Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Anne Nyblaeus

Agnetas vackra turkosa och vita hem i Torekov

Agneta Livijn ramlade över Tomt till salu-skylten när hon och sonen var ute och letade efter sten. ”Mamma, slå till!” Med inspiration från Eileen Grays ikoniska vita villa på franska rivieran, satte hon sig veckan därpå och skissade på sitt drömhus – i Torekov vid Skånes eget medelhav, Kattegatt.

Fiskeläget Torekov ligger längst ut på Bjärehalvön mot Skälderviken till, med Hallands Väderö rakt utanför. Här har Agnetas Livijn, keramikern och konstnären, byggt sig en vit villa strax söder om byn, med bara strandängarna mellan sig och havet.

– Jag ramlade över tomten, som var en äng, av en ren händelse. Jag skulle renovera mitt mexitegelhus i Torekov och åkte en sväng med min son William för att leta efter sten. Fem minuter bort hamnade vi på en plats jag aldrig tidigare besökt: Torekov gamla ängar, högt över havet med milsvid utsikt över land och vatten. Så såg vi Till salu-skylten. Och min son som aldrig varit ett fan av mexitegelvillan, sa: ”Mamma, slå till!”

Aqua andas Medelhav, att vistas i ett rum med den färgen får själen att le även den mörkaste novemberdag
Agnetas showroom i Torekov. ”Huset är döpt till La Casa del Mare efter den italienska skådisen Anna Manganis villa på Cap Martin. Skylten lät jag ta fram hos min italienska fabrik.”Agnetas showroom i Torekov. ”Huset är döpt till La Casa del Mare efter den italienska skådisen Anna Manganis villa på Cap Martin. Skylten lät jag ta fram hos min italienska fabrik.”Agnetas showroom i Torekov. ”Huset är döpt till La Casa del Mare efter den italienska skådisen Anna Manganis villa på Cap Martin. Skylten lät jag ta fram hos min italienska fabrik.”
Agnetas showroom i Torekov. ”Huset är döpt till La Casa del Mare efter den italienska skådisen Anna Manganis villa på Cap Martin. Skylten lät jag ta fram hos min italienska fabrik.” Foto: Anne Nyblaeus
Agnetas färger är vitt, blått och aqua (om någon undrar).Agnetas färger är vitt, blått och aqua (om någon undrar).Agnetas färger är vitt, blått och aqua (om någon undrar).
Agnetas färger är vitt, blått och aqua (om någon undrar). Foto: Anne Nyblaeus

– Jag ringde mäklaren från bilen, kollade lite priser och slog till samma dag. 

Agneta Livijn har själv ritat det vitutsade enplanshuset i vinkel – eller rättare sagt båda husen: Hus 1 har tre stora rum; vardagsrum, sovrum och ateljé/kontor. I samma hus med separat ingång finns ett showroom för keramik och måleri. Detta är Agnetas hus. Hus 2, som är en mindre kopia, har tre små rum, kök och badrum. Det byggdes för hennes tre vuxna barn. Totalyta: 155 kvm. De flyttade in sommaren 2018.

 – En av inspirationskällorna var ett hus jag såg på Korsika, där jag semestrar varje sommar. Men min ”raw model” är Eileen Grays sommarvilla E-1027 i Roquebrune-Cap-Martin. Veckan efter att jag köpt tomten skissade jag upp hur jag ville ha mitt hus. Det kom till mig, kan man säga! Att villan skulle vara medelhavsinspirerad kändes självklart eftersom jag delvis är uppvuxen i min pappas hus i Roquebrune på La Côte d'Azur. Jag fick hjälp av en arkitektbyrå med planeringen, för att villan skulle bli så lättskött som möjligt och fungera som såväl studio och showroom som sällskapshus.

Färgerna kom till mig direkt. Det kan vara knepigt att lösa stora ytor och ett helt hus med bara vitt invändigt, det kan bli kalt, och jag ville ha huset minimalistiskt och omslutande på en och samma gång
Utsikten från Agnetas vardagsrum mot Hallands Väderö och Kattegatt. ”Det är bara att cykla rakt ner över ängarna till havet och den lilla privata bryggan.”Utsikten från Agnetas vardagsrum mot Hallands Väderö och Kattegatt. ”Det är bara att cykla rakt ner över ängarna till havet och den lilla privata bryggan.”Utsikten från Agnetas vardagsrum mot Hallands Väderö och Kattegatt. ”Det är bara att cykla rakt ner över ängarna till havet och den lilla privata bryggan.”
Utsikten från Agnetas vardagsrum mot Hallands Väderö och Kattegatt. ”Det är bara att cykla rakt ner över ängarna till havet och den lilla privata bryggan.” Foto: Anne Nyblaeus
Köket med luckor i alm kommer från italienska Arclinea, beställt via Planoform. ”Jag gjorde det enkelt för mig, tog samma kök som jag har i min våning i Stockholm. Taklampan bars hem efter min födelsedagsfest i Marrarkech, jag hade med 60 nedflugna gäster, så den är ett ovärderligt minne! Den heter Barbapappa!”Köket med luckor i alm kommer från italienska Arclinea, beställt via Planoform. ”Jag gjorde det enkelt för mig, tog samma kök som jag har i min våning i Stockholm. Taklampan bars hem efter min födelsedagsfest i Marrarkech, jag hade med 60 nedflugna gäster, så den är ett ovärderligt minne! Den heter Barbapappa!”Köket med luckor i alm kommer från italienska Arclinea, beställt via Planoform. ”Jag gjorde det enkelt för mig, tog samma kök som jag har i min våning i Stockholm. Taklampan bars hem efter min födelsedagsfest i Marrarkech, jag hade med 60 nedflugna gäster, så den är ett ovärderligt minne! Den heter Barbapappa!”
Köket med luckor i alm kommer från italienska Arclinea, beställt via Planoform. ”Jag gjorde det enkelt för mig, tog samma kök som jag har i min våning i Stockholm. Taklampan bars hem efter min födelsedagsfest i Marrarkech, jag hade med 60 nedflugna gäster, så den är ett ovärderligt minne! Den heter Barbapappa!” Foto: Anne Nyblaeus
Keramik signerad Agneta Livijn. Espresso-muggen är framtagen för Eilieen Gray-museet Cap Moderne i Frankrike.Keramik signerad Agneta Livijn. Espresso-muggen är framtagen för Eilieen Gray-museet Cap Moderne i Frankrike.Keramik signerad Agneta Livijn. Espresso-muggen är framtagen för Eilieen Gray-museet Cap Moderne i Frankrike.
Keramik signerad Agneta Livijn. Espresso-muggen är framtagen för Eilieen Gray-museet Cap Moderne i Frankrike. Foto: Anne Nyblaeus

Som barn tillbringade Agneta en del av sommarloven i Torekov, i sin mormors hus. Hon har med andra ord havet, solen, vinden och ljuset i ryggmärgen – om det skvallrar hennes färgstarka, impressionistiska måleri och rustika, saltstänkta keramik. (Agneta gillar inte att dreja utan formar sina objekt med händerna.) Karriären tog fart 1995 med hennes första serie grova, lite bulliga muggar, tillverkade i Portugal. Butikskedjor som Ikea, Marks & Spencer och Habitat hängde på och beställde egna Livijn-kollektioner, och muggarna fick sällskap av en ström tallrikar, skålar och uppläggningsfat.  

Aqua-kulören på väggarna, Agnetas älsklingsfärg med doft av Medelhav, går igen i en hel del av keramiken. ”Flickan heter Clara, hon brukar hjälpa till i mitt showroom på sommaren.”Aqua-kulören på väggarna, Agnetas älsklingsfärg med doft av Medelhav, går igen i en hel del av keramiken. ”Flickan heter Clara, hon brukar hjälpa till i mitt showroom på sommaren.”Aqua-kulören på väggarna, Agnetas älsklingsfärg med doft av Medelhav, går igen i en hel del av keramiken. ”Flickan heter Clara, hon brukar hjälpa till i mitt showroom på sommaren.”
Aqua-kulören på väggarna, Agnetas älsklingsfärg med doft av Medelhav, går igen i en hel del av keramiken. ”Flickan heter Clara, hon brukar hjälpa till i mitt showroom på sommaren.” Foto: Anne Nyblaeus
Agneta ritade sitt vita Casa del Mare i Torekov med Eileen Grays sommarhus E -1027 i franska Cap Martin som förebild, en funktionalistisk ikon från 1924. Närmast terrassen till barnen William, Astrid och Axel hus, som är en mindre kopia av Agnetas . ”De handmålade, grekiska stolarna hittade jag i min lokala favoritbutik Kulturmejan.”Agneta ritade sitt vita Casa del Mare i Torekov med Eileen Grays sommarhus E -1027 i franska Cap Martin som förebild, en funktionalistisk ikon från 1924. Närmast terrassen till barnen William, Astrid och Axel hus, som är en mindre kopia av Agnetas . ”De handmålade, grekiska stolarna hittade jag i min lokala favoritbutik Kulturmejan.”Agneta ritade sitt vita Casa del Mare i Torekov med Eileen Grays sommarhus E -1027 i franska Cap Martin som förebild, en funktionalistisk ikon från 1924. Närmast terrassen till barnen William, Astrid och Axel hus, som är en mindre kopia av Agnetas . ”De handmålade, grekiska stolarna hittade jag i min lokala favoritbutik Kulturmejan.”
Agneta ritade sitt vita Casa del Mare i Torekov med Eileen Grays sommarhus E -1027 i franska Cap Martin som förebild, en funktionalistisk ikon från 1924. Närmast terrassen till barnen William, Astrid och Axel hus, som är en mindre kopia av Agnetas . ”De handmålade, grekiska stolarna hittade jag i min lokala favoritbutik Kulturmejan.” Foto: Anne Nyblaeus

– Jag är intresserad av att se hur mina objekt uppför sig i miljö, hur de tar plats på hyllorna och så vidare. Köket ritade jag delvis för att lyfta fram min keramik, jag gjorde till och med keramik speciellt för hyllan i fönsternischen. Målet var att allt från handdukar till keramiska trädgårdsföremål skulle komma till sin rätt. 

På en rosa solstol i skuggan av ett rosa parasoll brukar Agnetas ta sin eftermiddagssiesta.På en rosa solstol i skuggan av ett rosa parasoll brukar Agnetas ta sin eftermiddagssiesta.På en rosa solstol i skuggan av ett rosa parasoll brukar Agnetas ta sin eftermiddagssiesta.
På en rosa solstol i skuggan av ett rosa parasoll brukar Agnetas ta sin eftermiddagssiesta. Foto: Anne Nyblaeus
Vardagsrummet har en vidunderlig utsikt mot Hallands Väderö och Kattegatt. Skjutfönsterdörrarna från Hajom är gjorda för att tåla hårda, salta havsvindar. ”De stora oljorna målade jag med Frangipanis och Maldiverna i sinnet. Vintertid vistas jag på Maldiverna och Mauritius, tecknar, målar och inspireras av atoller och övärldens natur i Indiska oceanen.” Soffor av Howardtyp, Caroline Eks soffbord Coco globe och matta från Ogeborg, mjukar upp det minimalistiska.Vardagsrummet har en vidunderlig utsikt mot Hallands Väderö och Kattegatt. Skjutfönsterdörrarna från Hajom är gjorda för att tåla hårda, salta havsvindar. ”De stora oljorna målade jag med Frangipanis och Maldiverna i sinnet. Vintertid vistas jag på Maldiverna och Mauritius, tecknar, målar och inspireras av atoller och övärldens natur i Indiska oceanen.” Soffor av Howardtyp, Caroline Eks soffbord Coco globe och matta från Ogeborg, mjukar upp det minimalistiska.Vardagsrummet har en vidunderlig utsikt mot Hallands Väderö och Kattegatt. Skjutfönsterdörrarna från Hajom är gjorda för att tåla hårda, salta havsvindar. ”De stora oljorna målade jag med Frangipanis och Maldiverna i sinnet. Vintertid vistas jag på Maldiverna och Mauritius, tecknar, målar och inspireras av atoller och övärldens natur i Indiska oceanen.” Soffor av Howardtyp, Caroline Eks soffbord Coco globe och matta från Ogeborg, mjukar upp det minimalistiska.
Vardagsrummet har en vidunderlig utsikt mot Hallands Väderö och Kattegatt. Skjutfönsterdörrarna från Hajom är gjorda för att tåla hårda, salta havsvindar. ”De stora oljorna målade jag med Frangipanis och Maldiverna i sinnet. Vintertid vistas jag på Maldiverna och Mauritius, tecknar, målar och inspireras av atoller och övärldens natur i Indiska oceanen.” Soffor av Howardtyp, Caroline Eks soffbord Coco globe och matta från Ogeborg, mjukar upp det minimalistiska. Foto: Anne Nyblaeus

Vitt utanpå och vitt inuti, hur tänkte du när valde färg, form och material?

– Färgerna kom till mig direkt. Det kan vara knepigt att lösa stora ytor och ett helt hus med bara vitt invändigt, det kan bli kalt, och jag ville ha huset minimalistiskt och omslutande på en och samma gång. Så de mindre rummen fick en blå färgskala, för att skapa cosiness. Materialen är särskilt viktiga i en minimalistisk miljö, jag har genomgående valt italienska material, som den italienska kalkstenen på golven, Crema Italia. I vardagsrummet har jag några gamla Howardsoffor för att runda av linjerna, Caroline Eks runda soffbord och en underbart mjuk matta från Ogeborg.

Himmelsblå väggar och dukar i världens alla färger! Här finns inte en tanke om minimalistisk enkelhet, och det är precis som det ska i en ateljé! Skrivbord från Ikes 1700-talslinje, även bäddsoffan är från Ikea.Himmelsblå väggar och dukar i världens alla färger! Här finns inte en tanke om minimalistisk enkelhet, och det är precis som det ska i en ateljé! Skrivbord från Ikes 1700-talslinje, även bäddsoffan är från Ikea.Himmelsblå väggar och dukar i världens alla färger! Här finns inte en tanke om minimalistisk enkelhet, och det är precis som det ska i en ateljé! Skrivbord från Ikes 1700-talslinje, även bäddsoffan är från Ikea.
Himmelsblå väggar och dukar i världens alla färger! Här finns inte en tanke om minimalistisk enkelhet, och det är precis som det ska i en ateljé! Skrivbord från Ikes 1700-talslinje, även bäddsoffan är från Ikea. Foto: Anne Nyblaeus
Oljemålningarna med invävt guld/slagmetall har motiv från en av Agnetas favoritöar, Mauritius. Längst bort Agnetas sovrum, med frihängande persienner från Tekå och vit stol från B&B Italia.Oljemålningarna med invävt guld/slagmetall har motiv från en av Agnetas favoritöar, Mauritius. Längst bort Agnetas sovrum, med frihängande persienner från Tekå och vit stol från B&B Italia.Oljemålningarna med invävt guld/slagmetall har motiv från en av Agnetas favoritöar, Mauritius. Längst bort Agnetas sovrum, med frihängande persienner från Tekå och vit stol från B&B Italia.
Oljemålningarna med invävt guld/slagmetall har motiv från en av Agnetas favoritöar, Mauritius. Längst bort Agnetas sovrum, med frihängande persienner från Tekå och vit stol från B&B Italia. Foto: Anne Nyblaeus
Det var William, 23, som fick Agneta att slå till och köpa tomten. ”William kallas Keramikbabyn, han var bara 2 veckor gammal när jag tog med honom till ateljén och där blev han kvar i ett år. Jag hade en enorm efterfrågan som småbarnsmamma, så det var inte tal om att ta en timeout för att en tredje bebis kom! Men när han började gå blev det lite stökigt och lerigt!”Det var William, 23, som fick Agneta att slå till och köpa tomten. ”William kallas Keramikbabyn, han var bara 2 veckor gammal när jag tog med honom till ateljén och där blev han kvar i ett år. Jag hade en enorm efterfrågan som småbarnsmamma, så det var inte tal om att ta en timeout för att en tredje bebis kom! Men när han började gå blev det lite stökigt och lerigt!”Det var William, 23, som fick Agneta att slå till och köpa tomten. ”William kallas Keramikbabyn, han var bara 2 veckor gammal när jag tog med honom till ateljén och där blev han kvar i ett år. Jag hade en enorm efterfrågan som småbarnsmamma, så det var inte tal om att ta en timeout för att en tredje bebis kom! Men när han började gå blev det lite stökigt och lerigt!”
Det var William, 23, som fick Agneta att slå till och köpa tomten. ”William kallas Keramikbabyn, han var bara 2 veckor gammal när jag tog med honom till ateljén och där blev han kvar i ett år. Jag hade en enorm efterfrågan som småbarnsmamma, så det var inte tal om att ta en timeout för att en tredje bebis kom! Men när han började gå blev det lite stökigt och lerigt!” Foto: Anne Nyblaeus

– Min företagsfärg är aqua, den som jag har i Casa del Mares showroom. Aqua andas Medelhav, att vistas i ett rum med den färgen får själen att le även den mörkaste novemberdag.

LÄS MER: Välkommen till Pluras paradis fullt av äppelblom, tavlor & loppisfynd 

LÄS MER: Skärgårdsdröm på 30 kvadrat – se den magiska insidan