Foto: Johan Sellén

Veranda, pool och trädgård – se stilsäkra lägenheten med villakänsla

Från speceriaffär till kollektiv till bostadsrättsförening med pool i trädgården. Omstart igen för 20-talshuset – och ett nytt luftigt liv för Gunillas familj.

Huset från 1927 ligger i Sollentuna norr om Stockholm, och var från början en butik.

– Då och då går det förbi äldre människor som berättar att de som barn har köpt karameller i affären, säger Gunilla Tähti Wigge, som nu bor med sin familj i huset.

Det finns många som har speciella minnen härifrån även från senare tid. På 70-talet bodde ett kollektiv här, och i källaren fanns en inspelningsstudio för skivbolaget Mistlur. Där spelade legendariska Ebba Grön in en av sina första singlar.

Men nu är huset en bostadsrättsförening med tre lägenheter. Den bildades när huset totalrenoverades och byggdes till för några år sedan. Gunilla och hennes familj flyttade in två dagar före julafton 2014 – i lägenheten med den stora sköna verandan.

Foto: Johan Sellén

Materialvalen var viktiga för familjen. Köksgolvet har Norrvange-kalksten från Slite vid köksdelen och ekgolv i övrigt. Bänk­skivorna, stänkskyddet och arbetsytan på köksön är i marmor, och den stora öppna spisen i rå, oputsad cement.

Köket är special­ritat av Sundberg arkitekter och spisen är murad av Mur & kaminkultur i Hedemora. Matbordet är mått­beställt från Københavns møbelsnedkeri. Wegners Y-stolar runt bordet och barpall Greitz från Gärsnäs.

Lamporna höll vi på med ganska mycket, att man ska kunna ha tänt på olika sätt. De små lamporna över köksön, Lanterna från Oluce, hade vi med oss från förr.

I köket finns också spot­light Star av Jonas Bohlin för Örsjö belys­ning och stora svarta industrilampor, Berlin pendant från Ebolicht.

Foto: Johan Sellén

Trädgården är som gjord för mesta möjliga njutning och minsta möjliga arbetsinsats tack vare god trädgårds­planering av grannen en trappa upp.

Trädgården med pool är gemensam för de tre lägenheterna i huset. ”Vi har bestämt oss tillsammans för att ha en trädgård som vi inte behöver pyssla så mycket med.” Foto: Johan Sellén

– De tre lägenheterna är alla olika och mycket personliga. Det är ett härligt och roligt hus att bo i, och det är en skön känsla att det har en historia.

Familjen hade stora möjligheter att påverka hur lägenheten skulle se ut. Planlösningen ändrades inte, men de var noga med valen av material och färger. 

– Vi bor i ett plan och ser allt hela tiden, så vi ville ha ett lugn i hela lägenheten. Det är ganska avskalat, men inte kalt, säger Gunilla.

Hela lägenheten är målad i tre olika grågröna nyanser. Listerna har målats in i samma färg som väggarna.

– Förut bodde vi i ett gammalt hus med allt i vitt. Vi ville ha det lite varmare, mer cosy, en engelsk känsla. Vi har bott

i London i flera omgångar och ett bibliotek med inbyggda bokhyllor à la England är en dröm vi har haft länge. Nu har vi det, i hallen.

Överskåp skulle ge ett för tungt intryck, ansåg familjen, så det blev öppna hyllor i köket och draglådor att stuva in allt i under bänken. Den gråblå keramiken på hyllan är från keramikern Bissa G Segerson. Foto: Johan Sellén
De glasade skjut­dörrarna är specialritade av Sundberg arkitekter. Foto: Johan Sellén
Svartlaserat golv på den grönskande verandan. ”En underbar plats. Gardinerna runt om räcket förlänger säsongen”, säger Gunilla. Gardinerna är från Celmar Sweden. Foto: Johan Sellén

Lägenheten är en fyrarummare på 144 kvadratmeter. Det var köket som var butikslokal en gång i tiden och de stora köksfönstren var skyltfönstren. Köket är på hela 50 kvadratmeter och går genom hela huset, med fönster på tre sidor. Det fungerar också som matsal och arbetsrum.

I köksdelen ville familjen ha en köksö med marmorskiva men inga överskåp över köksbänkarna, utan bara draglådor och öppna hyllor. Intrycket blir luftigt, men det som verkligen drar åt sig blickarna är den öppna spisen.

– Vi har alltid velat ha en öppen spis i köket, och nu fanns murstocken där, säger Gunilla.

Familjen drömde om ett engelskinspirerat bibliotek med inbyggda hyllor. Nu har de ett sådant – i hallen. I taket hänger en Nelson bubble saucer-lampa. Bord av Per Söderberg för No early birds. Foto: Johan Sellén
Det vackra klinkergolvet i hallen är från Marrakech design. Foto: Johan Sellén

Familjen lät mura upp en grå, ruff spis som tar upp en stor del av väggen, och tillför både känsla och värme till rummet.

– Vi använder den mycket, och eldar vi inte så har vi ljus i den.

Det stora matbordet är måttbeställt från Københavnsmøbelsnedkeri, liksom det nätta skrivbordet i rökt ek med skinnklädd skiva som står i arbetsrumsdelen av köket. Det är Gunillas favoritplats hemma. Här sitter hon och skriver.

– Det här bordet är så skönt att sitta vid, säger Gunilla, som nu kommer att tillbringa ännu mer tid där, eftersom hon precis fått kontrakt på sin första roman.

Från hallen finns skjutdörrar i glas till både köket och vardagsrummet. Praktiskt, eftersom det går att skärma av olika delar av lägenheten, utan att man hindrar ljusflödet. Vackert är det också.

Det nätta skrivbordet med skinnklädd arbetsyta är från Københavns møbelsnedkeri. Y-stolen är den enda röda detaljen i huset. Foto: Johan Sellén
Sovrummet är upplyst av taklampan Nelson ball bubble pendant. Plädarna är från Society Limonta. Foto: Johan Sellén
Det ena av lägenhetens två badrum. Badrumsbänken och spegeln är specialritade av Sundberg arkitekter, kakel från Gysinge, klinkers från Olde english tiles. Foto: Johan Sellén

– Skjutdörrarna blir ett smycke i sig. Intrycket blir alltid olika, det beror på hur mycket man drar ut dem, säger Gunilla.

Familjen lämnade en villa på över 300 kvadratmeter och bestämde sig för att skala ner ordentligt i den nya lägenheten. Det enda de tog med sig av möblerna var sängarna och de lampor som nu hänger över köksön. De har fått stor hjälp med inredningen och möbelvalen av arkitekten Anna-Carin Sundberg. 

– Hon är bra på att lyssna in våra tankar om hur vi vill ha det hemma hos oss. Jag vet inte var man får tag i grejerna men ungefär hur det ska se ut, så det är skönt att få hjälp, säger Gunilla.

Gunilla Tähti Wigge uppskattar husets brokiga historia. Foto: Johan Sellén

Lägenheten blev alltså precis som familjen ville ha den, och utomhusmiljön är en extra bonus, med både den stora verandan och husets gemensamma trädgård med pool och gästhus.

– Verandan är en underbar plats. Här kan vi sitta ända in i oktober. Infravärmen och gardinerna som hänger runt om räcket förlänger säsongen.

Styling: Gill Renlund

Ur Sköna hem nr 8, 2018

LÄS MER: De bytte två villor mot eget våningsplan med fem kakelugnar mitt i city
LÄS MER:
Spiraltrappa och fantastisk rymd i drömhuset med öppen vy över skånska fälten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!