Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så tvättar du ditt duntäcke

Tennisbollar, halva mängden tvättmedel och inget sköljmedel är några av råden när du ska tvätta ditt duntäcke. Läs mer om skötselråden här.

Ett duntäcke ska bara tvättas om det verkligen måste. Händer inget oförutsett ska det räcka med en gång om året. För att ditt duntäcke ska hålla sig fräscht, se till att vädra och skaka det så ofta som möjligt, gärna varje gång du bäddar sängen. Du ska inte piska eller dammsuga ditt duntäcke.

LÄS MER: Steg för steg – så bäddar du sängen som på hotell

Tvätta ett duntäcke – 6 tips

1. Läs alltid skötselrådslappen på just ditt duntäcke.

2. Ett duntäcke ska aldrig kemtvättas.

3. Använd endast halva mängden tvättmedel, och inget sköjmedel. En del tillverkare rekommenderar endast enzymfritt tvättmedel.

4. Tvätta gärna duntäcket med några tennisbollar för att förhindra att dunet klumpar ihop sig under gång.

5. Häng aldrig upp ett duntäcke för att torka det.

6. Du ska torktumla duntäcket med några tennisbollar. Det är viktigt att duntäcket verkligen är torrt för att förhindra att fjädrarna och dunet klumpar ihop sig och möglar. Lukta på täcket, det ska inte lukta "fuktig fjäder", då är det förmodligen fortfarande lite fuktigt. Fortsätt torkproceduren tills det är helt torrt och fräscht.

LÄS MER: 16 snabba husmorstips som fräshar upp ditt sovrum

Duntäcke eller fjädertäcke – vad är skillnaden?

Skillnaden beror på hur stor del av dun, respektive fjädrar täcket innehåller. Dun är dyrare att producera än fjädrar och därför anses ett täcke med mycket dun mer exklusivt, och därmed dyrare än ett täcke som innehåller mest fjädrar. Tvättrådet för dessa täcken är dock detsamma.