Den nya trenden ”seetox” går ut på att minska intrycken i hemmet. Foto: Åsa Liffner/Shutterstock

Så detoxar du hemmet i höst – med nya trenden

Sköna hems bloggare Jenny Martinsson/Hemtrender uppmanar alla att rensa sina hem i höst. Hon har fått nys om den nya inredningstrenden ”seetox”. En detox där man drar ner på intrycken i hemmet. 

Jenny Martinsson

Kvällarna börjar bli mörkare och vinden blåser lite kyligare. Nu lämnar vi snart den ljusa sommaren bakom oss och går in i den mörkare delen av året igen. Men i år tänkte jag omfamna den här tiden på ett nytt sätt. Efter en sommar där mycket tid tillbringats utomhus är det nu som enklast att se sitt hem med nya ögon.

För somliga drar renoverings hetsen i gång. Det fixas och fejas, och det kan givetvis vara helt okej, ibland ett måste. Men jag tycker vi kan försöka hålla igen något på våra renoveringsimpulser och ge våra hem ett lyft med en rejäl rensning i stället.

Alltså att dra ner på intrycken i hemmet, och att det vi ser är saker som ger energi, som vi verkligen älskar

Jag föreslår att höstens inredningsprojekt blir en ”seetox”. Detta är ett ord jag hört och sett en del på senare tid, och jag som jobbar med inredning vill gärna implementera det till att vara just en detox för våra hem. Alltså att dra ner på intrycken i hemmet, och att det vi ser är saker som ger energi, som vi verkligen älskar. 

Bra förvaring är A och O. Elfa är experter på förvaring i stora och små utrymmen. Foto: pressbild / BMB
Salviarökelse används för att rena hemmet enligt gammal tradition. Glöm inte öppna ett fönster så att energierna kan lämna rummet vid rening. Foto: VERA LAIR

Detta är dessutom ett inredningsprojekt som inte kostar så mycket mer än tid. Kanske att man till och med kan tjäna en slant på att sälja en del prylar. Men lite svett och tårar krävs, för det är inte alltid så lätt att göra sig av med saker.

Men hur börjar vi då? Rensningsgurun nummer ett, Marie Kondo, är en stor inspiration. Hon har utvecklat KonMari-metoden, och enligt den ska vi gå igenom område för område, inte rum för rum som vi ofta gör. Vi ska börja med kläderna och fråga oss för varje plagg: Älskar/älskar inte? Om inte – ge bort, sälj eller släng det som är obrukbart. Sedan går man vidare område för område och går igenom varenda pinal hemma.

Vad säger du, ska vi låta höstens inredningsprojekt vara en ”seetox”?

Har du inte redan läst Marie Kondos bästsäljare kan jag varmt rekommendera att läsa om hennes filosofi. Foto: pressbild / BMB
Kristallen Selenit, är inte bara vacker utan används för att rena hemmets energier, Kalcit har ett stort utbud. Foto: ZOA PHOTO

LÄS MER: Jenny Martinsson bästa tips: Så dukar du vackert till fest 

LÄS MER: Så håller du ordning hemma 2022 – feng shui-expertens tre enkla tips 

Upptäck fler bloggar hos Sköna hem!

Add Simplicity – med Jannice Widstrand 

Garaget – med Malin Björkholm  

Svante Öquist  

Sebastian Bergström 

Starwoman – Interior and Lifestyle by Anna Åberg 

Tretow Deco av Sofia B Tretow 

What decorates my day – med Emma Johansson