Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Stephanie Sifvert

Ateljén blev bohemiskt drömhem – kika in i hemma hos Carolina Gynning

Carolina Gynning har renoverat och byggt ut sin tidigare konstnärsateljé till permanentboende. Välkommen till ett bohemhärligt hippieparadis med svulstiga urnor, balinesiska skåp och övernaturliga inslag.

Charlotta Flinkenberg

Den pampiga, naturskyddade, 800 år gamla eken vakar framför Carolina Gynnings härliga hippie-hus på Ekerö. Här är utsikten över Mälaren och hästhagen strax framför tomten enastående och det är lätt att förstå varför Carolina blev förälskad i stället för tre år sedan.

– Jag köpte det först för att ha som ateljé. Då bodde jag tillsammans med flickornas pappa, bara fem hus bort. Det här var min kreativa oas och tillflyktsort, där jag målade och skapade i fred.

För drygt ett år sedan separerade Carolina från Alexander Lydecker. Ett uppbrott hon beskriver som jobbigt, men nödvändigt.

– Jag kommer aldrig att forcera en relation igen. Alltså, att i åratal låtsas att det är bra och upprätthålla en fasad, fast det är dåligt. Det är bättre både för barnen och föräldrarna att inse när något inte är bra och få kraft att gå vidare. Och bli lycklig.

Nu får jag äntligen blomma ut och ha rosa kylskåp!

Separationen ledde till en sorts själslig och materiell katharsis. Hon lämnade alla de gamla, gemensamt inköpta möblerna hos exet och ville inte ta med sig något till ateljén eftersom de bar på ”dålig energi”.

Carolina Gynning

Ålder: 40 år
Bor: På Ekerö utanför Stockholm.
Familj: Pojkvännen Viktor Philipson, barnen Alicia och Adele (från tidigare förhållande), hunden Ziggy.
Yrke: Konstnär, influencer, programledare.
Bakgrund: Carolina arbetade som modell som ung men blev känd för den stora massan genom sin medverkan i dokusåpan Big brother. Därefter har hon varit programledare för flera tv-produktioner, skrivit fyra bästsäljande böcker, startat flera företag med inriktning på konst, smyckesdesign och vin.
Aktuell med: Podden Gynning och Berg (tillsammans med Carina Berg).

Carolinas eget paradis, med utsikt mot Mälaren och i skydd av en pampig 800-årig ek. Foto: Stephanie Sifvert
Det tillbyggda attefallshuset vid poolen tjänstgör som ateljé. Carolina hade sin första konstutställning redan som 15-åring. Foto: Stephanie Sifvert
Carolina i sidoentrén till huset, iklädd en exklusiv sidenkaftan från Etro. ”Jag är helt osnobbig och öppen gällande inredning. Men jag vill inte att det ska kännas svenskt, utan mer internationellt – jag måste känna en passion för sakerna.” Foto: Stephanie Sifvert

– Mitt ex är inte alls lika bohemisk som jag. Vi hade en mer klassisk, vanlig inredning. Nu får jag äntligen blomma ut! Jag vill absolut inte leva i något som är sterilt med raka linjer. Som konstnär måste jag leva i ett kreativt kaos.

Inredningen är svulstig och passionerad, med stora skåp, konstverk av olika slag, ombonade mattor, lyxiga textilier och influenser från Toscana, Ibiza, Bali och Marocko, vilka är de platser där Carolina köper nästan alla saker till hemmet.

Jag är galen, köper för mycket och kastar ingenting

– Jag har alltid älskat den här stilen, men är man sambo måste man ofta kompromissa. Nu blir jag nästan som ett rebelliskt barn och då blir det ett rosa kylskåp!

Hon poängterar att hennes nya pojkvän, societetskillen Viktor Philipson är ”en riktig sköning” som är lika bohemisk och knäpp som hon, och verkligen uppskattar hennes inredningsstil.

Bakom soffan från The sofa company står en stor urna som Carolina köpte i en souk i Marocko. ”Jag chansade och betalade 5 000 kronor i förskott. Tänkte att den där urnan ser jag ju aldrig igen. Men sedan dök den upp här på Ekerö tre månader senare!” De vackra, handsydda gardinerna hittade hon på en marknad i Italien. Foto: Stephanie Sifvert
”Förrförra året köpte jag jättefina korgstolar från Afroart, men tänkte inte på att de inte tål att stå utomhus. Alla möglade. De var svindyra och jag  fick kasta dem.” I dag har Carolina förstått att det är konstrotting som gäller. Foto: Stephanie Sifvert
Skåp från Bali. Carolina älskar hattar och samlar på dem. Trappan med smidesräcke har Carolina låtit bygga. Foto: Stephanie Sifvert

– Jag föll för Viktors extremt fria själ samt fria sätt att leva. Han har byggt ett hotell på Bali och i princip bott på stranden. Det skulle lika gärna ha kunnat vara jag! Vi är som tvillingsjälar och nu sammanflätas våra liv.

I köket sitter en sida ur en kändistidning uppsatt, med en vimmelbild på Carolina och nya kärleken Viktor.

– Han är även jägare, vilket är en bonus eftersom jag tycker att det är vackert med djurskallar på väggarna. Ut och skjut, brukar jag säga! skrattar hon och visar upp ett bäver-kranium som pojkvännen gett i gåva till henne.

Yrvädret Gynning känner många igen som tv-profil och influencer, men hon är även en hårt arbetande affärskvinna som driver flera framgångsrika företag inriktade på alltifrån konst till smyckesdesign och viner.

Som ung arbetade Carolina som fotomodell och redan då förstod hon värdet av att satsa pengar på att äga fastigheter. Hon köpte sin första lägenhet som 20-åring och sedan dess har bostadsaffärerna avlöst varandra.

”Hästar fascinerar mig och jag älskar att se dem i hagen framför huset. Jag började rida sent i livet och har blivit ganska duktig på hoppning. När jag skaffar gård ska jag ha massor av hästar!” Foto: Stephanie Sifvert
De vackra dörrarna med glaspartier har Carolina köpt från danska webbshoppen Genbyg. Soffborden är Gynnings egen design. Matta från Classic collection (dekorerad med fläckar från hunden Ziggy som älskar att kräkas just på denna matta ...). Foto: Stephanie Sifvert
Matbord Tulip av Saarinen och Eamesstolar, Nordiska galleriet. Neonskylt med texten ”Dream about me” är Carolinas egen design, från en utställning med temat egofixering. ”Det är min handstil. Men fruktansvärt dyrt att ta fram egen neontext!” Foto: Stephanie Sifvert

– Mitt konstnärskap och mina företag håller mig fullt sysselsatt i dag, men jag skulle kunna starta en ny karriär i framtiden med att fixa i ordning gamla hus och sedan sälja dem. Jag har lätt för att se potential i saker.

Det charmiga huset med byggår 1969 där hon bor i dag, var exempelvis inte fullt så mysigt då hon förvärvade det.

– Det var äckliga mattor, lågt i tak, helt hemskt. Jag har rivit ut allt och byggt ut.

Huvudbyggnaden är på 70 kvadrat och Carolina har låtit bygga till en ”lada”, som hon kallar det, med ett vardagsrum och sovrum på nästan lika många kvadrat. Utöver det ett snyggt attefallshus där Carolina har sin konstnärsateljé, en asymmetrisk pool samt stenanläggning. En hel del projekt, under loppet av mindre än ett år. Alla dessa möbelinköp, renoveringar och ombyggnationer basar Carolina över, även om hon delegerar själva hantverksuppdragen. En imponerande logistisk prestation av en ensamstående tvåbarnsmamma med väldigt hektiskt jobbschema.

Säger jag att jag ska skaffa pool så är den på plats två månader senare.

– Jag har alltid varit produktiv och vet hur jag vill ha det. Inredning är mitt hjärteprojekt. Och så gillar jag inte att snacka om saker i evigheter utan att något händer. 

Skänk från Bali. Änglafigurerna har Carolina köpt av en italiensk stenhuggare som tillverkar sådana figurer till katolska kyrkor, dessa är dock själva gipsmallarna som brukar kasseras. Foto: Stephanie Sifvert
Den mjukt rundade poolen kommer från Miamipool. Utemöbler från Brafab och Hillerstorp, från Sommarboden. Foto: Stephanie Sifvert
Kraniet är en gåva från pojkvännen Viktor. Buddhafiguren är från Bangkok.
Kylskåpet med konstmotiv av Carolina själv, är gjort i samarbete med Smeg. Foto: Stephanie Sifvert

Jag uppfattar dig som rastlös med mycket energi?

– Ja, extremt. Jag har alltid haft mycket energi. Det är därför det händer saker hela tiden. Säger jag att jag ska skaffa pool så är poolen på plats två månader senare.

Antitesen till Carolinas jäktiga liv och uppskruvade arbetstempo är de andliga och meditativa inslagen som syns i hemmet. Änglar, madonnastatyer, drömfångare och fjärilar – i kombination med de rituella naturaktiviteter Carolina delar med sig av på sociala medier.

Har du haft några möten med det övernaturliga, eftersom det verkar betyda så mycket för dig? 

– Oh, ja! Jag tror på allt magiskt. Det är inte bara vi som är här och jag råkar ut för övernaturliga saker hela tiden som stärker den tesen. Djur som plötsligt visar sig för mig på konstiga ställen. Som fjärilar exempelvis. Hur kan det dyka upp en fjäril i ett stängt rum mitt i vintern? 

Carolinas mamma jobbade med andliga böcker när hon var yngre, så det övernaturliga var en helt naturlig del i Carolinas uppväxt. Hon har även i intervjuer berättat om sin synska förmåga.

– Vi hade ett medium hemma, det är inga konstigheter för mig. Jag går fortfarande till min vän Benny, som är medium.

Förut städade jag fyra gånger om dagen. Nu kanske en gång om året.

Inför fotograferingar till Sköna hem blir många nervösa och städar halvt ihjäl sig, av rädsla för att inte hemmet ska vara ”magasinsperfekt”.

Inte Carolina Gynning.

Hon varnar mig och fotografen innan vi kommer in för att det är stökigt, men att det är omöjligt med två små flickor hemma att ha det städat, och att vi – och läsarna – får ta hennes hem för vad det är.

– Förut städade jag fyra gånger om dagen. Nu blir det en gång om året.

Väninnan och poddkollegan Carina Berg försökte få Carolina att anamma städgurun Marie Kondos populära utrensningsfilosofi och plocka bort allt som inte ”spark joy”.

– Ja, Carina sa att jag har ju en jävla massa saker som jag måste kasta. Så jag gick hem hit och tittade mig omkring. Men jag vill inte kasta något! Allt du ser här ”sparks joy” för mig. Allt! Jag är galen, köper alldeles för mycket och kastar ingenting.

Hur får du hit alla jättestora möbler från utlandet? Hyr du en container? 

– Exakt. Jag plockar ihop en massa varor jag gillar och sedan beställer jag plats på en container. Och så får man vänta i tre månader på leverans.

Hennes bästa shoppingpartner ”in crime” är mamma Agneta, även hon konstnär. Till skillnad från många andra mammor som bromsar sina barn från att spendera, är Agneta motsatsen och uppmuntrar till köp.

– Hon är livsfarlig att ha med sig, för hon säger aldrig nej! Det gäller både inredning och mode. Som den här handsydda sidenkaftanen från Etro jag såg i Italien. Den kostade 30 000 kronor. Jag tvekade, men mamma bara: ”Klart du ska köpa den!”.

Det händer att Carolina står utomhus i trädgården och målar. Men när vädret inte tillåter skapar hon sina konstverk i attefallsstudion. Foto: Stephanie Sifvert
”Rosenhill är ett härligt bohem­ställe som samlar ungdomar från hela världen för att skapa en ekologisk drömfarm! Hit åker jag ofta för att ta en kaffe i deras magiska trädgård, eller bara snacka med alla coola själar som jobbar här.” Foto: Stephanie Sifvert
”Det är underbart att ha en liten strand bara 100 meter från där vi bor! Hit går jag och tjejerna på kvällarna och badar och fikar medhavt fika.” Foto: Stephanie Sifvert

Carolina berättar ivrigt om framtida projekt på tomten, om en stenanläggning invid poolen, ytterligare en uteplats ”med tusentals krukor” och vinrankor som ska sättas vid pergolan.

Hon ger intryck av att äntligen ha slagit rot, likt den massiva eken på tomten. Men som den färgsprakande vagabond hon är, är detta ingen slutdestination, utan mer ett trevligt stopp på vägen.

– Nej, nej. Jag har alltid nya mål och drömboenden i sikte. Jag har nyss köpt mig en lägenhet på Ibiza, men vill gärna kunna ha ett hus där när jag blir äldre. Och även om jag älskar detta hus så är tanken att bo här i max två år till. Jag har en dröm om att köpa en gård här på Ekerö, där jag får plats med alla mina saker, men även alla djur. Nu har jag hund, två kaniner och marsvin. På min gård vill jag även ha hästar, eftersom ridning har blivit en stor passion på äldre dar. Och krokodiler i poolen, haha!

Vi lämnar Gynnings residens och stänger den svarta smidesgrinden i form av en fjäril. En räv blänger på oss ett tiotal meter ifrån entrén. Det är nog något magiskt över detta ställe trots allt.

LÄS MER: Hemma hos Tess Merkel: Våra finaste grejer kostar knappt någonting 

LÄS MER: Alexandra Pascalidou öppnar dörren till sitt privata hem