Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency

Åtta hektar blommande fält – här är drömfarmen där Sarah skapar sina berömda buketter

Sarah Ryhanens sätt att arrangera vilda buketter med oväntade kombinationer i jordiga toner har blivit stilbildande och hon har fans över hela världen. Välkommen till World's end, farmen som är centrum för hennes blomsterpassion.

Det var en bukett svarta dahlior på sin 25-årsdag som fick Sarah Ryhanen att upptäcka blommornas märkliga kraft.

- Jag blev oerhört rörd över att få blommor, det fick mig att känna mig speciell. Jag hade aldrig tidigare sett svarta dahlior och blev väldigt tagen av skönheten hos de sammetsliknande blommorna och överväldigad av att de var så sexiga, minns Sarah.

Sarahs stil har bildat skola för en speciell estetik inom blomsterarrangemang

Blommorna vissnade redan nästa dag, men det spelade ingen roll.

- De hann utföra sin uppgift. 

Dahliorna var som en uppenbarelse och inledningen på Sarahs passionerade kärlekshistoria med blommor. Även om hon alltid ägnat sig åt skapande - hon sysslade med performance-konst i college och arbetade vid den tiden som assisterande curator på ett galleri i New York - var det nu hon fann sitt rätta medium. Hon började besöka blomstermarknader, ställa frågor och lära sig så mycket som möjligt om blommor. Det dröjde inte länge innan hon hade sin egen blomsterbutik i Brooklyn, vid namn Saipua (efter det finska ordet för tvål, saippua), där hon saluförde den lite ovanliga kombinationen olivoljetvålar, tillverkade av hennes mamma, och Sarahs egna vilt vackra blomsterarrangemang.

En 300 år gammal lönn skuggar boningshuset på Sarah Ryhanens gård, döpt till World’s end, efter hennes favoritroman av T C Boyle. Här har hon skapat en pastoral idyll vigd åt blommor, djur och kreativt skapande. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Floristen Sarah Ryhanen mitt i dahliafältet. På sin gård några timmar norr om New York odlar hon blommorna till sina omtalade arrangemang. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Fingerborgsblommor, pioner och ranunkler i de ”mellanfärger” Sarah älskar att använda. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Sarahs blomsterbutik Saipua i Brooklyn, New York. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency

Saipuas buketter är inte av det konventionella slaget. Sarah använder gärna en jordig färgpalett med ”mellanfärger”, som ljusviolett, blekrosa (varken vitt eller rosa) och bruna toner. Istället för den täta, traditionella bukettformen föredrar hon mer naturliga kompositioner som framhäver den unika skönheten hos varje individuell blomma. Hon blandar pioner och trädgårdsrosor med vildvin, lövverk och strån som ser ut att ha plockats i vägrenen.

Sarahs stil har kommit att bilda skola för en speciell Brooklynestetik vad gäller blomsterarrangemang. Många har försökt imitera henne och hon har efterföljare ända borta i Japan och Sydkorea. Ändå har hon lyckats bibehålla sin originalitet, en till synes vild och avslappnad look. Det ser ut som om hon bara råkat sätta ihop några slumpvis valda blommor från ängen, samtidigt som hennes buketter är skulpturala, innovativa - och andlöst vackra.

Naturliga kompositioner framhäver varje blommas unika skönhet

Jakten på mer ”naturliga” blommor, som inte ser ut att vara odlade i växthus, fick Sarah att börja odla egna blommor på en gård några timmars resa från New York. Stället heter World's end, efter Sarahs favoritroman av T C Boyle, och är sinnebilden för en pastoral idyll, komplett med vit huvudbyggnad från 1800-talet, näckrosdamm, åtta hektar blommande fält, betande isländska får och en väderbiten lada som nogsamt restaurerats.

Men odlartillvaron är inte alltid så pittoresk - vintrarna kan vara hårda, jordförhållandena utmanande och den innebär mycket fysiskt tungt arbete. Men belöningarna är också många.

Blommor och tvål är den lite udda kombinationen som saluförs i Sarahs butik. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Sarah använder gärna blommor och blad på förfallets rand. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Hösten närmar sig på World’s end och de praktfulla dahliorna står i blom. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
De isländska fåren spelar en viktig roll i gårdens kretslopp. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency

- Livet på gården har lärt mig vikten av tålamod. Magnoliaträdet du planterar i dag når sin prakt först om 35 år.

Samtidigt känner Sarah att hon är ”den lyckligaste floristen i världen under högsäsong”, när hon kan välja exakt vad hon vill från de vidsträckta blomsterfälten. Brun skäggiris, svart julros och de sällsynta martagonliljorna, för att nämna några av hennes favoriter, ackompanjeras med krokiga grenar av häggmispel, alunrotens brunfläckiga blad, vinrankor och olika vilda bär. World's end har också gett näring åt Sarahs intresse för fotografi, vilket blivit ytterligare ett sätt för henne att kommunicera sin passion för blommor.

Jag älskar att använda blommor som vacklar på gränsen till att vissna

Sarahs populära blogg är både ett forum för hennes frispråkiga funderingar om livet och hennes stämningsfulla blombilder. Ett typiskt inlägg kan handla om alltifrån hennes kamp med sjuka får och obstinata ogräs, till indignation över kvinnoförtryck, och så en avstickare till ett favoritvideoklipp på Youtube.

Alltihop avrundat med reflektioner över lyckan att leva sin dröm, och illustrerat med makalösa bilder på blåklockor.

Vaser, krukor och flaskor fyllda med bland annat pioner, fingerborgsblommor och blomstertobak. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Ett fång tulpaner i sitt esse. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
Krukväxter, snittblommor, kvistar, kottar och äpplen. I Sarahs hem bildar de fint färgstämda stilleben. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency
På köksbordet står ett bångstyrigt fång med akleja, rosenhallon, klematis och skäggiris. Foto: Nogc Minh Ngo /Taverne Agency / Nogc Minh Ngo/Taverne Agency

Sarah har ambitiösa planer för World's end. Hon ser framför sig ett centrum för botanisk konst, där hon kan förmedla sina kunskaper som blomsterkreatör och fårfarmare. Hon vill också gärna visa sina unga fans på nära håll hur allt fungerar.

- Jag vill ge människor möjlighet att se hur vi odlar och arrangerar blommor, hur fåren sköts och mjölkas, hur ost tillverkas. Men viktigast av allt, hur de olika delarna korsbefruktar varandra. Hur fåren betar på fälten efter skörd och förser marken med gödsel, till exempel.

Att blommornas skönhet är så flyktig gör den också mer berörande

Sarahs entusiasm smittar och unga praktikanter kommer till World's end från hela USA för att arbeta på fälten och ta del av hennes kunnande om blomsterarrangemang.

I Sarahs kreativa händer blir blommornas känslomässiga kraft tydlig. I likhet med 1600-talets stillebensmålningar med vanitasmotiv visar hennes arrangemang på blommornas styrka och skörhet, på en gång fulla av livskraft och svindlande nära förfall.

- Jag älskar att använda blommor som vacklar på gränsen till att vissna och dö, ögonblicket då de är som vackrast men också mest sårbara. Att deras skönhet är så flyktig gör den också mer berörande. De mest doftande rosorna slokar efter bara några minuter, men de ger en oförglömlig, sensuell upplevelse. Blommor kan lära oss att ta vara på ögonblicket, och att sedan gå vidare.

Ur Sköna hem nr 10 2020. 

LÄS MER: Välkommen till Ann Wilsons charmiga hem på skånska Råa: ”Jag gillar när det är en mix av allt”
LÄS MER: Fåtölj av gosedjurssälar, kökstak i tenn och lönndörr till badrummet – här är hemmet med extra allt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!