40 kvadratmeter 1700-tal – paradvåningen som är en minitvåa

Praktisk minitvåa med paradvåningskänsla! Inredaren och designern Michael Clattenburg har inrett sin Stockholmslägenhet med svenska antikviteter, ljusa färger och sjok av siden – som för tanken till 1700-talet.

Vardagsrum

Elegant och praktiskt! Soffan är en specialgjord bäddsoffa klädd i linne- och viskosmix från Pierre Frey. Soffborden är specialdesignade och får ibland dubbelarbeta som sittplatser. Små gustavianska fotpallar med venetiansk klädsel. Till vänster höj- och sänkbart bord i stål och mässing  från Michael Clattenburgs Home Collection. I hörnet ett förgyllt svenskt empire konsolbord med gustaviansk spegel ovanför. Bronsstaty från förra sekelskiftet. Bordet vid fönstret fungerar både som frukostbord och arbetsplats, och kan fällas ihop. Gustavianska stolar klädda i ett gråblått sidentyg från Jim Thompson. Blå sidengardiner från franska Tassniari & Chantel. Ullmatta Kasthall.

Över soffan hänger Bröllopet, en målning av franske 1800-talskonstnären Adolphe Jourdan, föreställande ett äldre nygift par.

Hall

I hallen en spegel i empire, vars färgtoner plockas upp fint av draperierna i orange thaisiden. På väggen en fällbar pall klädd i svart linne. Ullmattan äär designad av ägaren. Längst in skymtar det lilla köket.

1700-talsdetaljer

Oljemålningen porträtterar prins Fredrik Adolf, bror till Gustav III. Väggar och lister är målade med äggoljetempera, och i samma diskreta blekgrå kulör som de linoljemålade dörrarna, som knyter ihop intrycket. Genom dörröppningen till sovrummet syns skulpturen Dansande najad, av Leo Holmgren.

Sovrum

På båda sidor om sängen, försedd med en italiensk förgylld sänggavel, sitter gustavianska spegellampetter. Speglarna bidrar med ljusreflexer och illustioner om större yta. Över sängen en bronsmålad terrakottaplakett med Bellman som Bacchus gjord av Johan Tobias Sergel.

På byrån av almrotsträ, svensktillverkad, står statyetten Löparna av Carl Eldh, en liten variant av statyn utanför Stockholms stadion. Neoklassicistisk lampa köpt på Sotheby's med handgjord skärm i siden. Turkosa kinesiska keramikvaser från 1700-talet, Quing-dynastin.

Publicerad i Sköna hem nr 12, 2014

Text: Anna Eriksson Arr: Charlotte Pettersson

Fler inspirerande hem:

Modernt och klassiskt i lägenheten på Djurgården

Pudriga pasteller och 1700-tal i Djurgårdsvillan

Med känsla för pärlspont, gustavianska möbler och industrilampor

 

Lär dig inreda med feng shui

 Feng shui-experten Jannice Wistrand lär dig hur du skapar harmoni, balans och god energi i ditt hem.

30 avsnitt för alla dina rum om chi, kraftposition, de fem elementen, färglära, yin & yang och mycket mer!

•  Psst! Feng shui fungerar på alla inredningsstilar och hem!