Vilken pergola passar din trädgård bäst? Här tipsar vi om 10 olika typer.

Välj rätt pergola för din trädgård – 10 vackra sorter att inspireras av!

En skuggig matplats, en avskild vrå för vila eller ett mysigt loungehäng. Med en pergola kan du skapa många olika slags gröna rum. Trädgårdsdesignern Annica Hansson hjälper dig att välja pergolan som passar din tomt – och att undvika misstagen.

Helena Netzell

Intresset för att ha en pergola i trädgården har ökat de senaste åren. Precis som i Medelhavsländerna har svenskarna upptäckt hur ett uterum täckt med grönska kan sila ljuset och ge svalka under varma dagar.

– Pergolan har blivit en naturlig del i trädgården. Man vill inte bara ha sol, sol, sol hela tiden, utan gärna lite skugga också, säger Annica Hansson, som är trädgårdsdesigner och driver Vi tre & trädgård tillsammans med kollegan Cecilia Holm i Lund sedan 2008.

Trädgårdsdesignern Annica Hansson tipsar om att materialet i pergolans väggar kan varieras beroende på solläget. Vassmattor, stående eller liggande spjälor, spaljéer med klätterväxter eller stora krukor med prydnadsgräs – här finns många möjligheter att skapa rumslighet. Foto: Minna Hansson

Men en pergola har fler användningsområden än att skydda mot sol. Annica och Cecilia föreslår ofta olika slags växtklädda konstruktioner för att skapa uterum hos sina kunder. 

Ett alternativ är en så kallad enkelpergola, som fungerar som en avdelare med en portal till en annan del av tomten, som köksträdgården. En annan variant är en hel lövgång, som kan antingen bara vara fin som den är, eller sammanbinda två funktioner, som en altan och ett utekök.

Den som vill gå åt andra hållet och ha en regnsäker uteplats kan i stället gömma ett plasttak ovanpå ett tak av ett naturligt material, som vass- eller bambumattor. Tyg som tak är också ett alternativ.

Undvik de klassiska pergolamisstagen

1. Allt samlat närmast huset. Om tomten inte är jätteliten är det inte nödvändigt att tränga ihop massor av funktioner på ett enda trädäck precis intill huskroppen. Utnyttja hela trädgården när du letar plats för din pergola! Kanske hittar du det perfekta kvällshänget i en hörna där du annars sällan rör dig?

2. Klena stolpar. Ge pergolan stadiga stolpar på 10x10 cm och överliggare som håller för väder och vind – och inte minst för växternas tyngd, om du ska ha sådana kring pergolan. Det får inte se ängsligt ut! Fråga i byggvaruhuset om du är osäker, så att du får tillräckligt hållbart virke och passande skruv.

3. Lågt tak. Ta till höjden på pergolans tak ordentligt, så att det inte känns som om du kommer att slå i pannan när du går in. Minst 220 cm upp bör pergolans tak vara, men gärna 300 cm. Låt platsen styra så att det ser harmoniskt ut. Försök hitta en linje på huset som du kan följa. Ett riktmärke kan vara att göra pergolan lika hög som takfoten.

Budget eller lyx?

Det kan förstås bli en stor skillnad i pris beroende på vilket material man väljer, kanske särskilt när det gäller golv. Ska man ta grus, natursten, cementplattor eller bygga upp en trätrall?

– Ett enkelt sätt är att ha gräs som golv, om pergolan ligger en bit ut i trädgården, säger Annica. Det kan räcka att stenlägga precis under ett bord för att göra det stadigare.

10 vackra typer av pergolor att inspireras av

Annica Hansson tipsar om vad du bör tänka på för olika sorters grönskande rum. Den klassiska designen med fyra stolpar och en ram med ribbor som tak kan varieras på massor av olika sätt. 

1 . Pergolagång med blåregn

Gnusknaster under skorna och sakral höjd. Foto: Josefin Widell Hultgren

Ett gigantiskt blåregn, som i princip täcker hela pergolan, ger skugga, vindsus och grönska åt vandringen längs grusgången.

Annica Hanssons kommentar: ”Jag får en japansk känsla, trots den nästan faluröda färgen – ursnyggt till det gröna! Pergolan har bra höjd med snickrat tak. Det är en fin siktlinje; man ser att grusgången tar en vändning och det får besökaren till att vilja gå vidare för att se vad som händer bakom kröken.”

2 . Inspiration från Japan

Krukor i stället för klätterväxter Foto: Malin Björkholm

En matplats med ett charmigt bord av återbrukade plankor har fått ett stramt, Japaninspirerat rum runt sig med tak av bambu. Istället för klätterväxter har man planterat vipphortensia ’Candlelight’ i krukor på trätrallen utanför.

Annicas kommentar: ”Här har man lekt med avståndet mellan ribborna i väggarna. Bara kanterna är täckta till hälften, men det räcker för att det ska kännas som ett härligt uterum. I och med att det finns så mycket grönt i trädgården runtom behövs inga klätterväxter.”

3 . Förgylld förrådslänga

Matchande snickerier. Foto: Maria Hansson

Trädäcket utanför förrådslängan har ramats in av en pergola med spaljé. Blå bolltistel gör sig fint mot det röda.

Annicas kommentar: ”Här skjuter överliggarna ut på ett spännande vis. Det ser inbjudande ut att sätta sig här under. Fint att man tagit upp färgen från fönstren och målat pergolan i samma ton. Det är en bra idé att låta en accentfärg gå igen på det viset. Tänk bara på att det är svårt att måla om en pergola som har klätterväxter på sig.”

4 . En vägg av blommor

Portaler väcker nyfikenhet. Foto: Susanna Rosén

En vitalba-klematis ’Paul Farges’ (’Summer Snow’) klättrar på en så kallad enkelpergola och fungerar som avdelare mellan två gröna rum.

Annicas kommentar: ”Jättefint med enbart stolpar och en överliggare. Sådana fungerar som rumsavdelare även utan växter. Portaler väcker nyfikenhet hos besökaren. Vi människor är ju sådana att vi dras till ingångar, även om vi ser vad som finns på andra sidan. Vill du däremot inte att någon ska kika in i din skräphörna? Montera en skyddande vägg, kanske med en skjutdörr.”

5 . En lek med material

Metall möter sten och grönska. Foto: Anna Örnberg

En outnyttjad passage har här förvandlats till ett uterum tack vare en pergola. Materialet är kraftigt armeringsjärn som både kan användas som stöd för klängväxter och bära upp ett skuggande bambutak.

Annicas kommentar: ”En supersnygg lösning! Kul att man har lekt med materialen i både golv och tak. Formen är inte homogen, det händer något på vägen tack vare bland annat trampstenar och bambu. ’Växttornen’ (tujorna/cypresserna) till vänster förstärker den fina höjden och blir kontraster till de sirliga prydnadsgräsen.”

6 . Naturmaterial sätter stilen

Helt naturligt med pergola av enestörar. Foto: Anna Örnberg

En matplats omgärdad av labruskavin som slingrat sig runt en pergola hopsnickrad av enestörar som grånat med tiden.

Annicas kommentar: ”En jättefin pergola som blivit ett med det gröna. När man använder naturliga byggmaterial ska man vara medveten om att många växter, till exempel blåregn, blir ordentligt tunga med tiden och riskerar att knäcka ribborna. Så tänk på hållfastheten! Det vackra golvet av kalksten under bordet sätter känslan. Tänk på att välja ett golvmaterial som stämmer med bostadshusets stil.”

7 . Textilt skydd mot solen

Det UV-beständiga tygtaket kan dras bort vid behov. Foto: Lina Östling

Här har en del av en generös altan försetts med pergola med plats för rottingfåtöljer i skuggan. Ett segelduksliknande soltak skyddar mot både sol och lite regn.

Annicas kommentar: ”Här ser vi ett bra exempel på tyg som tak, som alternativ till plast. Perfekt med en ljusslinga i pergolan också. Med en sådan kring en matgrupp blir det extra festligt att duka upp till middag på kvällen.”

8 . ”Filosofgång” med murgröna

Högt i tak ger känsla av rymd även på en liten kolonilott. Foto: Hanne Gabel Christensen

Vem kan tro att den här långa pergolagången ligger i en liten koloniträdgård? I änden står en korgstol och på väggar och tak växer murgröna, som håller färgen hela vintern och som fungerar som en skärm mot vind och ljus. På marken ligger återvunna betongplattor i ett diagonalt mönster.

Annicas kommentar: ”En riktig filosofgång – jättesnyggt! De diagonala plattorna gör gången spännande. Sådana här pergolagångar är jättebra för att förstärka rumslighet och kan binda ihop olika platser med olika funktioner.”

9 . Regnsäkert loungehäng

Plasttaket syns inte underifrån. Foto: Anna Örnberg

Den här pergolan är byggd av fyra hörnstolpar som bär upp ett tak av träribbor och korrugerad plast. Genom att göra det undre trätaket 20 centimeter större blir plasten nästan osynlig underifrån. Taket har en lutning på 30 centimeter för att regnet ska kunna rinna av.

Annicas kommentar: ”Väldigt trevligt gjort! Att plasten ligger överst gör att det skräp som samlas där inte syns.”

10 . Altan med djungelkänsla

Mångfunktionellt med sittgrupp, hängmatta och bänk. Foto: Henrik Palmberg

En lite längre pergola på ett trädäck där det både ryms en sittgrupp och en hängmatta. Vildvin ger skugga varma dagar.

Annicas kommentar: ”Här ser man tydligt att man kan ha olika funktioner i en pergola och till exempel fästa hängmöbler i den. Träden utanför samspelar med pergolan vilket ger djungelkänsla. Olika riktning på trägolven delar in rummen. Till höger står en bänk under takutsprånget – älsk på det! En minipergola i form av en liten ’keps’ från ett hus kan ge mycket bra skugga om den sätts vid en solig vägg.”

 

LÄS MER: 8 underbara pergolor – med och utan tak 

LÄS MER: 15 bästa tipsen änr du ska bygga utekök