flyttat köket till vardagsrummet och gjorde om det gamla köket till barnrum åt sonen. ”Det var en dyr och omfattande renovering, men blev precis som jag vill ha det. Vi gör allt vid köksön numera: äter, gör läxor och umgås.” Foto: Stephanie Sifvert

Vad är det du älskar med hemmet?

- Det är precis som jag vill ha det och renoverat efter mina behov. Mitt hem är gjort för att umgås i, och har fokus på de sociala ytorna. De mörka golven älskar jag. Jag känner mig väldigt fri här. Och så gillar jag områdets karaktär.

I den 60 kvadratmeter stora lägenheten samlas arvegods med auktionsfynd, reseminnen, Strindbergs samlade verk och en härligt brunmurrig William Morris-tapet i hallen.

- Jag är nog född i fel årtionde. Tiden vi lever i just nu är ju rätt tråkig. Att växa upp på 70-talet hade varit roligt! Jag har en känsla av att man ville mer då, det fanns ett annat engagemang. I dag glömmer vi bort att uppfostra våra barn politiskt, eftersom vi är så upptagna av oss själva. Det är sorgligt.

Kanske kan Jennies fascination för äldre tider förklaras av de nära relationer hon hade med sin mor och mormor.

Jag är nog född i fel årtionde

- Jag stod nära min mormor, som dog i mina armar. När jag var yngre trodde jag på ett liv efter döden. Det var kanske mer som en tröst. Jag såg henne som tecken i fåglar och andra djur efter det.

Jennie är född på Lidingö men uppvuxen i Bromma och sedermera på Österlen. Föräldrarna separerade då Jennie var liten och därför har hon bott med mamman respektive pappan i perioder. Pappan ägde en stor gård i Skåne och Jennie hade egen häst.

- Österlen har sedan dess varit mitt andra hem. I dag hyr jag ett hus av min farfar och hans sambo på Österlen där jag tillbringar så mycket tid jag kan.

Efter gymnasiet flyttade Jennie till universitetsstaden Perugia i hjärtat av Italien för att studera, och stannade kvar i ett år.

- Jag åker till Italien årligen och har vänner i Amalfi. Vi gör samma saker nu som när vi var 20: åker ut med båten, badar, fiskar, fångar musslor, lagar mat tillsammans, åker motorcykel längs slingrande kustvägar.

De olikfärgade knopparna till bänken har Jennie köpt i London. Serveringsvagnen hittade hon på loppis. Foto: Stephanie Sifvert
”En hel del av sakerna i mitt hem kommer från Brandstationen, flera av lamporna exempelvis. Min vän Kristian äger den här underbara butiken. Han åker runt och köper in roliga äldre inredningsdetaljer. Här kan jag slänga mig in, och handla en fin och unik present till någon, strax innan jag ska bort.” Foto: Stephanie Sifvert
Köket har Jennie ritat själv med hjälp av en snickare från Tilda & co fastighetsförädling. Bänkskiva av carraramarmor. Mässingssocklarna kommer från plåtslagariet längre ned på gatan. Foto: Stephanie Sifvert

Första egna boendet var en sunkig hyresrätt på Roslagsgatan i Stockholm, med en innergård som ”påminde om Tjernobyl” och en pub, Norrport, i samma hus. Jennie hängde ofta på puben eftersom de hade tv, vilket hon saknade.

- Jag tyckte om människorna där. Det var folk från alla olika samhällsklasser med otroliga livshistorier. Det är i barer du får höra de största historierna.

Sedan bodde hon i en vindsvåning med dåvarande mannen och därefter i en lägenhet på Södermalm, mitt emot den bostadsrätt hon har i dag.

- När vi separerade köpte jag denna lägenhet som är det första boendet jag har haft ekonomi att inreda själv. Min mamma har varit en stor inspirationskälla till min smak. Jag är uppvuxen i ett hem med mycket konst och föremål från hennes tid i Kenya. Den stilen har präglat mitt sätt att inreda.

Jag lagar trerättersmiddagar åt mig själv

En stor del av investeringarna i lägenheten har gått till renovering och inte till möbler. Jennie lät blåsa ut det tidigare köket och gjorde om det till sovrum åt sonen Valter. Hon lät bygga ett nytt kök i det som tidigare var vardagsrummet.

- Köket har jag ritat själv. Eftersom jag älskar grönt ville jag att luckorna skulle påminna om en engelsk, grön sportbil så de fick färgen Racing green och är lackerade i Polen. Och så ville jag att socklarna skulle vara i mässing.

Varifrån kommer ditt intresse för matlagning?

- Mitt arbete som skådespelare är en inre process. När jag filmar ser jag resultatet 1,5 år senare, det blir så abstrakt. Därför får jag energi av konkreta saker, som matlagning. Jag är bra på att laga mat, men det är först de senaste åren jag tagit mig tid att utforska den sidan, för jag har alltid haft partners och vänner som varit så duktiga på mat. När jag är på Österlen kan jag laga trerättersmiddagar åt mig själv från fantastiska råvaror. Det är mitt sätt att unna mig själv omtanke och kärlek.

Ovanför köksön hänger en gigantisk båtratt som tillhört en av Jennies pappas båtar som seglat jorden runt. Ratten har hängt med i Jennies inredning och alla boenden sedan hon var tolv år. ”Jag är otroligt osentimental gällande saker utom när det gäller ratten.” Foto: Stephanie Sifvert
”Natalie Montanari är en av mina närmsta vänner. Vi lärde känna varandra i Italien för 20 år sedan, och hennes trattoria Montanari på Grev Turegatan är mitt andra vardagsrum. Här äter jag alltid god mat. Det är det närmaste jag kan komma Italien i Sverige! Deras antipastotallrik med en fantastisk marmelad av tropealöken från Kalabrien är i världsklass. Tryffelpastan rekommenderar jag också, liksom deras tonfisk med fänkålspuré.” Foto: Stephanie Sifvert
Hallen pryds av en William Morris-tapet. Det svartvita fotografiet föreställer Jennies farmor. Foto: Stephanie Sifvert

Jennies hem är fullt av konstnärliga och intellektuella referenser och hon är eftertänksam innan hon svarar på frågor.

Det är lätt att få en bild av dig som lite svårmodig, som någon som dras till det mörka i livet.

- Åh, jag har verkligen inte för avsikt att odla rollen som pretentiöst seriös eller svårmodig surpuppa! Jag känner att jag sällan riktigt kommer till min rätt. De som känner mig tycker att jag är 18 gånger roligare än jag uppfattas.

Lägenheten visar några subtila spår av ägarens humor. I köket står exempelvis ett salt- och pepparkar av porslin med etiketterna ”Cocaine” och ”Heroin”. Och en guldfärgad liten ask bredvid har den inpräglade texten ”Xanax 1.0” på locket. I Jennies anekdoter ryms också en hel del dråpligheter, som när hon i förbifarten nämner att det började brinna i lägenheten på efterfesten när hon fyllde 40 år:

- Vi festade som om kriget kunde bryta ut i morgon! Och plötsligt fattade en fårskinnsfäll eld ... 

Vi festade som om kriget kunde bryta ut i morgon!

På väggen sitter ett fjäderprytt halsband, som påminner om en drömfångare. Jennie fnissar då hon berättar om den.

- Jag köpte den på en resa till Bali, dit jag åkte på ett hälsoretreat i tio dagar över nyår. Det var väldigt seriöst med tidig väckning, yoga, meditation, fasta och en massa andra punkter på schemat som jag inte hade läst igenom så noga. På planet dit granskade jag vad som ingick och såg att en aktivitet återkom två gånger dagligen, nämligen ”colon cleansing”. Hmm, vad är nu det? Väl på plats insåg jag att jag beställt 20 tarmsköljningar på tio dagar! Haha ... Men det var bara att bita ihop och genomföra. Jag kom hem väldigt ren och slank.

Jennies mamma upptäckte att dottern stammade då hon var fyra år. Det hindrade inte Jennie från att söka sig till skådespelaryrket. Under denna intervju stammar hon inte en enda gång utan uttrycker sig ledigt och nästintill poetiskt, med den där karaktäristiska tonaliteten och eleganta retoriken som många Dramatenskådisar har.

- Stammandet finns alltid där. Krister Henriksson som var min mentor på scenskolan sa ”Du har så jävla lätt för dig med din begåvning. Hade du inte stammat, hade du inte blivit skådis. Du behöver själva utmaningen.”

Förutom Krister har Marie-Louise och Gösta Ekman betytt mycket för Jennie. Hon beskriver Marie-Louise som en närvarande teaterchef, där dörren alltid stod öppen.

- Gösta var också väldigt betydelsefull för mig. Det kan låta klyschigt, men jag upplevde att han såg mig. Vi pratade inte så mycket om teater, utan mer om livet på våra promenader. När han reste skickade han vykort med sina betraktelser.

Soffan i barockstil fyndade Jennie via Blocket för 500 kronor och den används även som gästsäng. ”Sätter man sig i den studsar man nästan tillbaka, det är otroligt bra schvung i den! Jag ska klä om den. Soffan är jag supernöjd med – mitt absolut bästa köp!” Foto: Stephanie Sifvert
I Jennies sovrum står en sekretär i björk som är arvegods från Jennies farmor. Sängkammarbilderna har hon fått av sin granne. Foto: Stephanie Sifvert

Det råa, opolerade och passionerade attraherar Jennie. Hon talar förtjust om finnen Erkki, ägare till en obskyr prylbutik några gator bort, som säljer pinupbilder, seriemagasin och gamla skyltar. Erkki kan vara lite vresig och står ofta med bar överkropp bakom disken.

- Jag kan sörja att kvinnor som Annette Kullenberg inte längre finns med oss. Den typen av människor får ingen plats längre. Sverige har fått en ängslig, blöt filt över sig och alla springer åt samma håll. Jag vet inte om vi försöker hitta en ny identitet efter nedmonteringen av det svenska folkhemmet? Jag tror på förändring men just nu tycker jag att det är ett förbenat tråkigt klimat.

Ogillandet av likriktning gestaltas tydligt i Jennies eklektiska hem, som andas kolonialstil och en vurm för svunna tider, aparta detaljer och en mix av olika kulturer. Ungefär som Jennie själv, med andra ord.

Sverige har fått en ängslig, blöt filt över sig och alla springer åt samma håll.

- Jag har tydligen ryska gener, en del tyskt och finskt påbrå, och kanske vallonblod. Som en gatukorsning. På italienska heter det ”bastardo” eftersom mina föräldrar aldrig hann gifta sig. Så jag är lite som Jon Snow i Game of thrones, skrattar hon.

Förvisso är Silfverhjelm ett äkta adelsnamn med nummer 23 i adelskalendern. Högst upp på kakelugnen i köket stoltserar också en silverhjälm. Dock inte från en äkta riddarrustning, utan från en filminspelning.

- Min son har hängt mycket backstage på teatern genom åren och blivit vän med rekvisitörer. Just den här hjälmen viskade en attributör att han kunde smyga med sig hem och behålla. Senare visade det sig att det är den här hjälmen Allan Edwall bär i Fanny & Alexander, när han spelar Hamlet och dör på scenen.

Efter att ha tagit del av Jennies hem och intressanta liv kan man konstatera att vi må sakna förebilder som Annette Kullenberg i dag, men i stället har vi sådana som Jennie Silfverhjelm att förundras av. Det är gott nog.

Ur Sköna hem nr 10 2021.

LÄS MER: Sluttande tomten blev drömterrass med pool, pergola och utekök med tre grillar

LÄS MER: Dukat för sommarkväll och skärgårdsmiddag hos toppfloristen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Sköna hem här!