72 kvm design, färg och form

Inredarparet Pia Kriisin och Johan Dalin älskar sina bekväma Eamesfåtöljer. Deras tvårummare i Malmös Ribersborg är en explosion i färg och form.

Pia Kriisin och Johan Dalin har en utsikt att drömma om från sin lilla lägenhet högst upp i ett funkishus i Ribersborg i Malmö. Från de två stora altanerna, vardera på över tjugo kvadratmeter, ser de fartygen passera på sin väg mellan haven, och på kvällen när solen går ned skiftar Öresunds vatten i rött.

– Vår lilla topflat är den tredje lägenheten i samma hus, säger Pia. Vi har bytt upp oss under de tio år vi bott här, men nu är det perfekt. Tvåan på 72 kvadratmeter växer således rejält under sommarhalvåret och man lever gärna livet ute när vädret tillåter.

Pia och Johan är inredare med Ikea som en av många uppdragsgivare.

Inredningen i det egna hemmet är mer av en färgexplosion med personlig revisita än en genomarbetad, scenografisk helhet.

Helhetsgreppen tar de på arbetstid medan hemmet fått växa fram i lugn och ro under många år. Därför är helheten mer att likna vid summan av enskildheter, delar som de förälskat sig i under resans gång.

Roliga minnessaker, modern design och någon enstaka antikvitet. Pia, vars mamma kom från Finland, växte upp med Aaltos möbler, och i hennes och Johans hem har formgivarens mjuka funkiskurvor alltid funnits med.

– Men vi är inte så jätte-stylish, konstaterar hon. Vårt hem ska fungera som en skön bas och ingen utställning. När vi köper en möbel vill vi att den ska finnas med oss i många år. Vi går och känner efter länge innan vi slår till, så att vi inte riskerar att tröttna.

Eamesfåtöljerna var en stor investering som de inte ångrar och trivs lika bra med efter femton år. I det mjuka omslutande sjunker de ned framför tv:n, med en bok eller tidning, och det är inte svårt att somna en stund …

– Kvaliteten är fantastisk – nej, vi kommer aldrig att byta ut dem.

Ombonat och tidlöst är två ord hon använder för att beskriva vad som är viktigt för dem kring hemmets inredning. Bra förvaring är också en hjärtefråga och det är mycket som döljs bakom dörr arna i de osynligt vita, låga skåplängorna i både vardagsrummet och vid matplatsen. Och på frågan vilket råd hon som professionell inredare vill ge, svarar hon: – Var inte så petig med din inredning, det behöver inte vara perfekt! Och köp tidlöst med kvalitet, så slipper du byta ut. En äkta matta håller hur länge som helst …

Publicerad i Sköna hem nr 2, 2013.

För mer färginspiration, kika in i vårt galleri, Färg!