Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är inte alla som får sitt studentrum inrett av en professionell inredare. Men Madeléine Simbila, med artistnamnet Doto, har turen att ha en mamma som är bästa kompis med inredaren Geir Oterkjaer, och därmed var det solklart att hon skulle få hjälp med sin nya lilla lya.Det är inte alla som får sitt studentrum inrett av en professionell inredare. Men Madeléine Simbila, med artistnamnet Doto, har turen att ha en mamma som är bästa kompis med inredaren Geir Oterkjaer, och därmed var det solklart att hon skulle få hjälp med sin nya lilla lya.Det är inte alla som får sitt studentrum inrett av en professionell inredare. Men Madeléine Simbila, med artistnamnet Doto, har turen att ha en mamma som är bästa kompis med inredaren Geir Oterkjaer, och därmed var det solklart att hon skulle få hjälp med sin nya lilla lya.
Det är inte alla som får sitt studentrum inrett av en professionell inredare. Men Madeléine Simbila, med artistnamnet Doto, har turen att ha en mamma som är bästa kompis med inredaren Geir Oterkjaer, och därmed var det solklart att hon skulle få hjälp med sin nya lilla lya. Foto: Martin Cederblad

Artisten Dotos lyxiga studenlägenhet – fylld med designinredning

I höstas gav hon ut sin första singel, i vintras drog hon en högvinst i Stockholms bostadslotteri och fick proffshjälp med inredningen. ”Jag har nog den snyggaste studentlägenheten på 20 kvadrat”, säger artisten och studenten Doto.

Det är inte alla som får sitt studentrum inrett av en professionell inredare. Men Madeléine Simbila, med artistnamnet Doto, har turen att ha en mamma som är bästa kompis med inredaren Geir Oterkjaer, och därmed var det solklart att hon skulle få hjälp med sin nya lilla lya.

– Geir har inrett åt vår familj hela mitt liv – mitt och mina syskons rum hemma och mina syskons lägenheter när de flyttat, säger Doto som hade tur med ännu en sak: Att få en studentlägenhet i Skrapan på Götgatan i Stockholm.

Arkitekten Paul Hedqvists funkisskrapa från 1959 hyste tidigare Skatteverket, men sedan snart 20 år är det i stället studenter som får njuta av utsikten över Söder. Doto bor inte så högt upp i huset, men hon är väldigt nöjd med de stora fönsterpartierna.

Soulartisten och socionomstudenten Doto fick hjälp av inredaren Geir Oterkjaer att fixa till hennes studentlägenhet.Soulartisten och socionomstudenten Doto fick hjälp av inredaren Geir Oterkjaer att fixa till hennes studentlägenhet.Soulartisten och socionomstudenten Doto fick hjälp av inredaren Geir Oterkjaer att fixa till hennes studentlägenhet.
Soulartisten och socionomstudenten Doto fick hjälp av inredaren Geir Oterkjaer att fixa till hennes studentlägenhet. Foto: Martin Cederblad
Arkitekten Paul Hedqvists funkisskrapa från 1959 harfyra flyglar som omsluter ett centralt trapphus. Ljuset flödar in var man än befinner sig i huset.Arkitekten Paul Hedqvists funkisskrapa från 1959 harfyra flyglar som omsluter ett centralt trapphus. Ljuset flödar in var man än befinner sig i huset.Arkitekten Paul Hedqvists funkisskrapa från 1959 harfyra flyglar som omsluter ett centralt trapphus. Ljuset flödar in var man än befinner sig i huset.
Arkitekten Paul Hedqvists funkisskrapa från 1959 harfyra flyglar som omsluter ett centralt trapphus. Ljuset flödar in var man än befinner sig i huset. Foto: Martin Cederblad

 

 

I Skrapan mitt på Södermalm finns 476 studentlägenheter på 24 våningar, plus restaurang och bar i två påbyggda plan högst upp.I Skrapan mitt på Södermalm finns 476 studentlägenheter på 24 våningar, plus restaurang och bar i två påbyggda plan högst upp.I Skrapan mitt på Södermalm finns 476 studentlägenheter på 24 våningar, plus restaurang och bar i två påbyggda plan högst upp.
I Skrapan mitt på Södermalm finns 476 studentlägenheter på 24 våningar, plus restaurang och bar i två påbyggda plan högst upp. Foto: Martin Cederblad
Sovrum och vardagsrum på samma yta. ”Soffan ser kanske inte så skön ut, men den funkar bra att sitta i. Mattan är skön och fluffig, och lätt att dammsuga”, säger Doto. Bäddsoffan kommer från Trademax.se. Brunsvarta kuddar från Gambia, övriga kuddar är secondhand, matta, Rusta, fåtölj, Jotex, glasbord, Ellos, litet bord, Jysk, bordslampa, Blocket.Sovrum och vardagsrum på samma yta. ”Soffan ser kanske inte så skön ut, men den funkar bra att sitta i. Mattan är skön och fluffig, och lätt att dammsuga”, säger Doto. Bäddsoffan kommer från Trademax.se. Brunsvarta kuddar från Gambia, övriga kuddar är secondhand, matta, Rusta, fåtölj, Jotex, glasbord, Ellos, litet bord, Jysk, bordslampa, Blocket.Sovrum och vardagsrum på samma yta. ”Soffan ser kanske inte så skön ut, men den funkar bra att sitta i. Mattan är skön och fluffig, och lätt att dammsuga”, säger Doto. Bäddsoffan kommer från Trademax.se. Brunsvarta kuddar från Gambia, övriga kuddar är secondhand, matta, Rusta, fåtölj, Jotex, glasbord, Ellos, litet bord, Jysk, bordslampa, Blocket.
Sovrum och vardagsrum på samma yta. ”Soffan ser kanske inte så skön ut, men den funkar bra att sitta i. Mattan är skön och fluffig, och lätt att dammsuga”, säger Doto. Bäddsoffan kommer från Trademax.se. Brunsvarta kuddar från Gambia, övriga kuddar är secondhand, matta, Rusta, fåtölj, Jotex, glasbord, Ellos, litet bord, Jysk, bordslampa, Blocket. Foto: Martin Cederblad
Moodboard för inredningen. ”Doto ville ha värme och lite afrikanskt, och det här är min tolkning av det”, säger Geir Oterkjaer.Moodboard för inredningen. ”Doto ville ha värme och lite afrikanskt, och det här är min tolkning av det”, säger Geir Oterkjaer.Moodboard för inredningen. ”Doto ville ha värme och lite afrikanskt, och det här är min tolkning av det”, säger Geir Oterkjaer.
Moodboard för inredningen. ”Doto ville ha värme och lite afrikanskt, och det här är min tolkning av det”, säger Geir Oterkjaer. Foto: Martin Cederblad

– Det är jättestora fönster här. Jag blev väldigt chockerad när jag kom in här första gången, jag hade aldrig sett en så liten lägenhet med så stora fönster, men nu är det dessa jag tycker bäst om, säger Doto.

Hon gjorde en liten önskelista, och på den stod det vintage och lite tanzanisk inspiration, eftersom hennes pappa är från Tanzania.

Jag hade aldrig förr sett en så liten lägenhet med så stora fönster

– Men sedan hjälpte jag inte till alls under processen, för inredningen skulle vara en överraskning, men jag litade på Geir och det blev väldigt bra. Jag vet att han utgick från det jag sagt, men att han också tänkte att det skulle vara modernt, en lite clean stil, säger Doto.

Geir Oterkjaer valde en skala i vitt, beige, brunt och svart och började pussla ihop möbler och prylar på den lilla ytan där kök, vardagsrum, sovrum och pluggplats ska rymmas.

– Det här är den minsta lägenhet jag har inrett. Det var en utmaning, för man behöver få in mycket funktion på liten yta. Budgeten var också stram, säger han.

Medan Geir jobbade med projektet stod möblerna till lägenheten gömda i Dotos föräldrahem i Brandbergen, och själv anade hon ingenting.

– Jag visste inte vilka möbler eller vilka färger det skulle bli. Min mamma var med och fixade, och en dag skrev hon till mig när jag var i skolan och pluggade: ”Bara så du vet så är lägenheten klar.”

Ingegerd Råmans skurna glas och vinylskivor ur Geir Oterkjaers egna gömmor pryder det 50-talsinspirerade sidobordet i valnöt från Jysk. Spegel från Afroart.Ingegerd Råmans skurna glas och vinylskivor ur Geir Oterkjaers egna gömmor pryder det 50-talsinspirerade sidobordet i valnöt från Jysk. Spegel från Afroart.Ingegerd Råmans skurna glas och vinylskivor ur Geir Oterkjaers egna gömmor pryder det 50-talsinspirerade sidobordet i valnöt från Jysk. Spegel från Afroart.
Ingegerd Råmans skurna glas och vinylskivor ur Geir Oterkjaers egna gömmor pryder det 50-talsinspirerade sidobordet i valnöt från Jysk. Spegel från Afroart. Foto: Martin Cederblad
Här har soffan bäddats upp som säng. Sängkläderna får plats i ett skåp på dagarna. Lakanen med genombruten spets kommer från Dotos mormorsmor och det mönstrade tyget är metervara från Afroart.Här har soffan bäddats upp som säng. Sängkläderna får plats i ett skåp på dagarna. Lakanen med genombruten spets kommer från Dotos mormorsmor och det mönstrade tyget är metervara från Afroart.Här har soffan bäddats upp som säng. Sängkläderna får plats i ett skåp på dagarna. Lakanen med genombruten spets kommer från Dotos mormorsmor och det mönstrade tyget är metervara från Afroart.
Här har soffan bäddats upp som säng. Sängkläderna får plats i ett skåp på dagarna. Lakanen med genombruten spets kommer från Dotos mormorsmor och det mönstrade tyget är metervara från Afroart. Foto: Martin Cederblad
Köksdelen är inredd med ett matbord i sten från Mio. ”Här sitter jag också och pluggar”, säger Doto. Sammetspuffar från Hemtex. Kaktusen är köpt på Blocket.Köksdelen är inredd med ett matbord i sten från Mio. ”Här sitter jag också och pluggar”, säger Doto. Sammetspuffar från Hemtex. Kaktusen är köpt på Blocket.Köksdelen är inredd med ett matbord i sten från Mio. ”Här sitter jag också och pluggar”, säger Doto. Sammetspuffar från Hemtex. Kaktusen är köpt på Blocket.
Köksdelen är inredd med ett matbord i sten från Mio. ”Här sitter jag också och pluggar”, säger Doto. Sammetspuffar från Hemtex. Kaktusen är köpt på Blocket. Foto: Martin Cederblad
”Jag åkte till Skrapan och mamma hämtade mig utanför. Jag blev väldigt överraskad när jag kom in här, och jätteglad”, säger Doto.”Jag åkte till Skrapan och mamma hämtade mig utanför. Jag blev väldigt överraskad när jag kom in här, och jätteglad”, säger Doto.”Jag åkte till Skrapan och mamma hämtade mig utanför. Jag blev väldigt överraskad när jag kom in här, och jätteglad”, säger Doto.
”Jag åkte till Skrapan och mamma hämtade mig utanför. Jag blev väldigt överraskad när jag kom in här, och jätteglad”, säger Doto. Foto: Martin Cederblad
Nästan alla småprylar i lägenheten är secondhandfynd, som halsbandet och den lilla statyetten.Nästan alla småprylar i lägenheten är secondhandfynd, som halsbandet och den lilla statyetten.Nästan alla småprylar i lägenheten är secondhandfynd, som halsbandet och den lilla statyetten.
Nästan alla småprylar i lägenheten är secondhandfynd, som halsbandet och den lilla statyetten. Foto: Martin Cederblad

– Jag åkte till Skrapan och mamma hämtade mig utanför. Jag blev väldigt överraskad när jag kom in här, och jätteglad, säger Doto.

Geir hade lyckats fånga precis det Doto var ute efter, och dessutom kunnat klämma in det på 20 kvadrat.

– Jag älskar att han fått med vinylskivorna, och tavlorna. En av dem är en favorit från mitt förra hem, det är två massajer från Tanzania. Jag älskar också färgskalan, och mönstren som känns tanzaniska, säger hon.

Doto är ett av hennes mellannamn, ett tanzaniskt namn.

– Jag är tvilling, och enligt den tanzaniska traditionen döper man den förstfödda tvillingen till Kulwa och den andra till Doto.

Doto är sajnad som artist och låtskrivare på Catapult music, och har hittills gett ut två singlar.

– Förhoppningsvis kommer det en till snart. Min genre är r’n’b/soul, och det har alltid varit en självklar genre för mig. Jag är uppväxt med mycket soul i hemmet och hade tidigt förebilder som Whitney Houston och Aretha Franklin. 

Se även: