1 AV 2
En egen skärgårdsidyll, ja tack! Här är 8 avundsvärda boenden att drömma sig bort till.
2 AV 2

Sjötomter, klippor och vackra verandor – 8 fina skärgårdspärlor

Drömmen om lugnet vid vattnet och närheten till naturen gör att en egen stuga i skärgården står högst upp på många människors önskelista. Här har vi samlat åtta makalösa skärgårdsboenden med havet som granne, på karga klippor såväl som vid lummig skog.

1. Upprustade skärgårdsvillan från 1910

På en ö i Stockholms skärgård har Lotta Nyrén Holst och Jesper Holst samt deras tre nu vuxna barn sitt sommarparadis. Röda hus med vita knutar, egen brygga och havet som öppnar sig på andra sidan det lilla sundet – precis som man tänker sig ett skärgårdsställe. Här hänger hela familjen på glasverandan, doppar sig från bryggan och tar båtturer till vänner på andra öar.

Utanför huset finns ett stort trädäck där familjen gärna tar en kaffe och lapar sol. Foto: Johan Sellén

Läs hela reportaget här. 

2. Blomsterkonstnärens egenritade paradis

Endast trettio minuters färd från Slussen har floristen och blomsterkonstnären Per Benjamin skapat sig ett paradis i Stockholms skärgård. Det ligger på en tvärbrant klippa 15 meter över havet, där Per ritade sitt drömhem precis som han ville ha det. 

Viktigt var att rätta sig efter hur tomten såg ut och att det skulle smälta in i naturen. Huset skulle kännas som ett traditionellt svenskt trähus fast på ett modernt vis. Känslan i hemmet skulle vara öppen och avslappnad.

På den uppbyggda terrassen finns gott om sällskapsytor och generös blomsterprakt i enorma betongkrukor samt utsikt över Saltsjön. Nedanför huset har Per och hans bror byggt en brygga som används flitigt på somrarna. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget här. 

3. Modern vintage i Roslagens famn

Modern arkitektur möter charmig vintageinredning hos Rebecca Klarström och Gusten Dahlin på Hattudden i Roslagen. Det havsnära läget inbjuder till svalkande bad medan den stora ombonade altanen är som gjord för avkopplande umgänge i solen. Här präglas inredningen av en mysig, lantlig och ombonad känsla, gärna med hjälp av antika möbler och föremål.

Den fina naturtomten ger huset en rofylld inramning. Altanen fungerar som ett extra rum under sommarhalvåret. Foto: Lina Eidenberg Adamo

Läs hela reportaget här.

4. Faluröda skärgårdshemmanet från 1800-talet

När det orörda gamla skärgårdshemmanet alldeles intill havet på Djurö blev till salu såg Karin och Jerry en chans att skapa en charmig sommaroas för familjens tre generationer. Själva blev de snart öbor året runt.  Den vackra faluröda gården från slutet av 1800-talet är omgiven av lummig grönska och stoltserar med lantkök, köksträdgård och munblåsta fönster.

Katten Charlie håller gärna till på den ombonade verandan. I halvskuggan nedanför trivs gröna växter. Foto: Jonas Lundberg

Läs hela reportaget här. 

5. Sjötomten på Husarös klippor

På Husarö i Stockholms mellersta skärgård har Tomas Riesenberg Tjajkovski sitt eget semesterparadis där hela familjen njuter av naturen, avslappnat umgänge och att göra precis ingenting. Tomas föll pladask för havsutsikten och tomtens läge, med släta klippor tryggt omringade av tallskog. 

Den stora verandan med platsbyggt pergolatak och skyddade uteplatser i alla väderstreck knyter ihop hela huset och har ingångar till alla större rum, det vill säga vardagsrum, sovrum och det ljusa och platsbyggda köket med bänkskivor i vit carraramarmor.

Lantstället på Husarö ligger tryggt inkilat i naturen, med tallskogen i ryggen och med släta klippor och hav framför. De mindre husen vid vattnet är gäststugor, det till vänster är liksom huvudbyggnaden ritat av Tham & Videgård Arkitektkontor. Foto: Mikael Lundblad

6. Drömhuset på bilfria ön

Lilla Skarprunmarö ligger norr om Runmarö i Stockholms skärgård. Här, insprängd bland blåbärsris, ljung, knotiga småtallar och kala klippor, fann Susanne Franzon och Andreas Zartmann sin drömtomt. Här byggde de sitt drömhus, en stilren byggnad med generösa fönsterpartier och trädäck som diskret smälter in bland klippor och tallar.

Det vackra huset på Skarprunmarn med sin fiffiga gångbro smälter in så bra att det knappt syns i den karga naturen. Den minimalistiska fasaden är behandlad med järnvitriol. Foto: Mikael Lundblad

Läs hela reportaget här.
 

7. Lantlig skärgårdslyx med havsutsikt

Tillsammans med sin familj lever Elin Christensson öliv utanför Sandhamn i Stockholms skärgård, ett ställe som hennes morföräldrar köpte för mer än 50 år sedan. Huset ligger vid en skyddad flad – havsvik – och nås bara med båt. Invändigt är det ljust och krispigt, vackert, med väl utvalda saker som skapar en ombonad känsla.

Storstugans utbyggnad med de tre dörrarna vetter mot uteplatsen. Här finns den härliga kvällssolen. Utemöblerna är tillverkade i Shanghai. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget här. 

8. Sommaridyllen med drömterrass

På den idylliska skärgårdsön Eknö i närheten av Sandhamn har Malin och Magnus sitt sommarparadis, beläget på en liten kuperad bergsknalle nära havet och med skogen runt knuten. Tillsammans med arkitekten Charlotte Elsner har Malin och hennes syster Elin, som jobbar som inredare och har ett eget hus på ön, skapat en modern skärgårdsidyll på 120 kvm. 

Trots sitt moderna uttryck smälter byggnaden in på ett harmoniskt sätt i naturen. Huset är målat i klassiskt falurött, med stora fönsterpartier och altaner som förstärker känslan av att inne och ute hör ihop.

Malins och Magnus sommarhus på Eknö är ritat av arkitekt Charlotte Elsner. Klätterklematis och lavendel trivs i den inbyggda zinklådan nedanför altanen. Vid bryggan ligger en äldre bastu. Foto: Anne Nyblaeus

Läs hela reportaget här.

 

LÄS MER: 8 enkla sätt att skapa en lantlig stil (utan att köpa nytt!)

LÄS MER: Kika in i kändisarnas vackra sommarhus på landet