Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dags att ta igen alla inställda firanden! Jenny Martinsson ger sina bästa tips för en fin festdukning.
Dags att ta igen alla inställda firanden! Jenny Martinsson ger sina bästa tips för en fin festdukning.
Dags att ta igen alla inställda firanden! Jenny Martinsson ger sina bästa tips för en fin festdukning.
Dags att ta igen alla inställda firanden! Jenny Martinsson ger sina bästa tips för en fin festdukning. Foto: Helena Nord / Åsa Liffner

Så dukar du vackert till sommarens fester

Försommarens festsäsong är äntligen här, med bröllop, studentskivor och midsommarfiranden runt hörnet. Förhöj feststämningen med en vacker bordsdukning, som gärna får plocka in naturens egna dekorationer i form av blommor och kvistar. Sköna hems bloggare Jenny Martinsson delar här med sig av sina bästa knep för att lyfta dukningen. 

Efter två år av inställda firanden får vi äntligen samlas många runt bordet igen och nu har vi mycket att fira.


– Vi har en härlig tid framför oss med en vår och sommar där vi ska få ta igen alla festligheter som blivit uppskjutna. Bröllop, konserter och den där 40-årsfesten som aldrig blev av, säger Jenny Martinsson, som driver bloggen Hemtrender.

Här är hennes bästa tips för festdukningen:

Välj en neutral bas

Krångla inte till det med för många olika färger och mönster, utan håll basen enkel och addera i stället vackra detaljer.


– Välj gärna mjuka och neutrala färger där blommor och mat får stå i fokus. Ett bord dukat med kärlek smakar gott för ögat! säger Jenny Martinsson.

– Att lägga lite grönt på tallrikarna precis innan gästerna kommer ger en extra touch på dukningen, säger Jenny Martinsson. Foto: Helena NordVåga mixa

Allt behöver inte matcha och du måste inte köpa dyra dekorationer för att få till en festfin dukning. Tvärtom blir det vackert och personligt med udda stolar och assietter i olika storlekar – det perfekta är inte alltid finast. Utgå ifrån det som redan finns hemma och plocka fram vaser ur skåpen.

Ett levande ljus skapar mys även under den somrigare halvan på året

Låta det brinna

Levande ljus är en effektiv stämningshöjare som fixar festkänslan och passar fint även under den ljusare årstiden.


– Ett levande ljus skapar mys även under den somrigare halvan på året. Det ger liv, så ha i alla fall ett på bordet, säger Jenny Martinsson.

– Skippa avancerade servettvikningar, tycker Jenny Martinsson. 2022 lägger vi servetten bredvid eller på tallriken, lite lagom slarvigt. Foto: Helena Nord


Var förberedd

Stressa inte med dukningen i sista sekund, utan försök att vara ute i god tid. Då kan du i stället lägga extra kärlek på maten som ska serveras. Bordet kan med fördel dukas redan kvällen innan festen.

Tänk funktionellt

Tappa inte bort det praktiska till förmån för det estetiska. Maffiga blomsterarrangemang och höga ljusstakar må vara vackra, men kan göra att gästerna har svårt att se och prata med varandra tvärsöver bordet. Värmeljus, lägre blomsterarrangemang eller en solitär kvist är då ofta bättre alternativ. 

En stor gren med äppelblom står fint i en kaffekopp med hjälp av en blomsterfakir. Foto: Helena Nord

Vid långbord är det också bra med flera små brödkorgar, salladsskålar, vattenkaraffer och salt- och pepparkar så att mat och dryck inte behöver skickas varv efter varv runt bordet.

Fler smarta dukningstips hittar du i Jennys blogg Hemtrender. 


LÄS MER:
Här är den hetaste inredningstrenden 2022 

LÄS MER: Så bygger du vackra stilleben hemma