Så dukar du fint till midsommar – 5 smarta tips

Färgglada blommor, linnedukar i sobra färger och udda loppisporslin – Det är några av ledorden för midsommardukningen 2022.

Här är 5 tips på hur du får till den perfekta sommardukningen. 

1. Använd rätt typ av bord 

Använd ett tillräckligt stort bord, planera för 60 cm utrymme per kuvert/gäst. Runda bord ger den perfekta formen för umgänge där ingen hamnar utanför.

Att duka fint och omsorgsfullt sägs vara halva nöjet med en god måltid, och det innan kalaset ens har börjat! Generösa blomsterarrangemang göder både energi och livskraft. Foto: Anne Nyblaeus

2. Glöm inte plädar och kuddar 

Den svenska sommaren – alldeles underbar när den visar sig från sin bästa sida. Men, de flesta av oss känner också till hur svala vindarna intill vattenbrynet kan vara. En värmande linnepläd håller kylan borta, och kudden blir både ett extra vindskydd och stöd för ryggen.

Pläd och kudde är båda från Himla. Foto: Anne Nyblaeus

3. Hellre nonchalant än perfekt

Udda tallrikar från loppisar och slarvigt placerade linneservetter ger dukningen en charmig karaktär. En blandning av blomster, porslin och bordslinne i blått och vitt är temat för midsommarens lunch.

Udda tallrik från loppis, glas från Iittala, ljusstake från Munka, porslin ur serien Swedish grace från Rörstrand, vas köpt på Waldemarsudde. Foto: Anne Nyblaeus

4. Lägg extra krut på bordsplaceringen  

Handgjorda placeringskort ger en personlig och inbjudande känsla som bidrar till trivseln. En bordstablett är räddaren i nöden om olyckan är framme, och ger både dukningen krydda och skyddar duken från fläckar. 

Bordstablett, Weekday från Himla. Linneduk, Sunshine, från Himla. Linneservett Sunshine från Himla, glas från Iittala, tallrik köpt på loppis, soppterrin ur serien Swedish grace, Rörstrand, och tennljusstake från Munka. Foto: Anne Nyblaeus

5. Investera i snygga servettringar 

I Frankrike, på 1600-talet, fanns särskilda akademier som undervisade i konsten att göra komplicerade servettbrytningar. I dag är vi tacksamma för servettringens intåg, och dess funktion att enkelt förändra uttrycket på en servett. Linneservetten är en vardagslyx på det dukade bordet och servettringen blir en smyckande detalj.

Linneservett och duk, Sunshine från Himla. Foto: Anne Nyblaeus

LÄS MER: Lyx eller budget – ser du skillnad på dukningarna? 

LÄS MER: Så skapar du ljuvliga buketter till sommarens kalas