Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: pressbild/ Lena Evertsson/ pressbild

Så gör du ditt hem redo för hösten – Feng shui-expertens bästa tips

Semestern är slut och vardagen väntar åter. Läge för en hälsokontroll på hemmet? Sköna hems bloggare och Feng shui-expert Jannice Wistrand tipsar om hur du kan skapa höstharmoni hemma.

Jannice Wistrand

Hemmet är en spegelbild av oss själva, mår det inte bra, mår heller inte vi bra. Här kommer några punkter att gå igenom som gör stor skillnad för harmonin i ditt hem.

För att skapa en lugn och rofylld känsla i hemmet kan man använda sig av Feng shui, enkelt förklarat läran om energiflödet i ett rum. Sköna hems Feng shui-expert Jannice Wistrand som driver bloggen Add Simplicity guidar dig! Foto: Lena Evertsson/ Ateljé Lena

1. Rensa i steg

A och O för ett harmoniskt hem är att bara omge sig med saker man tycker om. Behöver vi verkligen 20 reklamhanddukar? Allt som kan vara ”bra att ha” samlar bara negativ energi. Gör fyra högar där hemma: spara, sälja, skänka bort och slänga. Sätt äggklockan och utmana dig själv att sortera under tidspress. Börja med en enkel låda. När den väl är rensad ger det ny energi att fortsätta vidare i ditt hem. Men för att vara effektiv och alert, rensa aldrig mer än en timme åt gången.

Ordning och reda är a och o för harmoniskt hem. Med fina tygklädda boxar kan du lätt skapa ordning och ett vackert intryck på samma gång. Från Bookbinders design. Foto: Bookbinders design

2. Placera möbler i kraftposition

Se över sitt- och liggplatser. Kraftposition är något vi har i oss sedan långt tillbaka, när vi låg i grottor och behövde försvara oss mot hotfulla djur och fiender. Vi vill ha stöd i ryggen av en vägg, och fri sikt framåt, ut över rummets fönster och dörrar. Så se till att soffa, fåtölj, säng, skrivbord och matsalsmöbel är placerade i kraftposition, för att du ska må bra hemma.

Har du en härlig plats för avkoppling i ditt hem? Den här fåtöljen med fotpall från Slettvoll bjuder in till reflektion och närvaro. Foto: Slettvoll

3. Jobba med rummets flöde

Se till att ha ett skönt flöde. Finns det någonstans där det känns tungt? Lätta upp med ljusa kulörer, belysning och växter som skapar liv. Finns det någon plats där du har svårt att koppla av? Känns det kalt och kallt? Lugna rummet genom att lägga en matta på golvet. Häng gardiner i fönstren som bromsar flödet i rummet, en stor lampa i taket, eller klä väggarna med tavlor.

Taklampa från Newport, bromsar energiflödet och gör rummet lugnare. Foto: Newport
Med en matta på golvet, lugnar du ner och skapar rum i rummet. Denna från Layered. Foto: Layered
Låt en skön pläd omfamna och värma dig under sensommarkvällar och sköna höstdagar. Pläd från Mio. Foto: Mio

4. Möblera från mitten

Att möblera från mitten gör att du skapar plats till förvaring längs med väggarna och nyttjar ytan maximalt. Rummet upplevs större och flödet blir mer harmoniskt när man inte får en tom dansbana i mitten av rummet, utan möblerna blir placerade likt stenar i en porlande bäck.

Foto: Jannice Wistrand

Så, är du redo för nystart?

Du hittar Jannices blogg här.

LÄS MER: Skärgårdsdröm på 30 kvadrat – se den magiska insidan
LÄS MER: 60-talsteak, Svenskt tenn och magisk utsikt – välkommen till arkitektens skärgårdsdröm

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Anna Åberg/Starwoman

Garaget – med Malin Björkholm

Hemtrender – med Jenny Martinsson

Sebastian Bergström

Svante Öquist

Tretow Deco av Sofia B Tretow

What decorates my day – med Emma Johansson