1 AV 2
2 AV 2
Badrummet bjuder på ett härligt ljusinsläpp.
Foto: Johanna Hagbard

Från fallfärdigt projekt till drömhem – så återställde paret 1920-talsvillan

Från fallfärdigt projekt till helfärdigt drömhem. Men inte alltför perfekt - det ska skava lite, annars blir det platt, tycker barnfamiljen som renoverade 20-talshuset i Västra Frölunda.

Anna Bjelkholm

Angelicas och Andreas vägar korsades i Göteborg för 17 år sedan. Sedan dess har de varit ett par och hyrt i både andra och första hand, bott i bostadsrätt och i en villa de byggt själva.

Numera bor Angelica och Andreas Lucaci med barnen Charlie, 10, och Olle, 7 år, i en trävilla byggd 1920 i Västra Frölunda. Huset ligger vackert inbäddat i grönska, i ett kvarter med lugna återvändsgator och en blandning av sekelskiftesvillor och funkishus.

- Det är ett väldigt härligt område, i synnerhet om man är intresserad av arkitektur, och här finns många fina trädgårdar att inspireras av, säger Angelica. Samtidigt är det tillgängligt, med stan bara en spårvagnsfärd bort.

Andreas såg inte riktigt skogen för alla träd, men jag målade upp en bild av vad det här nedgångna 20-talshuset dolde för omvärlden

Angelica har alltid drömt om att bo i ett gammalt hus. 

- När det här renoveringsobjektet dök upp på Hemnet, i samma kvarter som min bror och hans familj bodde i, kände vi att detta var menat för oss, säger hon.

En kall novemberdag 2017 klev paret över tröskeln till huset för första gången och Angelica blev helt såld.

- Andreas såg inte riktigt skogen för alla träd, men jag målade upp en bild av vad det här nedgångna 20-talshuset dolde för omvärlden bakom klickgolv och fyra lager gammal tretexisolering, säger hon.

Ena väggen i köket är klädd i tidstypisk pärlspont och alla snickerier i köket, inklusive den hemgjorda knopplisten, är målade i samma nyans, Ncs 2502Y. Foto: Johanna Hagbard
Tjugotalsvillan ligger inbäddad i grönska. Fasaden är original och har efter skrapning målats i linoljefärg enligt originalfärgsättningen, grön umbra 7 procent. Fönster och dörrar är målade kulören Ncs 6020-G30Y. Foto: Johanna Hagbard
Andreas och Angelica är väldigt nöjda med hur de lyckats återskapa sitt snart sekelgamla hus. Foto: Johanna Hagbard

Hon drömde om att återställa huset till originalskick - och Andreas lät sig övertygas. De var ensamma budgivare och huset blev deras samma dag de sålde sin villa.

Att renoveringen skulle innebära flera års slit och en del tråkiga överraskningar var inget paret hade räknat med.

- När vi köpte huset förstod vi inte vilken mängd timmar, svett och tårar som följer med ett sådant projekt, säger Angelica. Och den gamla klyschan stämmer verkligen att när man löser ett problem uppstår tre nya ...

Den gamla klyschan stämmer verkligen. När man löser ett problem uppstår tre nya.

- I princip skulle man kunna sammanfatta det som att vi har skalat av huset alla kläder inifrån och ut till ytterpanelen, berättar Andreas. Det var få delar i huset som ens var isolerade. Där fick vi börja om från början. Vi har till och med plockat ner hela murstocken för hand.

Angelica fyller i:

- Vi har använt oss av det material som fanns i huset och i de fall vi behövt köpa nytt har vi utgått från de dimensioner som redan fanns. Detsamma gäller lister, foder och socklar från olika epoker och renoveringar. Det fanns flera olika stilar i huset, och gör så fortfarande. Jag gillar när det inte är så perfekt. Det är skevt men på riktigt, och det ska skava lite, annars blir det ointressant och platt, säger Angelica.

Matplatsen ramas in av pärlspont som övergår i en inbyggd bänk. Tapeten är Pimpernel bayleaf/ Manilla från Morris & co. Bord Copenhague CPH 30 och svarta stolar J 77, båda från Hay. Fårfällarna på bänken är köpta på den serbiska landsbygden, direkt från fårfarmaren. Foto: Johanna Hagbard
Det rymliga köket binder samman matsal med hall, kontorshörna och vardagsrum. Köket är från Ikea och luckorna är lackerade i kulören Ncs 5005-G50Y. Bänkskiva Chalkstone grey från Kvik, knoppar i mässing från Byggfabriken. Över köksön hänger lamporna Blend pendant från Pholc, och i taket sitter skenan Long John från Rubn. Barstolar från Normann Copenhagen. Foto: Johanna Hagbard
En vägg med inbyggd skjutdörr skiljer de två barnrummen åt. Olles rum är målat med kalkfärg i kulören Ncs3005- G50Y. På väggen sitter hemsnickrade hyllor i furu. Foto: Johanna Hagbard

 

När de renoverat en del av huset till en fristående och fullt fungerande 2,5:a flyttade familjen in. De kunde fortsätta renoveringen i lugn och ro, och samtidigt slippa bo i byggkaos.

- Allt tar tid, men är man av sorten byggnadsvårdare är det ändå värt besväret. När man tänker på att huset hade blivit i ännu sämre skick med åren, eller kanske till och med rivits, känns det oerhört bra att ha gett det en ny chans. Äldre hus och charmen de besitter kan man inte bygga fram. Det är vår plikt att vårda det kulturarv som finns innan det förfaller helt, säger Angelica.

Paret är mest nöjda med att de behållit den gamla fasaden och lyckats rädda originalfönstren, efter att ha rådfrågat en byggnadsantikvarie.

Äldre hus och charmen de besitter kan man inte bygga fram. Det är vår plikt att vårda det kulturarv som finns.

- Någon bräda byttes men i stort sett är allt intakt, säger Angelica. Hundraårigt stenhårt virke har skrapats noga och sedan målats i originalkulören och linoljefärg. Vi bytte ut de fönsterpartier som var ditsatta på 70-talet, och det gjorde enorm skillnad för huset. Dessutom har rutorna kulturglas vilket gör speglingen mer harmonisk och inte så stel som i nyproducerade glas. En sak vi lärt oss är att det finns otroligt mycket kunskap hos byggnadsvårdsentusiaster, som gärna delar med sig och bollar idéer om tillvägagångssätt vid renovering.

Inredningen går i en sober färgskala som domineras av grönt och grått. Målad pärlspont tillsammans med Morristapeter skapar en ombonad känsla.

En platsbyggd hylla intill trappan fungerar som rumsavdelare på övervåningen. Foto: Johanna Hagbard
Hyllan i vardagsrummet har paret byggt själva och målat i väggfärgen Ncs4502-Y. Vaser och krus är köpta på loppis. Svart vattenkanna Plant från Housedoctor. Foto: Johanna Hagbard
I en av takbjälkarna hänger romerska ringar från Mikka of Scandinavia. Fåtöljen är köpt secondhand och intill står soffbordet Tracy table från Hay. Foto: Johanna Hagbard

Angelica är illustratör och trädgårdsarkitekt, och har alltid varit inredningsintresserad. Redan som tioåring ritade hon egna planlösningar och hon möblerade ofta om i sitt rum.

- När jag var tonåring ville jag bli frisör och klippte halva skolan. För pengarna köpte jag inredning och inredningsmagasin. På den tiden fanns ju inte Pinterest, så jag klippte i stället ut inspirerande miljöer ur magasinen och satte upp på en anslagstavla. Jag har alltid sparat på idéer och intryck, på ett eller annat sätt.

Att det här är ett kreativt par råder det inga tvivel om. Flera egenbyggda möbler vittnar dessutom om deras händighet. Andreas har byggt flera förvaringsmöbler av limfogskivor i furu, och Angelicas specialitet är egentäljda knopplister.

Jag har alltid sparat på intryck, på ett eller annat sätt

- Vi inspireras båda av passionerade, ärliga människor som delar med sig av idéer, kunskap och tankar, säger Angelica. Som trädgårdsarkitekt inspireras jag mycket av Ulla Molin, hon hade ett sätt att arbeta med vintergröna marktäckande lummiga perenner och oregelbundna gångar i trädgården som jag älskar.

Efter tre intensiva renoveringsår har paret lyckats återskapa 20-talshusets forna glans.

- Det här är verkligen ett drömhus. Men efter att vi flyttade från ett annat hus, som vi också trodde var drömhuset, har vi insett att drömhuset kanske inte existerar, funderar Angelica. Vi tycker båda om gamla hus, men också nybyggda, utan så mycket lull-lull, i naturliga material som inte försöker vara något de inte är. Så rätt vad det är kanske vi bygger ett hus i trä, betong och plåt. Vi har lärt oss att aldrig säga aldrig. Så länge vi har roligt under tiden och är tillsammans som familj finns det inga gränser för vad vi kan hitta på.

Ur Sköna hem Skapa stilen nr 2, 2021.

LÄS MER: Så fick småbarnsfamiljen till lyxhotellkänsla à la Upper East Side

LÄS MER: Se Husdrömmar-parets Villa Björkhaga – blev deras efter brev till ägarna