Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Sköna hem i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Foto: REBECCA MARTYN

80-talsvillan är som ett kinderägg – flera fina överraskningar när man öppnar dörren!

Inredning när den är som bäst. Personligt, anspråkslöst och i ständig förändring. 80-talsvillan må se tidstypisk ut exteriört, men interiört är det allt annat än 1980-tal.

Villan byggdes 1980, vilket märks exteriört, men invändigt är känslan helt annorlunda
Foto: REBECCA MARTYN

Trots generösa ytor och kaklade väggar och golv blir intrycket av köket inte kyligt. Flera fönster släpper in grönskan och att paret undvikit rostfria vitvaror är faktorer som arbetar i motsatt riktning. Profilerade luckor med gammaldags beslag och en del öppen förvaring bidrar också till ett hemtrevligt helhetsintryck.

Spisen från Ilve och fläktkåpan från Tibro kök.

Köksbordet ropades in på Stockholms auktionsverk. Köpmansdisken från Skåne är ett spontanköp på Blocket. De svarta stolarna av Jesper K Thomsen är inropade på Lauritz. Taklampa från Mio. Ljusbox Bonjour från Artilleriet, print Dreamer i akvarell från desenio.se. Trähänder från Hay och Urban outfitters. Svarta ljushållare, Menu. Mattan är måttbeställd hos ruugs.se. Det antika svarta skåpet är köpt på Norrgården inredning i Falun.

I vardagsrummet står soffor från Eilersen med kuddar från bland annat Housedoctor, Habitat och H&M Home. Pläden är från Habitat. De runda soffborden har underrede från Ferm living och måttbeställda marmorskivor. Grå golvlampa Grasshopper från Gubi och mässingslampa Cymbal från Bsweden. Tavelväggen är loppisfynd uppblandat med nya printar, Typed love från One must dash och Ballet de marionette från Olsson & Gerthel. Puffen är arvegods och mattan är måttbeställd från ruugs.se. 70-talsfåtölj i furu av Karin Mobring för Ikea.

I hallen möts besökaren av eldstad och en skön 60-talsfåtölj med lammskinn. Spegelfönstret är från butiken Country house och spegelbordet är antikt. Det stora plåtbordet liksom mässingslampan ovanpå är Blocketfynd.

Inbyggt badkar med duschblandare från Mora. Kakel i halvförband, El barco blanco 7,5x15 cm, från Kakeldax. På golvet klinker Cargo, som liknar trä utsatt för väder och vind, från Imso. Handfatskommod från Bauhaus. Det gröna vintageskåpet från Utopia.

Sovrummet har målad "bröstpanel" i mörkare grå nyans än resten av väggen. Sängbordet är ett Blocketfynd och ovanpå det samsas en kruka från Rif design och en lampa från Lagerhaus med en print av Sanna Wieslander. Överkast från Jotex och sängkläder H&M Home.

Skåpet i barnrummet är klätt med tapet från Ferm living och har fått nya knoppar. Ovanpå det, ytterligare dekorativ och praktisk förvaring i form av ett mindre loppisfyndat skåp och staplade småväskor från Sass & Belle. Dockvagnen är från Refurn, affischen från Mrs Mighetto.

Romantiskt rosenmönstrad 50-talssoffa pryder barnrummet. Det lilla pelarbordet och skåpet är alla secondhandfynd.

Alla förtjänar en chans. Det gäller även hus, resonerade Karin och Håkan Håkansson för fyra år sedan, när de efter ett stort antal husvisningar och budgivningar började få panik. De väntade sitt andra barn och lägenheten i Stockholm var redan såld. Nu var siktet inställt på Danderyd.

– Vi bestämde oss för att gå på alla husvisningar i området. Det här huset tilltalade oss verkligen inte när vi tittade på Hemnet, men vi sa att vi ändå skulle gå och kolla på det. Och i samma stund vi klev in i det här lite tråkiga 80-talshuset, tittade vi på varandra och sa ”här ska vi bo”.

Huset ligger i ett eftertraktat villakvarter, omgivet av vacker natur och bara ett stenkast från tunnelbanan vid Mörby centrum. Det var just det lugna läget och den lummiga och insynskyddare trädgården som tilltalade familjen.

– Vi köpte huset av det gulligaste pensionärsparet jag träffat, och vi tänker på dem ofta. När vi fått nycklarna åkte vi direkt till huset. Flaggan var hissad och på öppna spisen stod ett kort och en flaska champagne. På kortet stod det ”Vi hoppas att ni blir lika lyckliga i det här huset som vi har varit”. Vi förstod då att det här huset, som de för övrigt hade byggt, hade betytt mycket för dem och huset fick direkt en speciell betydelse även för oss.

Alla förtjänar en chans – det gäller även hus

Huset var i fint skick men inte riktigt i parets stil eller lämpat för en barnfamilj.

– Vi har ändrat något i alla rum. Överallt har vi slipat golv eller lagt in nytt, och målat väggar och tak.

Den största förändringen skedde på entréplanet. Väggen mellan kök och vardagsrum togs ner och i stället byggdes ett ordentligt kök öppet ut mot den stora matsalen.

Vad gäller inredningen märks parets förkärlek för vintage och unika ting. Karin beskriver sig själv som ”Blocketnarkoman”.

– Jag gillar att det är miljövänligt, prisvärt och att man kan hitta unika saker med en historia. Vi försöker undvika nyproducerade möbler så långt det går. Vi har även köpt en del på auktioner på nätet utan att ha sett det i verkligheten. Jag tycker om att ta snabba beslut när det gäller inredning. På något konstigt sätt får jag lättare ihop det då eftersom jag litar på magkänslan. De få gånger jag har funderat fram och tillbaka har det känts framtvingat och lite för tillrättalagt.

Publicerad i Sköna hem nr 4, 2016

Av: Anna Bjelkeholm Foto: Rebecca Martyn

LÄS OCKSÅ:

Modern skånegård prisad för den god arkitekturen – och vi förstår lätt varför!

Ett vanligt torp på utsidan – på insidan gömmer Gert Wingårdh sitt makalösa hem

Förfallet missionshus blev en dröm efter inredningsproffsens renovering

20 hetaste trendfärgerna 2019!

Sköna hem by Caparol är en kollektion med unika, matta och stilsäkra nyanser.

SE ALLA HÄR!

Foto: Martin Cederblad