Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Treehouse

Sveriges 5 hetaste hotell – unika upplevelser väl värda en resa

Runt om i Sverige finns visionärerna som bestämt sig för att göra upplevelsen att ta in på hotell till något alldeles extra. Hotell där den spektakulära designen är ett instagramkonto i sig och restaurangen bjuder på smakexplosioner. 

Här är fem unika upplevelser. Checka in!

1. Treehotel – flytta upp bland tallarna

Foto: Treehotel Foto: Treehouse

Som små drömde vi väl alla om den där kojan ute i skogen, och sedan ett par år tillbaka har makarna Kent och Britta omvandlat den drömmen till verklighet för äventyrslystna vuxna. Med utsikt över Luleälven reser sig trädkojorna 4–6 meter upp i tallskogen. Rummen, med namn som The mirrorcube, Bird’s nest och The ufo, är totalt sju till antalet och beskrivs bäst med orden lekfullhet, design och adrenalin. För dig som gillar att ha fötterna kvar på markplanet finns Treehotel guesthouse med nio rum. Det är hit, till det lilla pensionatet i byn Harads med 600 invånare, du kommer för att checka in. Om dagarna står naturen till ditt förfogande för en tur med skotern eller ett par timmars fiskande. Bären och svamparna runt omkring är dina att plocka, och när norrskenet lyser upp himlen är det svårt att tänka sig en vackrare plats att somna på. Restaurangen erbjuder en guidad tur i lokal och säsongsanpassad kokkonst, med enkla, genuina smaker som speglar den norrländska mystiken. En kreativ matupplevelse signerad erkända kocken Sebastian Gröndal. 

Priser: Se webbplatsen för detaljer och alternativ. Kontakt: Treehotel.se

2. Upperud 9:9 – sov sött i silon

Foto: Håkan Ludwigsson Foto: Håkan Ludwigson
Foto: Håkan Ludwigsson Foto: Martin Gustavsson

Upperud är en naturskön plats vid Dalslands kanal där tiden tycks ha stått stilla. Ett klassiskt gammalt bruksamhälle som såg silon och den gamla kvarnen brann ned 1912. Silon byggdes upp igen men rymmer i dag inte längre spannmål utan ett spektakulärt hotell som drivs av mor och dotter. På Upperud 9:9 bor du i de gamla silofacken: Kvarglömda rågkorn i springorna mellan väggarnas liggande plank skvallrar om ställets historia. Hotellets designer Charlie Davidson har värnat om enkelheten utan att ge avkall på det moderna. Alla fem rummen är designad compactliving i två etage med stege eller trappa upp till sovloften. Den tillhörande restaurangen ligger så nära vattnet du kan komma utan att bli blöt om fötterna. Här komponeras gastronomiska höjdare där traktens odlare bidrar med ett ekologiskt skafferi av råvaror i säsong. Ofta i form av en njutbar buffé uppdukad på den långa baren. Insidertipset är att lämna plats för de hembakta tårtorna innan du kryper upp på sovloftet. För den som gillar en aktiv semester väntar den natursköna Pilgrimsleden utanför hotellet. Att vandra på egen hand bland stock och sten och tillbringa natten på Upperud 9:9 är en svårslagen kombination för alla sinnen.

Pris: Från 1 500 kr/natt (alla fem rummen har fyra bäddar). Kontakt: 070-749 87 79, Upperud.se.

3. Bungenäs matsal & boende – paradiset innanför lammgrindarna

Foto: Lina Adamo
Foto: Lina Adamo

Gotland har flest soltimmar om året i Sverige så det är inte att undra på att fullsatta färjor går i skytteltrafik på Östersjön om somrarna. På senare år har området längst norrut och längst ut på nordöstra Gotland blivit snackisen för alla som vill vara först med det senaste. Där ligger Bungenäs kalkbrott som senare blev övningsplats åt militären, för att nu fungera som en avskild plats att tillbringa en dag eller två på. Avskilt, inte bara för att det ligger bortanför stora vägen utan lika mycket för att området är helt bilfritt. Inhägnaden som omslöt det före detta militärområdet är kvar och här inne råder ett lugn och en avskildhet som tillsammans med bryggan vid vattnet och de många goda matmöjligheterna skapar känslan av ditt alldeles eget lilla paradis. Ta sikte på de gamla kalkugnarna som sträcker upp mot skyn, följ grus­vägen ner mot havet, och bli inte förvånad om lammen kommer och möter dig. Nere vid vattnet har den gamla lant­handeln blivit ett himmelrike av hembakt bröd, kakor, bullar och ett svårslaget utbud i den lilla chark- och ostdisken. Den före detta kalkladan erbjuder luncher i toppklass och middagar i kvällsolen. Vad många inte känner till är att huset där matsalen ligger även är ett mikrohotell med fem rum i olika storlekar. Enkelt men smakfullt inrett, direkt vid havet. Webbplatsen visar inte mer än en mejladress vilket skapar viss mystik och känslan av ett eget hemligt krypin. Hit kommer du för en totalupplevelse där rummet blir platsen dit du gärna drar dig tillbaka efter en dag bland kalksten, badbryggor, utvalda viner och smakbomber på tallrikarna, i väntan på en hotellfrukost av sällan skådat slag. Tips: Om inte apostlahästarna orkar finns cyklar att hyra.

Priser: Kontakta Bungenäs matsal & boende för detaljer och priser.

Kontakt: Bungenas.se.

4. Vox hotel – när hotellet är stjärnan

Foto: Sara Landstedt Foto: Day fotografi.se
Foto: Sara Landstedt

 Även mellanstora svenska städer kan erbjuda extraordinära hotellupplevelser. När det gäller Vox hotel i Jönköping får man nästan säga att staden får birollen och att hotellet briljerar i huvudrollen. I november 2014 förvandlades den gamla SF-biografen till hotellentré och Vox slog upp dörrarna. För jönköpingsborna var det 25 år sedan ett hotell invigdes i staden. För hotellentreprenören Anne Sandstjärna var det möjligheten att uppfylla drömmen om ett boutiquehotell inom en, enligt henne, annars konservativ och traditionell bransch. Den erfarna hotellarkitekten Magnus Månsson, som även ligger bakom Avalon hotel och Clarion post i Göteborg, har tillsammans med Anne låtit bygga ett iögonfallande designhotell med obruten utsikt över Vättern, där en skandinavisk inredning fått sällskap av starka toner i purpur, cerise och guld. Hotellets restaurang korades av White guide till nummer 1, i Jönköping. En indikation på höjden av matkonst där just hotellrestauranger sällan kvalar in på listor över bra matställen. Ett totalt egenartat hotell, så svårt att kopiera att investeraren Petter Stordalen nyligen i stället köpte hela rasket.

Priser: Från 895 kr/enkelrum. Se webbplatsen för detaljer och alternativ.

Kontakt: 036-770 00 00, Voxhotel.se.

5. Stedsans in the woods – vildmarksliv med guldkant och komfort

Foto: Stine Christiansen
Foto: Stine Christiansen
Foto: Stine Christiansen

2016 övergav danska paret Mette Helbæk och Flemming Hansen storstadspulsen i Köpenhamn för visionen om ”ett laboratorium för framtidens livsstil”. Hon, författare och matstylist, och han, berömd stjärnkock, fann platsen utanför det lilla samhället Hyltebruk i Halland. Genom insamling och volontärer blev visionen om ett liv nära naturen verklighet. I dag erbjuder Stedsans in the woods en hundraprocentigt unik helhetsupplevelse. Inspirerade av de enkla vindskydden som ofta ses ute i skogen, har man här uppfört sju arkitektritade trähyttor intill sjön. 12 kvadratmeter av granträ med glasfasad, spartanskt inredda med i stort sett endast en kingsize-säng, och utsikt mot stjärnorna och vildmarken utanför. Beduintält finns som alternativ, dessa är större och rymmer fler gäster. Toaletter, dusch, en flytande bastu och kanoter står till gästernas förfogande. Vid skymningen samlas man runt brasan där Flemming Hansen bjuder på en middagsupplevelse av högsta klass, som intas gemensamt med övriga gäster. Ingredienserna hämtas från skogen, sjön eller de egna trädgårdsodlingarna. Natur­viner och hemgjorda alkoholfria drycker gjorda på naturens örter och växter väntar i glasen. Kom bort, och kom hem.

Priser: 430 euro per person, då ingår även snacks, eftermiddagsdrink, sexrätt­ersmiddag med dryck, frukost och bastu. Se webbplatsen för detaljer.

 Kontakt: stedsans.org.

Text: Filip Adamo

Ur Sköna hem nr 2 2019

Läs mer: Reseguide: 10 måsten i New York för dig som älskar inredning!

Steg för steg – så bäddar du sängen som på hotell

Så får du en lyxig hotellkänsla i sovrummet – 11 tips från experten