Städa som bakterieexperten: Så får du VERKLIGEN rent hemma

Hela hemmet är fullt av bakterier, men det är inte alltid de frodas där du tror. Bakterieexperten Charles Gerba vet precis hur han ska städa sitt eget hem så att det blir rent och fräscht. Ta efter hans knep!

Charles Gerba, eller Doktor Germ (bakterie) som han kallas av sina kollegor, har vikt sitt liv åt att publicera studier i hur bakterier påverkar våra dagliga liv. Han anses vara en av USA:s främsta experter i ämnet och har exempelvis studerat toaspray, bakterier i städsvampar och hur virus sprider sig på arbetsplatser.

Med tanke på hur mycket kunskap han besitter blir vi förstås väldigt nyfikna på hur han städar sitt eget hem och gör det helt fritt från bakterier.

Så gör doktor Germ för att få ett rent hem:

Han lägger ned lika mycket tid på att städa köket som badrummet

Foto: iStock

Eftersom vi utgår från att badrummet och toaletten är fulla av bakterier är de flesta av oss duktiga på att städa dem. Egentligen borde vi dock lägga ned lika mycket tid på köket.

– Det är oftast till köket barn springer efter att de varit ute och lekt, säger Charles Gerba och menar att de då drar med sig smuts och bakterier utifrån.

Tvättsvampar och skärbrädor är riktiga bakteriehärdar och ska vårdas med omsorg. Svamparna bör bytas ut minst en gång i månaden och det är viktigt att ha olika skärbrädor för grönsaker och kött. Även handtaget till kylen älskas av bakterierna.

– Det används ofta, och många hänger även sina handdukar där, säger Charles Gerba.

Läs också: Städa smart – 7 saker du inte visste att du kan rengöra med handsprit

Han försvarar köksbänken

Många kvinnor ställer handväskan på köksbänken när de kommer hem på eftermiddagen, men om de visste hur mycket bakterier de för med sig skulle de nog passa sig.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om handväskor! (Damernas värld)

– En fjärdedel av alla handväskor har tarmbakterier på sig, och vi ser att människor ställer dem på samma plats som de senare brer en macka på, säger Charles Gerba.

Han rengör nedersta hyllan i kylen ofta

– Allting droppar ned på den nedersta hyllan, så allting som förvaras där riskerar i större utsträckning att ruttna och mögla.

Foto: iStock

Han torkar händerna på pappershanddukar

– Förr brukade jag alltid torka mitt ansikte med en handduk, men inte nu när jag vet att den har tarmbakterier på sig, säger Charles Gerba och föreslår att alla tvättar sina handdukar en gång i veckan. Gärna oftare om det finns små barn i hushållet.

Själv har han gått över till att använda pappershanddukar att torka sig på, vilket inte låter helt miljövänligt.

– Men hur mycket papper använder du om du får diarré? påpekar han.

Läs mer: 6 saker du borde städa varje vecka (har du tänkt på nattduksbordet?)

Han tvättar sina tygpåsar

Foto: iStock

Allt fler väljer bort mataffärernas plastkassar till förmån för tygpåsar när de handlar. Vad de flesta däremot inte gör är att tvätta kassarna då och då.

– Det borde stå en varningstext på dem. 50 procent av användarna tvättar dem aldrig, och de innehåller fler bakterier än dina underkläder!

Bilen, där många förvarar sin matkassar, blir också en plats för odling av bakterierna.

Han använder desinficerande trasor istället för rengöringsspray

Om man använder rengöringsspray ska man egentligen blöta ned ytan och låta den vara i tio minuter, vilket få personer gör, enligt Charles Gerba.

– Jag gillar att använda desinficerande trasor istället och i min forskning har jag sett att de är lika bra som rengöringsmedel.

Däremot är det viktigt att inte använda endast en trasa till hela köket, eftersom du då riskerar att dra bakterierna från en plats till en annan.

– En trasa kan rengöra ungefär en kvadratmeter. Jag brukar använda ungefär tre stycken när jag städar köket.

Läs mer: Rengör med eteriska oljor (så tar du städningen till en härligare nivå!)

Han förbjuder barnen att gå till lekparken

– Lekparker är allmänna toaletter för fåglar, och det går inte att hitta en enda fotboll som inte har tarmbakterier på sig. Så fort vi får besök av andra barn tvingar vi dem alltid att sprita händerna innan de går in. Vi har testat barnhänder, och alla har tarmbakterier på sig, säger Charles Gerba.

Foto: iStock

Kanske blir ditt hem renare om du följer doktor Germs städknep!

Följ Sköna hem på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!