Foto: Anne Nyblaeus

Andrea Brodin visar upp färgstarka 70-talsvillan med riktigt bra feng shui

Sjuttiotalsvillan på Lidingö hade allt hon letade efter. När inredningsprofilen Andrea Brodin skapade sitt nya hem blev det ombonat, färgstarkt – och riktigt bra feng shui.

Det skulle bli något helt annat den här gången. Så tänkte inredaren och influencern Andrea Brodin när hon började leta efter ett nytt hem åt sig och sin familj. Hon hade separerat och lämnat sekelskiftesvillan i Ulriksdal, en riktig dröm med snickarglädje, punschverandor och rosenrabatter. Efter en mellanlandning i en lägenhet i Stockholms innerstad var det alltså dags att börja om.

– Jag var ute efter ett minimalistiskt boende, en kontrast till det jag lämnat bakom mig. Jag såg framför mig en arkitekt­ritad fyrkantig låda, berättar Andrea.

Så dök 70-talsvillan på Lidingö upp på Hemnet. Visserligen ingen kub, men ett sobert tegelhus ritat av Axel Kandell 1973, med fina detaljer och stora fönsterpartier mot Kyrkviken. Flik­en med huset syntes i datorn, och Andreas dotter som pass­erade såg bilderna och blev lika förtjust som sin mamma. De åkte dit bara någon dag senare.

– Det första som slog mig var ljuset och utsikten. Och det var bra feng shui. Det kände jag så fort jag klev innanför dörr­en. Själva känslan är avgörande för mig.

Inredaren Andrea Brodin på favoritplatsen i 70-talsvillan på Lidingö: vid köksbordet. I knäet sitter jack russell terriern Jaxy. Foto: Anne Nyblaeus
I vardagsrummet utgör den mossgröna mattan en vilsam bas. Andreas förkärlek för mässing löper som en röd tråd genom hela hemmet. Soffan är från Layered. Både dagbädden och soffbordet har Andrea hittat på Ruth & Joanna. Foto: Anne Nyblaeus
På nedre plan finns ett kombinerat vardags- och arbetsrum. Soffan kommer från Andreas farföräldrars hem, soffbordet är ett loppisfynd. Byrån från Ikea har pimpats med ny bänkskiva och nya beslag. Rosa puff från Layered. Foto: Anne Nyblaeus
Perfekt plats för arbetsro. Skrivbordet är från Ikea, stolen i läder har Andrea köpt från B & B  Italia. Bordslampa, Posh living. Foto: Anne Nyblaeus

Med tre barn och hund är även den praktiska aspekten av ett boende ofrånkomlig. Och här fanns vad en stor familj behöver: optimal planlösning med fem sovrum och flera badrum. Det här var ett hus där Andrea och familjen kunde växa. Hon älskade det!

Att bryta upp och flytta till en ny förort var inget Andrea tvekade inför.

– Jag är inte så värst sentimental, vare sig det gäller grejer eller boende. Vi har verkligen kommit att gilla Lidingö. Det är väldigt avslappnat och inkluderande. Naturen är nära inpå, och det faktum att vi har en skidbacke på andra sidan viken är underbart. Min sambo Cedric är uppvuxen i Alperna och känner sig verkligen hemma när lamporna i backen lyser om vinterkväll­arna, skrattar Andrea.

Huset var inrett i 90-talsstil, som Andrea beskriver det, men som inredningsproffs ville hon göra huset till sitt.

– Jag är inte den som behöver renovera för renoverandets egen skull, men här var det rätt slitet.

Därför fick alla ytskikt en rejäl uppfräschning, och köket fick en helt ny planlösning och inredning.

Bokhyllan är platsbyggd och hemmets senaste tillskott tillverkad av White orange. Matbordet är Jonathan Adler, stolarna från Mio. Foto: Anne Nyblaeus
När köket byggdes om ville Andrea skapa en mittpunkt för matlagning och umgänge. Köksön är familjens mötesplats. Barstolarna är från Ellos. Foto: Anne Nyblaeus
Tigertavlan är en inramad Hermès-sjal som Andreas farmor burit. Bordet är ett vintagefynd. Foto: Anne Nyblaeus

– Köket såg vid en första anblick ganska okej ut men det ­visade sig snabbt bara vara ”läppstift på liket”. Köksluckorna hängde, jag fick kylskåpsdörren i handen varje gång jag öppnade den, och det läckte från köksfläkten när det regnade. Dessutom stod man med ryggen mot vattnet och utsikten när man lagade mat. Jag ville ha en mycket mer social och luftig planlösning.

Länge klurades på hur man rör sig i ett kök och på den optimala lösningen för förvaring. Tillsammans med HTH fick man till ett socialt kök byggt runt en tvärgående köksö. Där placerades spisen för att ge mer plats åt matlagning, men också för att kunna prata med vänner och familj samtidigt som man tillreder. Resultatet blev verkligen den mittpunkt och sociala yta Andrea önskade.

– Köket är hela familjens ”hub”. Trots att barnen har egna rum och ett lekrum är det kring matbordet vi hänger. Jag sitter gärna i köket och jobbar när alla åkt iväg på morgonen. Det är något med ljuset här som är väldigt rogivande. Den ­platsbyggda gröna bokhyllan i köket (från White orange) är hemmets senaste tillskott och tillkom efter viss vånda.

– Jag var osäker på om den gröna färgen skulle bli för intensiv, men nu, när den äntligen är uppe, är jag väldigt nöjd. Den ramar in fönstret och gör utsikten till en tavla.

I den lilla gästtoaletten i hallen är tigertemat tillbaka. Tapeten Tyger tyger är från Osborne & Little. Spegeln är inropad på Bukowskis. Foto: Anne Nyblaeus
Gästrummet är en vilsam oas i isblått och beige. Sänggavel och säng, egen design via Furniture box. Fågeltapet från Majvillan. Foto: Anne Nyblaeus
Sovrummet är ombonat och lyxigt, inrett i dova nyanser av rosa och grått. Man ska inte snåla med textilier, tycker Andrea. Överkast från Linum. Kuddarna är en blandning av Missoni home och uppsydda. Foto: Anne Nyblaeus

I Andreas hem är det ombonat, färgstarkt och personligt som gäller. Hon drar sig inte för att dekorera en tio år gammal Ikeabyrå med antikviteter och släktklenoder, bygga egna möbler eller att göra ett masterbedroom av det förra vardagsrummet – ”för att få vakna till den härligaste utsikten”.

Vårt hem är inget showroom utan jag vill omge mig med saker jag verkligen älskar

– Tidigare hade jag en tydlig filosofi kring mitt eget boende. Då var jag mer styrd av trender och därför rätt oflexibel i mina lösningar. Men med åren har filosofin ändrats och nu vågar jag ta ut svängarna mycket mer. Vårt hem är inget showroom utan jag vill omge mig med möbler, föremål och färger som jag verkligen älskar, och inte för att de är trend­iga eller ”rätt”.

En och annan kompromiss har det blivit, men alltsomoftast är hon och Cedric överens om hur deras gemensamma hem ska se ut. Andrea inspireras mycket av sina farföräldrars ­gamla hem i 60- och 70-talsstil.

– Det var alltid så fint där, och jag älskade de lite murriga gröna och gula tonerna och så mässingen förstås. Min man kommer från Schweiz och är mycket för gedigna material och starka färger, så det blir ett bra möte.

En sak är säker; i det vita tegelhuset vid Kyrkviken kommer det alltid att finnas utlopp för kreativitet och förändring.

– Jag är lite inredningsrastlös och får hela tiden tusen idéer – till familjens fasa. Det är alltid något projekt på gång, jag möblerar om, och flyttar runt. I min drömvärld hade jag gärna klätt om soffan i morgon, men det gäller också att kunna njuta här och nu, och inte hänga upp sig på petitesser.

LÄS MER: Hemma hos Magdalena Graaf: ”Terrorattacken var skälet till att vi flyttade” 

LÄS MER: Ateljén blev bohemiskt drömhem – kika in i hemma hos Carolina Gynning