Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: pressbild/PICASA 2.6/Anna Åberg

Så skapar du medelhavskänsla hemma – här är Starwomans bästa tips

Sköna hems bloggare Anna Åberg/Starwoman drömmer sig bort till att någon gång äga en bostad i södra Spanien, med omgivningar av azurblått hav, vitkalkade hus och bränd lera... men tills dess fixar hon medelhavskänslan hemma. Kolla in de här smarta tipsen!

Vad vore livet utan drömmar? Samtidigt får vi inte glömma att leva här och nu. Ingen av oss vet hur morgondagen ser ut, och det gäller att hitta den där omtalade balansen i livet. Själv tycker jag nog att jag med åren blivit rätt bra på att inte hela tiden sträva mot något annat utan känna tacksamhet och ödmjukhet över det jag faktiskt har.

Drömmen om blå himmel, cypresser och rasslande palmer.Drömmen om blå himmel, cypresser och rasslande palmer.Drömmen om blå himmel, cypresser och rasslande palmer.
Drömmen om blå himmel, cypresser och rasslande palmer. Foto: pressbild / BMB
Detalj från postern Havanna från Sköna ting.Detalj från postern Havanna från Sköna ting.Detalj från postern Havanna från Sköna ting.
Detalj från postern Havanna från Sköna ting. Foto: Sköna ting
Semesterbilder från Hotell Casa Cook på Mallorca.Semesterbilder från Hotell Casa Cook på Mallorca.Semesterbilder från Hotell Casa Cook på Mallorca.
Semesterbilder från Hotell Casa Cook på Mallorca. Foto: Anna Åberg

Men drömma ska vi ju kunna göra. Min dröm är att äga ett hus i södra Spanien. Tänk glittrande blått vatten, vitkalkade hus, lavendelfält och klättrande bougainvillea. Drömhuset ska inte vara stort eller flådigt. Det jag önskar är bara den där lite slitna charmen som är så vacker på de sydligare breddgraderna. Brända toner, trämaterial och så grönskan ... Tänk att få ha egna olivträd, fikonträd, och palmer som vajar i vinden. Kanske till och med citrusträd att plocka frukter från, vilken lycka!

I drömmen odlar jag även väldoftande kryddor som mynta och rosmarin i stora lerkrukor. Okej, alla som känner mig vet att jag inga särskilt gröna fingrar har, men eftersom drömmar är just drömmar, glömmer jag heller inte vattna där nere i avslappnade Spanien ...

Tills vidare skapar jag medelhavskänslan hemma så här:

1. Karaktäristiska växter som olivträd, fikon, lager och citrus i krukor i varierande storlekar och i jordnära färger

 

Citron på stam från Plantagen.Citron på stam från Plantagen.Citron på stam från Plantagen.
Citron på stam från Plantagen. Foto: pressbild / BMB
Patinerat krus från Muubs.Patinerat krus från Muubs.Patinerat krus från Muubs.
Patinerat krus från Muubs. Foto: pressbild / BMB
Peter Englanders bok ger tips om hur du får sydliga växtsorter att trivas på våra breddgrader.Peter Englanders bok ger tips om hur du får sydliga växtsorter att trivas på våra breddgrader.Peter Englanders bok ger tips om hur du får sydliga växtsorter att trivas på våra breddgrader.
Peter Englanders bok ger tips om hur du får sydliga växtsorter att trivas på våra breddgrader. Foto: Pressbild Bonnier Fakta

2. Mönstrade kuddar, gärna i kontrastfärger som kornblått och gult

Mönstrat kuddfodral med fikon från Klippan yllefabrik.Mönstrat kuddfodral med fikon från Klippan yllefabrik.Mönstrat kuddfodral med fikon från Klippan yllefabrik.
Mönstrat kuddfodral med fikon från Klippan yllefabrik. Foto: Klippan

3. Stämningsfull belysning, som till exempel dekorativa ljusslingor blandat med levande ljus i ljuslyktor

... eller varför inte härliga taklampor i rotting? Här en riktig medelhavslägenhet med passande takbelysning.... eller varför inte härliga taklampor i rotting? Här en riktig medelhavslägenhet med passande takbelysning.... eller varför inte härliga taklampor i rotting? Här en riktig medelhavslägenhet med passande takbelysning.
... eller varför inte härliga taklampor i rotting? Här en riktig medelhavslägenhet med passande takbelysning. Foto: pressbild / BMB

Anna Åbergs blogg Starwoman hittar du här.

LÄS MER: Svante Öquist: ”Tomater och basilika i växthus – ett perfekt äktenskap”

LÄS MER: Så håller du ordning hemma 2022 – feng shui-expertens tre enkla tips

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Add Simplicity – med Jannice Widstrand

Garaget – med Malin Björkholm

Hemtrender – med Jenny Martinsson

Sebastian Bergström

Svante Öquist

Tretow Deco av Sofia B Tretow

What decorates my day – med Emma Johansson