Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Paret hade hittat några färgrika tavlor på Bukowskis som de gillade. Uppdraget till arkitekten Simon lydde: Hitta en lägenhet och inred den som du vill – men integrera de fyra tavlorna i inredningen.
– Så det var där jag började, säger Simon.
Paret hade hittat några färgrika tavlor på Bukowskis som de gillade. Uppdraget till arkitekten Simon lydde: Hitta en lägenhet och inred den som du vill – men integrera de fyra tavlorna i inredningen.
– Så det var där jag började, säger Simon.
Paret hade hittat några färgrika tavlor på Bukowskis som de gillade. Uppdraget till arkitekten Simon lydde: Hitta en lägenhet och inred den som du vill – men integrera de fyra tavlorna i inredningen.
– Så det var där jag började, säger Simon.
Paret hade hittat några färgrika tavlor på Bukowskis som de gillade. Uppdraget till arkitekten Simon lydde: Hitta en lägenhet och inred den som du vill – men integrera de fyra tavlorna i inredningen. – Så det var där jag började, säger Simon. Foto: Johan Sellén/Living Inside

Arkitekten Simons kunder sa ja till allt: ”Unikt!”

Önskelistan var kort: Gör vad ni vill, men integrera fyra tavlor i inredningen.

– Så vi skapade lägenheten runt dem, säger arkitekten Simon Caudéran.

I uppgiften ingick, förutom att inreda, också att hitta själva lägenheten. Så Simon Caudéran och hans chef Per Öberg på arkitektfirman Per Öberg arkitekt gick på ett antal visningar i Stockholm förra våren.

– Lägenheten skulle vara på 100–150 kvm, ligga fint, ha bra potential, säger Simon. Vissa vi såg var väldigt färdiga, det fanns inte så mycket möjlighet till utveckling. Men sedan kom vi hit. Här var lite mörkt i korridoren i entrén, och sedan kom man in i en hall som var helt stängd. Man behövde alltså gå igenom två rum för att se dagsljus. Men här fanns mycket potential.

Kunderna som letade lägenhet i Stockholm är ett svenskt par bosatt i Los Angeles. De kom över hit sommaren 2021 och bestämde sig för att köpa den.

Simon Caudéran är arkitekt, utbildad i Frankrike, Sverige och Schweiz. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Den röda oljemålningen Oben wie unten av Roman Scheidl är en av inredningens stora inspirationskällor. Det röda tas försiktigt upp i kudden och i mattans mönster. Skänken i svart pianolack har Simon ritat. Benen är i valnöt och beslagen är gjutna i brons med mässingsöverdrag. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Simon Caudéran är nöjd med att han lyckades lösa en minst sagt klurig byggfråga. För att få ett bättre flöde i lägenheten ville han göra en extra dörröppning mellan vardagsrummet och köket. Det löste sig efter research bland gamla ritningar, hjälp av byggingenjörer och väggförstärkning med balkar. Genom den nya dörröppningen ser vi in i köket där den färgrika målningen hänger. Foto: Johan Sellén/Living Inside
I vardagsrummet kontrasterar det kantiga mönstret på sofftyget från Nobilis mot bokhyllornas rundade hyllplan och mönstret på gardinerna från Misia. Taklampan är Dancing-Or DR 4, formgiven av Coralie Beauchamp. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Tavlan i köket är Arvo Philip Luiks Tidsmöte. Simon Caudéran har ritat köksinredningen som tillverkats av Claessonkök. Taklampan är Shoreditch pendant light från Vaughan. Vägglampor Map 2 från DCW éditions. Foto: Johan Sellén/Living Inside

– När de såg lägenheten var jag på semester, och sedan åkte de tillbaka, så jag träffade dem inte förrän vi var mitt i bygget. Vi visade våra skisser på Teamsmöten, säger Simon, firmans ansvariga arkitekt för renoveringen och inredningen.

Huset är från 1866 och byggdes om och till på 30-talet. Stilen är 20-talsklassicism och det finns inget kvar i huset som för tankarna till det sena 1800-talet. Nu påminner inte heller planlösningen om hur lägenheten såg ut vid köpet.

– Vi rev och började om på nytt. Det enda vi bevarat, förutom några väggar, är fiskbensparketten och fönstren, annars är allt nytt. Men idén var att man inte skulle tro att allt är supernytt.

20-talsklassicismen fångas bland annat upp av pelarna som sattes in när väggen mellan hallen och vardagsrummet togs bort.

– Jag ritade också bröstningslister, spegellister och tavellister som skulle kännas som 20-tal, säger Simon.

Hur var det egentligen att få så fria händer och ha kunderna på långdistans?

– Vi började med en handskiss och tog det därifrån. Vi kände inte riktigt till deras stil, så jag sa att jag skulle vilja se hur de bor nu. Så de gick runt med mobilen och skickade videor på inredningen i huset i Los Angeles. Då förstod man att de är väldigt eklektiska, är öppna och vågar. De vill inte bo i ett skandinaviskt hem där allt är beige. Kravet var att det skulle vara färg. Vi bestämde oss för en internationell stil, och de blev peppade.

Det var här de fyra tavlorna kom in. Kunderna hade hittat några ganska färgrika tavlor på Bukowskis som de gillade.

– De sa: ”försök att integrera dem i inredningen”. Så det var där jag började, säger Simon.

Ett lite speciellt sätt att planera en inredning på, onekligen. Simon försökte att inte låsa sig för mycket och att inte matcha allt med tavlorna.

– Men jag har medvetet valt vissa detaljer och tyger för att spegla konsten. Till exempel tyget på pallen i entrén, som har ett lite abstrakt grönt mönster, inspirerat av tavlan som hänger ovanför. Man förstår det kanske inte direkt men det är en sådan detalj man märker efterhand.

Detsamma gäller den röda tavlan i den inre hallen som nu är matsal. Kuddarna på stolarna tar upp lite av färgen och det gör även kanten på mattan.

Entrén var tidigare en mörk korridor. ”Vi gjorde om planlösningen för att öppna upp lägenheten. Här ser man ljuset och anar en sekvens med tre rum”, säger Simon Caudéran. Tyget på pallen från franska Objet insolite blinkar åt tavlan Höst av Beppe Wolgers. Vägglampor, Objet insolite, taklampa, Vaughan. Väggtapet Palms och taktapet Ecorce, båda från Nobilis. Konsolbordet har Simon ritat. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Den storslagna tapeten på fondväggen i sovrummet är Perspectives imaginaires från Pierre Frey. Simon Caudéran har ritat sänggaveln i nubuck med ram av svartbetsad ek. Sängbordet är från Gubi, sänglampan från Contardi och läsbelysningen från Contain. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Den inre hallen fick bli matsal och väggen mot vardagsrummet togs bort.De nya pelarna blickar bakåt mot husets 20-talsstil. Vintagebord från Modernity, Giò Pontis Leggera-stolar och specialbeställd matta från Nobilis. Taklampa från Contain. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Här är dukat med bland annat Sigvard Bernadotte-bestick och assietter från Fornasetti. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Taklampan i sovrummet är SB cinquantotto från danska Astep. Gardinerna är från Nobilis. Foto: Johan Sellén/Living Inside

Omgivningarna fick också inspirera. Huset ligger högt med utsikt över en park och har grannhus med vackra tak. Trädens grönska tas upp i de gröna tonerna i vardagsrummet, och det tegelröda från husen plockas upp i sovrummets fondvägg.

Vad var den svåraste utmaningen med projektet?

– Den här typen av inredning är inte så vanlig i Sverige. Kunderna var öppna för allt, men de är ändå svenskar, så jag undrade ”blir det för mycket?”, säger Simon, som själv är från Frankrike och utbildade sig till arkitekt både där och i Sverige och Schweiz.

– Jag var till exempel lite orolig när jag valde tyget till sofforna i vardagsrummet. Jag gillar det raka mönstret i sammetstyget som kontrasterar mot bokhyllorna som är lite rundade och det organiska mönstret på gardinerna.

Men det var inga tveksamheter från kundernas sida.

– Det är inte unikt att vi gör både planlösning och inredning. Det unika var att ha kunder som sa ja till allt.

Tapeten i gästrummet är Bush baby från Cole & son. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Rottingfåtöljen vid sovrumsfönstret är Josef Franks Fåtölj 311 från Svenskt tenn. Tyget heter Aplomb brique och kommer från Métaphores. Foto: Johan Sellén/Living Inside
Tapeten i gästbadrummet är från Lelièvre och heter Cap d’Ail. Spegel Mix 1, Porada, och vägglampa Nuvol double brass, Contain. Foto: Johan Sellén/Living Inside
I gästrummet anger en Einar Jolin-målning tonen. Det är enda rummet där Simon inte valde gardiner med mönster. ”Jag ville balansera ner intrycket.” Skrivbord från Skovby. Fåtölj från Denona/Infurn contracts. Taklampa BO 3 asuspendre, design Coralie Beauchamp. Foto: Johan Sellén/Living Inside

Det Simon är allra nöjdast med är att han lyckades lösa en byggfråga som var minst sagt klurig. Han ville ha två dörröppningar in mot köket från vardagsrummet. Från början fanns bara den som ligger närmast fönstren och det gjorde att flödet i planlösningen inte blev så bra.

– Projektet skulle inte hålla ihop med bara den gamla dörröppningen, vi ville ha en till. Först ville bostadsrättsföreningens styrelse inte att vi skulle röra någon bärande vägg, men jag kollade på gamla ritningar och såg att det hade funnits ett fönster där, så till sist fick vi göra det.

Effekten uteblev inte.

– När man står vid spishällen i köksön ser man ut mot vardagsrummets fönster, mot grönskan utanför och det gröna i rummet. Och genom den nya dörröppningen ser man den röda tavlan i hallen, de röda tonerna i inredningen och de 20-talsinspirerade pelarna.

Färgerna, ja. Blev det så mycket som ägarna ville?

– Det som gick emot deras önskan var faktiskt att vi målade nästan alla väggar beige. Det gjorde vi för att ge plats åt möblerna. Jag tycker att det blev fin harmoni, säger Simon.

Arr: Gill Renlund/Living Inside