Amanda gav 70-talsstugan nytt liv – se panoramavillan
När Amanda förälskade sig i den utbyggda sommarstugan tänkte hon att det nog mest var ytskikten som behövde en uppfräschning. Men den som börjat peta i ett äldre hus vet att det sällan slutar med det.
Amanda Calvin letade efter ett hus i området runt Järkholmen i Hovås söder om Göteborg när hon fick höra talas om en gammal sommarstuga som byggts ut på 70-talet. Den kunde hon få hyra en period, eftersom den ändå skulle rivas.
Huset var i dåligt skick och det var inte helt lätt att se hur jag skulle kunna skapa ett hem
– Huset var i dåligt skick och det var inte helt lätt att se hur jag skulle kunna skapa ett hem där, berättar Amanda. Samtidigt var det flera saker jag omedelbart blev kär i – den vackra kolmårdsmarmorn i entrén och på bottenplanet, den murade spisen med öppningar både mot vardagsrummet och på uteplatsen, och det stora panoramafönstret mot naturen. Dessutom en planlösning med stora sociala ytor men också tydligt avgränsade delar där jag och barnen skulle kunna få egna hörnor i huset.
Amanda meddelade snabbt husägaren att hon inte ville hyra men gärna köpa, och efter några månaders förhandling skrevs kontrakt och huset undkom rivning. Nu hade hon och döttrarna Alice, 13 år, och Lily, 11, en villa på 240 kvadratmeter att sätta tänderna i.
– Då tänkte jag att jag skulle ”behöva fixa kök och badrum och sedan är det nog bara lite ytskikt”, skrattar Amanda och fortsätter:
Om det något jag lärt mig om gamla hus sedan dess är det att saker sällan är som de ser ut
– Men om det något jag lärt mig om gamla hus sedan dess är det att saker sällan är som de ser ut vid första anblicken. Det började med att jag ville ta bort ett gammalt parkettgolv och upptäckte att det under golven låg bara två decimeter sand. Jag tänkte att ”sand är ju lätt att ta bort” och då väcktes genast tanken att jag kanske skulle lägga in golvvärme. Exakt den snöbollseffekten har det varit på så många ställen.
Projektet växte och landade till slut i en totalrenovering. Hantverkarna, Amanda och hennes pappa arbetade hårt med husets alla delar.
– Det är så roligt att upptäcka att man kan mycket mer än man tror, och det är enormt värdefullt att passa på när man har hantverkare i huset som man kan fråga och låna verktyg av. Men en sak jag aldrig ska göra igen är att restaurera en trappa och tillhörande räcke, det tog helt obeskrivligt lång tid att slipa, betsa och lacka. Samtidigt är det en otrolig känsla att gå runt i sitt hem och veta att ”det där har jag gjort”. Jag njuter väldigt mycket av det.
Köket var rymligt redan i originalplanlösningen, men tyvärr var de gamla teakskåpen så skraltiga att Amanda valde att sätta in nya.
– Jag tycker att man ska bevara så långt det går och försöka hitta hållbara alternativ om man köper nytt. Jag blev väldigt glad när jag fann det gröna köket Ombra från Kvik, som är tillverkat av bland annat återvunnen plast.
Har man två barn vet man att det är ett konstant slagsmål om den bästa platsen i soffan
Nästan alla möbler i huset är köpta på auktionssajter eller Blocket, men den iögonfallande soffan är ett undantag.
–Har man två barn vet man att det är ett konstant slagsmål om den bästa platsen i soffan så jag visste att jag ville ha en stor soffa i mitt nya hem, berättar Amanda.
Mitt i den allra värsta perioden av renoveringen gick hon förbi Sofa companys nyöppnade butik i Göteborg och så stod den där.
– En orange sammetssoffa i stora moduler där alla skulle kunna få en hörnplats. Jag minns när jag lämnade butiken och tänkte ”Vad sjutton har jag gjort? Nu har jag köpt åtta meter orange soffa till en total byggarbetsplats!”, skrattar Amanda och fortsätter:
– Jag visste inte hur rummet skulle se ut eller ens vad jag skulle ha för färg på väggarna, men jag skulle uppenbarligen ha den här soffan. Och den är verkligen genialisk. Dessutom kan den stuvas om till två dubbelsängar.
Jag älskar noshörningar! De är precis som hundar!
Amanda arbetar till vardags som sjuksköterska och är också aktiv i välgörenhetsorganisationen The perfect world foundation som samlar in pengar för att stötta djur och natur i kris, samt anordnar plaststädningsdagar med företag eller samtal om biologisk mångfald i skolor. De arbetar också mycket med volontärarbete runtom i världen. Något Amanda också engagerat sig i, bland annat på världens största noshörningshem i Sydafrika.
– Jag älskar noshörningar! De är precis som hundar! Eller de rör sig och leker precis som stora hundvalpar. Om en noshörningsmamma blir skjuten har man omkring 24 timmar på sig att rädda hennes ungar innan de blir tagna av rovdjur eller dör av törst, och eftersom de är utrotningshotade vill man verkligen rädda varenda kalv.
LÄS MER: Fotbollsstjärnan Johan Elmanders stilrena hus på klipporna
LÄS MER: Dominika Peczynskis hem: ”Jag vill ha mönster, färger och för mycket prylar”