Arkitektfamiljen bor i egenritad husbåt – med takterrass och undervattenskällare
Arkitektparet var trötta på stan och längtade efter att bo vid vattnet. Eller varför inte PÅ vattnet? I dag njuter de av konstant semesterkänsla i sitt flytande hem de själva ritat.
Tänk dig att vakna till ljudet av ett svagt kluckande, och mötas av glittrande vatten utanför fönstren. Kanske öppna dörren för att sekunden senare ta ett morgondopp innan det är dags för frukostkaffe på terrassen.
Det låter som en dröm, men är vardag för många holländare. Att bo på vatten är en vanlig företeelse i många delar av världen, men Holland är kanske det land som främst förknippas med husbåtar. De många kanalsystemen och det faktum att landet är sårbart för ökande regn och stigande vattennivåer har gjort att allt fler bygger flytande hus.
Angela Holterman och Derko-Jan Dollen bodde tidigare inne i Amsterdam i hyreslägenhet med en liten balkong. Med två små söner växte behovet att vistas utomhus. Gärna vid vattnet. Snart föddes idén att bo på vattnet i stället för vid detsamma. Och eftersom de båda är arkitekter blev det naturligt att de själva skulle skapa sitt nya boende.
– Nu stod vi alltså inför uppgiften att för första gången bygga ett flytande hem, berättar Angela. Ett hus på vatten kan ha ungefär samma utseende och proportioner som ett på land, men vi ville naturligtvis att vårt hus skulle vara något annat.
Paret inledde processen med att göra varsin modell helt utifrån sina personliga önskemål. Sedan jämförde de, och det visade sig att det fanns många likheter. De arbetade gemensamt vidare utifrån den ena ritningen.
Allt utom själva pråmen byggdes i trä för att få en så lätt konstruktion som möjligt. Utsidan är i sibirisk lärk som fått blå färg, insidan är i obehandlat trä. Tanken var att endast använda de material som var helt nödvändiga. Alltså inga gipsskivor eller någon extra golvbeläggning.
– Det är förstås kul att bo på vatten, ett slags konstant semesterkänsla, men vi insåg också att det ofta är regnigt och mulet i Holland. Därför var det viktigt för oss att från början planera in grönska utanför fönstren. Vi ritade in en uteplats omgiven av planteringar och med inbyggd bevattning.
Grönskan fyller flera funktioner. På sommaren skänker klätterväxternas bladverk skugga åt köket. På vintern, när de tappat sina blad, släpper det välbehövliga ljuset in. Grönskan skyddar också mot insyn, vilket är skönt eftersom de har grannarna ganska nära.
Sovrummen och badrummet är placerade i källarplanet, där en innergård ger extra dagsljus. I bottenplanet står de stora fönstren i ständig kontakt med vattnet. En trappa upp ligger köket med utsikt mot vattnet och Amsterdam.
Härifrån leder dörrar ut till en takterrass med ett förråd. Takterrassen och förrådet kan även nås utifrån, via en trappa. I alla nivåer av huset ser man både grönska och vattnet. Här växer blåregn, ormbunkar och olika sorters gräs.
På vintrarna åker vi skridskor när vattnet frusit till is. Vi har blivit mycket mer medvetna om vädret och årstiderna sedan vi flyttade hit
Ursprungligen var tanken att fasaden skulle vara i obehandlat trä.
– Vi ville att allt skulle vara så naturligt och ärligt som möjligt, säger Derko-Jan. Men vi blev alltmer stärkta i uppfattningen att väderbitet grånat trä passar bättre i naturen än i en urban miljö. Huset har många utsprång och fasaden utsätts i lite olika grad för väta och slitage vilket ger varierade färgskiftningar. Då tyckte vi att det var bättre med en enhetlig färg.
Valet föll på en klar och distinkt blå färg.
När paret inredde husbåten har återbruk varit utgångspunkten. Här har secondhandköp och loppisfynd fått ett nytt liv, ibland som något helt annat än de först var menade. Draperierna vid trappan exempelvis är gjorda av gamla flyttfiltar. Det gröna sidobordet i köket är ett avsågat fynd från Ebay.
– För mig handlar kreativitet om individualitet och flexibilitet, säger Angela. Det är trevligt om design kan anpassas efter hur ett hus används och kan förändras i takt med livets olika faser. I det ligger också ett hållbarhetsperspektiv.
Det blir en speciell gemenskap bland oss som bor här. Vi sitter ju så att säga i samma båt
Familjen älskar att bo på vattnet.
– Speciellt på sommaren då vi badar varje dag och ofta sitter på vår flytande terrass. Och därifrån är det bara att ta ett kliv över till vår paddleboard. Mycket lyxigt! Och på vintrarna åker vi skridskor när vattnet frusit till is. Vi har blivit mycket mer medvetna om vädret och årstiderna sedan vi flyttade hit, säger Angela.
Derko-Jan lägger till:
– Här finns inga staket mellan husen så det är enkelt att möta människor. Det blir en speciell gemenskap bland oss som bor här. Vi sitter ju så att säga i samma båt.
LÄS MER: Familjen förvandlade gamla skolan till lyxigt sommarhus
LÄS MER: Leila Lindholm: "Valt att investera extra i vårt hem"