Sandra Lagerstedt rustade upp villan i Åhus. Foto: Jonas Lundberg

Sandra gav 1920-talsvillan nytt liv – byggde takterrass

Modernt och antikt går hand i hand i Sandras och Andreas vitputsade 1920-talshus i Åhus. Småspröjsade fönster och sköna snickerier ger rummen en gammaldags karaktär som bryter fint mot moderna kulörer och nutida design. I pergolan på den tillbyggda takterrassen njuter familjen hela sommaren.

Anna Truelsen

Ibland blir det inte som man tänkt sig. För Sandra Lagerstedt och Andreas Troedsson blev det helt annorlunda än de planerat – och mycket bättre. Det var exempelvis mycket en slump att det charmiga 1920-talshuset blev ett trivsamt hem för Sandra och Andreas och döttrarna Emilia och Isabel. Huset ligger på en hörntomt i ett lugnt område, bara några hundra meter från både skogen och havet.

Den gedigna hallmöbeln är byggd av köksstommar och ger massor av förvaring. Hatthyllan har Sandra ritat och byggt. Foto: Jonas Lundberg
I det nybygga köket diskar man med utsikt över trädgården. Den fina keramikskivan är av slitstark Dekton. Grågröna köksskåp från Ballingslöv. Foto: Jonas Lundberg
Kök och matrum hänger ihop i en öppen planlösning. Det svarta accentskåpet från Ballingslöv och lampan från Tom Dixon bryter fint mot matplatsens varma tränyanser. Foto: Jonas Lundberg
I det härliga uterummet känns trädgården ständigt närvarande. Matbordet och bänken har en snickare gjort på beställning. Tunna måttbeställda linnegardiner från Gotain ger sommarfin känsla. Foto: Jonas Lundberg

Här bor Sandra Lagerstedt och Andreas Troedsson

Ålder: Hon är 34 och han är 36 år.

Yrke: Sandra arbetar inom skönhetsbranschen och Andreas är filmmakare med eget produktionsbolag.

Familj: Barnen Emilia, 10, och Isabel, 8 år, samt hunden Otto som är en fransk bulldog.

Bor: I Åhus i ett hus byggt 1927 med en boyta på 145 kvadratmeter samt källare och uterum.

Just nu: Laddar för semester med bad vid havet och lite trädgårdsfix hemmavid.

Instagram: @paradisvillan

Familjen var på jakt efter ett hus och Sandra och Andreas hade precis lagt handpenning på en tomt i ett helt nytt område i Åhus och fått ritningarna till det som skulle bli deras framtida hem. De borde ha varit lyckliga, men deras magkänsla sa något helt annat vilket fick dem att dra sig ur husaffären. Utvecklingen av det nya området blev inte alls som de hade föreställt sig, förklarar Sandra.

Det är mycket pengar och tid inblandat i att bygga hus och det är bättre att ångra sig innan än efteråt

– Vi ville bo på en lugn plats med skogen inpå husknuten. Men området blev inte som vi tänkt oss, skogskänslan som vi hade föreställt oss försvann. I dag är vi glada och tacksamma över att vi insåg detta i tid. Det är mycket pengar och tid inblandat i att bygga hus och det är bättre att ångra sig innan än efteråt, säger hon.

En glasspaus på takterrassen hör sommaren till för Emilia och Isabel. Soffan i bambu kommer från Affari. Foto: Jonas Lundberg
Att förnya med textilier är Sandras melodi, i matrummet tillför gardinen en ombonad känsla. Bord från Feel Free Design. Ekstolar, Cover, från Muuto. Pendellampor, Buster + Punch. Foto: Jonas Lundberg
Det vackra burspråket ger hela vardagsrummet en charmig karaktär. Matta från Classic Collection.Soffa och fotpall, Furninova. Foto: Jonas Lundberg
Den putsade fasaden och de vackra gjutjärnsfönstren bildar en vacker fond åt köksträdgården. Det generösa parasollet kommer från Brafab. Foto: Jonas Lundberg

Så Sandra och Andreas valde helt enkelt att börja från början och återigen leta efter tomter och hus. En sommarkväll 2018 tog Sandra en spontan tur till Åhus för att se på en tomt som var till salu som låg ett par hundra meter ifrån havet. Då passerade hon av en slump det vitputsade 1920-talshuset som senare skulle komma att bli familjens hem.

När jag såg det ståtliga huset med den stora takterrassen minns jag att jag tänkte ”wow ett sådant här hus kommer aldrig ut till försäljning”

– När jag såg det ståtliga huset med den stora takterrassen minns jag att jag tänkte ”wow ett sådant här hus kommer aldrig ut till försäljning”. Några veckor senare berättade Andreas att en bekant till honom skulle sälja sitt hus i Åhus och så visade han mig en bild av ett gammalt hus med takterrass, säger hon.

Det visade sig vara samma hus som det hus som Sandra råkat åka förbi och blivit så förtjust i.

– Hur häftigt är inte det? Som om det var förutbestämt att vi skulle ha det, och ett par månader sedan var huset vårt, säger Sandra, och visar oss runt i huset som byggdes 1927.

hallen höjdes innertaket vilket gav rummet en härlig rymd. Det nya vackra trägolvet harmonierar fint med trappan. Foto: Jonas Lundberg
Efter ombyggnaden hyser övervåningen föräldrarnas stora sovrum med en walk in closet och ett badrum innanför. Foto: Jonas Lundberg
Sovrummet är inrett med exklusiv hotellkänsla och har direkt utgång till den härliga takterrassen. Foto: Jonas Lundberg
Pallen Bimbo från Blå Station får gärna agera sängbord. Väggen är målad med NCS S 3502-Y. Foto: Jonas Lundberg

Huset var i gott skick när Sandra och Andreas tog över det, så egentligen var det bara att flytta in. Men eftersom familjen ville passa på att få sätta sin egen prägel på huset tog de hjälp av inredaren Mija Kinning, bland annat känd från tv-program som Bygglov och Roomservice, som hjälpte dem att utforma hemmet efter familjens egna behov, samtidigt som man tog hänsyn till husets byggstil och ursprung.

I hallen höjdes innertaket för att få mer rymd och i köket togs en vägg ner mot matrummet

– Samma dag som vi fick tillträde till huset satte våra fantastiska hantverkare i gång på nedervåningen. Där det tidigare hade legat klinker lades golvvärme och trägolv in. I hallen höjdes innertaket för att få mer rymd och i köket togs en vägg ner mot matrummet, säger Sandra.

Det ljusa rymliga köket kombinerar rustik romantik med en avskalad modern känsla.

– Vi trivs med enkla, rena linjer. Och vi är så nöjda med färgvalet av gröngrått tillsammans med de ljusa trädetaljerna, det passar huset väl, säger Sandra.

Köket och det integrerade matrummet hänger samman med ett stort härligt vardagsrum. Foto: Jonas Lundberg
Ett nytt räcke till trappavsatsen tillverkades efter Sandras och Andreas önskemål och det målades sedan in i samma kulör som väggarna. Foto: Jonas Lundberg
På takterrassen finns både loungegrupp och matbord. Foto: Jonas Lundberg
Huset ligger på en hörntomt i ett lugnt område, bara några hundra meter från både skogen och havet. Foto: Jonas Lundberg

Det ljusa rymliga köket kombinerar rustik romantik med en avskalad modern känsla.

– Vi trivs med enkla, rena linjer. Och vi är så nöjda med färgvalet av gröngrått tillsammans med de ljusa trädetaljerna, det passar huset väl, säger Sandra.

Kökets utformning har även anpassats för att matcha de stora nyinsatta fönstren och dörren, som alla vetter mot uterummet, ett härligt möblerat rum som badar i ljus.

Vi har velat skapa en känsla av ett 1920-talshus med en fläkt av Sydeuropa – med ett passionerat förhållande till Skandinavien

– Vi har hämtat mycket inspiration från resor till Italien och Frankrike. Vi har velat skapa en känsla av ett 1920-talshus med en fläkt av Sydeuropa – med ett passionerat förhållande till Skandinavien, säger Sandra.

Köket och det integrerade matrummet hänger samman med ett stort härligt vardagsrum. Här finns ett vackert burspråk som sätter stämningen i hela rummet. Innanför vardagsrummet ligger barnens avdelning, med deras sovrum och ett badrum.

Paret har hämtat mycket inspiration från resor till Italien och Frankrike. Foto: Jonas Lundberg
Huset är byggt 1927 med en boyta på 145 kvadratmeter samt källare och uterum. Foto: Jonas Lundberg
Sandra arbetar inom skönhetsbranschen och Andreas är filmmakare med eget produktionsbolag. Foto: Jonas Lundberg
Sandra älskar keramik. Urnor, tallrikar och koppar som är handgjorda med omsorg. Foto: Jonas Lundberg

För att ge inredningen en enhetlig känsla genom hela huset valdes en varmgrå färg som bas till väggar och snickerier. Tillsammans med sandfärgade och milda grågröna kulörer ger det interiören en ombonad atmosfär. Inredningens genomtänkta färgsättning gör att övergången mellan de olika rummen blir lugn och behaglig.

För att få en bättre planlösning på övervåningen valde familjen att riva ut allt och börja om från början. Ett nytt räcke till trappavsatsen tillverkades efter Sandras och Andreas önskemål och det målades sedan in i samma kulör som väggarna. Efter ombyggnaden hyser övervåningen föräldrarnas stora sovrum med en walk in closet och ett badrum innanför. Sovrummet är inrett med exklusiv hotellkänsla och har direkt utgång till den härliga takterrassen.

– Vi är så nöjda med att ha tagit hjälp med planeringen av huset vilket resulterat i ett genomtänkt hus. Det var lite det vi eftersträvade när vi planerade att bygga nytt. Nu är vi så glada att vi kunnat skapa det i ett gammalt hus. Vi har fått ett hem helt i vår egen stil, det känns nytt och fräscht utan att husets själ har gått förlorad, säger Sandra.

Så här års tillbringar familjen mycket tid på takterrassen, som blir som ett extra rum på sommaren. Den härliga pergolan med solsängar och trädgårdssoffor av bambu är det perfekta stället för en eftermiddagsfika när barnen kommer hem från skolan.

För att få ännu mer plats att umgås utomhus planerar familjen även en stor betongjuten terrass mot trädgården.

– Och så vill vi bygga något slags växthus eller orangeri i trädgården, det kommer att bli en personligt utformad oas anpassad efter vad vi vill ha den till, säger Sandra. 

Sandras bästa inredningstips

Inred personligt: Jag älskar keramik, urnor, tallrikar och koppar som är handgjorda med omsorg. Jag blir glad varje gång jag får servera mat på mina tallrikar från en keramiker uppe i bergen i Toscana.

 

Utgå ifrån vilken känsla du önskar ska möta dig innanför ytterdörren: Uppskattar du lugnet eller får du energi av en färgexplosion? Sätt ihop en moodboard med färger och material för att se vad som klär dig och ditt hem.

 

Måttbeställda gardiner: ger dig full kontroll på längd och bredd och kan mjuka upp och förstora vilket rum som helst.

 

Mixa gärna material i samma kulörer: På kuddar och plädar. Det blir väldigt fint ihop.

 

Addera en massa härlig grönska: I form av krukväxter, färska eller torkade blommor eller vackra kvistar i en vas!

LÄS MER: Medelhavsliv på skånskt vis i Ikeachefen Mia Lundströms radhus 

LÄS MER: Familjen renoverade sekelskiftesvillan och uppfyllde sin lantliga husdröm