Barnfamiljens mysiga vindsvåning är full av konst & rå betong – kika in!

Råvinden blev en råskön lägenhet för barnfamiljen. Här härskar lugnet, trots läget mitt i Stockholms city.

Vindslägenheten i centrala Stockholm är som ett örnnäste. Och här bor faktiskt en riktig örn, om än uppstoppad. Den vakar över familjen från en av bjälkarna på det luftiga loftet.

– Jag fick örnen av min mamma, säger Jonas. Min styvfar, som dog för många år sedan, hade i sin tur fått den som delbetalning vid en affärsuppgörelse. Mamma hade den undanstoppad i många år och var glad att bli av med den. Den är ett fint minne och också en passande symbol för vår familjs örnnäste här mitt i stan,

Trots att det vackra 20-talshuset ligger smack mitt i stan är läget väldigt lugnt. Från terrassen högt över trafikens brus kan familjen njuta av en hisnande utsikt över Stockholm.

Vår stil är mid-century modern, blandat med skandinaviskt och lite brasilianskt som pricken över i
Terrassen har en hisnande utsikt över Stockholm. Foto: Louis Lemaire
Vardagsrummet är inrett så att man sitter vänd mot utsikten. Soffan från finska Adea är omklädd i tweed, den färgglada mattan Ann från Dux kommer från Jonas barndomshem och 60-tals-bordet från NK har Oliver ärvt av sin gudfar. Hängmattan är från Brasilien, där Oliver föddes och delvis växte upp. Foto: Louis Lemaire
Stor konst i vardagsrummet med målning av Per Enoksson. Vintage läderfåtölj, design Arne Norell, 60-talsbord från NK, som Oliver ärvt av sin gudfar. Foto: Louis Lemaire
Köksinredningen är från Binova. Foto: Louis Lemaire

Jonas och hans partner Oliver har bott här i över ett decennium, och omdisponerat utrymmet i takt med att familjen växt. Nu har de tre barn, Vilhelm, Alexandra och Josefina, och de 130 kvadratmeterna är väl utnyttjade.

– Några månader efter att Oliver och jag träffats började vi leta efter en gemensam lägenhet. Vi var öppna för olika stadsdelar när vi hörde av en mäklare att det här projektet var på gång i City.

Vinden hade nyss sålts till ett byggbolag som skulle börja göra om den till lägenheter.

– Vi gick hit och när vi kikade ut från hålet i taket där terrassen skulle byggas blev vi helt golvade av utsikten.

Paret la ett bud redan samma dag och fick köpa den blivande vindslägenheten.

– Eftersom vi kom in tidigt i projektet kunde vi göra en del justeringar i ritningarna. I originalet var det tre sovrum, men vi behövde bara ett då, och ville ha större vardagsrum. Vi ville också ha råa betongytor och räta linjer genom hela lägenheten, en annan trapplösning till övervåningen för att spara på utrymmet, betonghylla, inbyggda bokhyllor och lite till, säger Jonas.

De fick slåss för en del, men allt blev till sist som de tänkt sig.

– Självklart blev bygget försenat, delvis på grund av allt vi ändrade, men till slut kunde vi flytta in, samma dag som Vilhelm föddes, i december 2006.

Trivsam betong i vardagsrummet. Sidobord från Arctic, målningen ovanför är av Bjarne Melgaard. Konstverk på betongväggen i trappan och uppe på loftet av Oskar Hult. Foto: Louis Lemaire
Från vardagsrummet kommer man in i det största sovrummet. På väggarna verk av bland annat Maurits Ylitalo, Peter Frie och Jenny Granlund. Kaktusvas, Serax. Foto: Louis Lemaire
Vinklar och vrår i föräldrasovrummet. Klädhängaren är hemgjord av två läder-bälten och en rundstav. Foto: Louis Lemaire
Badrummet har jämtlandskalksten på golvet. Handfat från Flaminia, blandare från Cosmic. Foto: Louis Lemaire

Sedan dess har familjen utökats.

– Vi har delad vårdnad om barnen, och varannan vecka bor de här alla tre. Den andra veckan bor Alexandra och Josefina hos sin mamma Caroline och Vilhelm hos sin mamma Ann. Vi försöker också hjälpa varandra när det behövs, så vi träffar ofta barnen även när det inte är vår barnvecka.

Nu när barnen blir större behövs det fler rum.

Man fattar att man hittat en lösning som funkar när kompisar som kommer hit inte märker att man smällt upp en ny vägg

– Vi pratade om att hitta en ny lägenhet men ingen av oss vill egentligen flytta så vi började istället fundera på hur vi skulle få det att fungera. Vi har inte haft någon arkitekt inblandad, utan det är helt och hållet vi själva som tänkt ut den nya planlösningen, och det har gått bra. Man fattar att man har hittat en lösning som funkar när kompisar som kommer hit inte märker att man har smällt upp en ny vägg.

Jonas och Oliver har själva designat trappan till loftet, den öppna spisen och glasskivan med ett foto under som är infälld i golvet nedanför trappan. De har också ritat sitt nya kök.

Örnen har varit Jonas styvfars och fanns i Jonas barndomshem. Foto: Louis Lemaire
Josefinas lilla hörna i flickornas rum. Foto: Louis Lemaire
Klädhängarna i flickornas rum kommer från Mio. Foto: Louis Lemaire
Hallen med fotovägg. Matta från Kasthall. Målningen till höger är av Per Enoksson. Foto: Louis Lemaire
Vi flyttar runt allt ganska ofta. Jag tror att lägenhetenändras på något sätt varje månad

– Vi är barn av vår tid men också inspirerade av våra uppväxter. Vårt mål har varit att skapa en inredning som känns hemtrevlig, personlig och avslappnad. Jag vet inte hur jag ska beskriva vår stil, men jag skulle säga att den är mid-century modern, blandat med skandinavisk stil och lite brasilianskt som pricken över i.

Det som sitter på väggarna är viktigt för paret.

– Vi älskar verkligen konst båda två. Vi har olika smak men ändå en sorts gemensam grund. Väggarna är täckta med både tavlor från gallerier, teckningar gjorda av oss och barnen, och familjefoton. Vi flyttar runt allt ganska ofta. Jag tror att lägenheten ändras på något sätt varje månad. Vi kan inte heller låta bli att köpa saker som vi blir kära i. Det är på sätt och vis en del av processen. Varannan vecka är huset fullt av leksaker, barnkläder, spel, ritpapper och pennor. Vi orkar inte städa varje kväll så det ser ut så hela veckan. När barnen är hos sina mammor städar vi och råkar liksom också lägga till något nytt i lägenheten, säger Jonas.

– Min favorittid på dagen är när vi är hemma alla fem och gör något tillsammans. Spelar spel, ritar vid matbordet, tävlar om Josefinas uppmärksamhet. Och helgmorgnar på somrarna när vi öppnar glasdörrarna och äter frukost på terrassen.

Ur Sköna hem nr 10, 2019 – prenumerera på Sköna hem

Av INGE VAN LIESHOUT  Foto LOUIS LEMAIRE/INSIDEHOMEPAGE

Läs mer:

Terrass med två våningar och pergola – snacka om himlen runt hörnet!

Våning med magisk terrass och bastu högt över takåsarna

Himmelsk takterrass högt över Gamla stans takåsar – se unika vindsvåningen

_________________________________________

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxiga produkter från Rituals för endast 199 kr. Köp nu!