Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Sebastian Bergström

Sebastian Bergström: ”Så här gör jag mörkret till något mysigt”

Känns mörkret och vädret tröstlöst? Lugn, bara lugn. Sköna hems bloggare Sebastian Bergström tipsar om hur du ska njuta av tiden fram till jul!

Sebastian Bergström

Mörka morgnar och det känns som kväll redan tidigt på eftermiddagen. Träden är kala och vi är i något slags mellanläge mellan höst och jul. November upplevs av många som trist, men för mig är det en mysets månad. Så här resonerar jag:

Det finns ett lugn och en kravlöshet i novembermörkret. En sommardag när solen står högt, himlen är klarblå och temperaturen hög kan jag känna en stress att fånga den där sommardagen - att hinna uppleva den fina morgonen, det härliga dagsljuset men också den vackra, långa kvällen. Att vara inne, det går liksom inte när det är så fint väder ute!

Sebastian Bergström bloggar om sitt hem, livet med hunden Herman, mysiga morgonstunder, vintage, Gotland, Paris och dagar i huset i norr och om hur kul det är att inreda med färg. Foto: Sebastian Bergström
”I mitt vardagsrum, som också är mitt matrum, har jag sju bordslampor som jag tänder varje dag. Utöver det finns ljuskoppar och ljusstakar på utvalda ställen.” Foto: Sebastian Bergström
”Att se röken virvla från koppen i skenet från ljusen gör november värd att älska.” Foto: Sebastian Bergström

November ställer inga sådana krav. I stället erbjuds många mysiga stunder hemma. Frukostar, tedrickning och middagar med familj och vänner, eller att ensam krypa upp i soffan och njuta av en bra tv-serie. Inget utanför fönstret kallar på ens uppmärksamhet.

Med det här vill jag säga att jag tycker att man ska försöka stanna upp och njuta av lugna november då det inte står så mycket på att-göra-listan. Och passa på att se över hemmet eftersom det kan vara viktigare än någonsin att trivas där. Kanske addera en lampa i ett hörn, tända ljus till frukost i stället för taklampan och försöka uppskatta det mysiga och omfamnande i mörkret.

”I november är det viktigare än någonsin att trivas med sitt hem.” Foto: Sebastian Bergström
”Jag som inte har någon öppen spis att tända brasa i, får i stället lite av den mysfaktorn från alla mina lampor och tända ljus.” Foto: Sebastian Bergström

En typisk novembermorgon vaknar jag i en mörk lägenhet. Kliver ur sängen och tänder lampor längs vägen ut i köket, så att hela lägenheten omsluts av ett varmt gult sken. Slår på jazz eller någon annan lugn musik på svag volym och börjar greja med frukosten.

Jag tänder stearinljus på köksbordet, slår mig ner och njuter av den första koppen kaffe. Hör jazzen i bakgrunden, slår upp min bok och bara myser ...

Du hittar Sebastians blogg här.

Ur Sköna hem nr 13, 2021.

LÄS MER: Från ruckel till lantlig dröm – så totalrenoverade de tegelvillan 

LÄS MER: Maxa höstmyset med Starwomans fem tips (missa inte frasiga äppelrutorna!)

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Add Simplicity – Feng Shui-bloggen med Jannice Wistrand

Hemtrender – med Jenny Martinsson

Svante Öquist 

Starwoman – Interior and Lifestyle by Anna Åberg

Tretow Deco av Sofia B Tretow