Foto: Syed Hussaini/Gina Mannberg

Bananflugefälla – så blir du (garanterat) av med bananflugor

Bananflugor dras till ättika som en vanlig fluga dras till en sockerbit. Bästa fällan mot bananflugor är en blandning av ättika och diskmedel. Men var kommer bananflugor egentligen ifrån? Här får du bästa bananflugefällorna och en liten lektion kring bananflugan.

Visste du att en enda bananfluga kan lägga upp till 500 ägg inom loppet av 10 dagar om miljön är optimal? Äggen utvecklas sedan i en rasande takt. Från puppa till larv och slutligen färdigutvecklad bananfluga behövs bara 12 ynka dagar och efter ytterligare ett dygn är den redo att para sig och lägga nya ägg. En bananfluga lever cirka 30 dagar och trivs alldeles utmärkt i rumsvarm, lite lätt övermogen frukt där de lägger sina ägg. Bananflugor kallas ibland felaktigt för fruktflugor, en direktöversättning av engelskans fruit flies. Fruktflugor finns också, men tillhör ett helt annat släkte.

Det enklaste sättet att bli av med bananflugor är helt enkelt att se till så att de aldrig kommer in i hemmet och kan föröka sig. Det vill säga under värsta bananflugesäsongen se till så att frukt, grönsaker och matrester inte ligger framme. Lättare sagt än gjort. De flesta av oss kan nog vittna om en till synes plötslig attack av bananflugor i köket.

Så blir du garanterat av med bananflugor

1. Städa köket minutiöst.

2. Förvara all frukt och alla grönsaker i kylskåpet. Låt inga matrester stå framme.

3. Torka noga av alla bänkytor.

4. Kasta all gammal frukt och alla matrester.

5. Gå ut med soppåsen direkt.

6. Har du en kompost för matrester i köket är det en bra idé att skippa detta under värsta bananflugesäsong. Alternativt gå ut direkt med matrester och dålig frukt.

7. Bananflugan lägger gärna ägg precis i mynningen till ditt avlopp. Avsluta med att koka upp vatten i en vattenkokare eller kastrull och häll vattnet i avloppet för att flugäggen ska koagulera och därmed inte kunna utvecklas till nya bananflugor. Nu är köket rent och fritt från allt som en bananfluga kan tänkas lägga ägg i. Då är det dags att gillra bananflugefällor.

Exempel på bananflugefällor

Vi vill komma åt känslan av ruttnande frukt, det vill säga en härlig blandning av ättika och sötma. Diskmedel är en viktig ingrediens som gör att ytspänningen försvinner, det vill säga, flugan drunknar så fort den landar på ytan. Det är viktigt att alla ingredienser blandas med försiktighet så inga bubblor uppstår. Bubblorna kan utgöra små öar som flugan kan landa på och därmed överleva.

6 fällor för bananflugor som fungerar

1. Häll ättika i ett glas (blanda eventuellt i en skvätt vatten). Toppa försiktigt med en liten droppe diskmedel.

2. Häll valfri vinäger i ett glas, blanda försiktigt i en matsked flytande honung. Toppa med en liten droppe diskmedel.

3. Häll ättika och en skvätt oblandad saft i ett glas. Toppa med en liten droppe diskmedel.

4. Häll ättika eller vinäger samt en skvätt juice i ett glas. Toppa med en liten droppe diskmedel.

5. Häll rött eller vitt vin i ett glas (bananflugor fullkomligt älskar vin!). Toppa med en liten droppe diskmedel.

6. Har du inget av ovanstående hemma så fungerar det bra med någon form av inläggningsvätska, såsom ättiksgurka, oliver eller rödbetor. Blanda vätskan med något sött, sirap eller honung och toppa med diskmedel.

Det finns vissa skolor som föredrar att rigga bananflugefällor i en tom petflaska där in och utgången för flugan är smal, vilket gör att flugan har svårare att hitta ut när den väl flugit in i fällan. Det finns dock ingen som helst anledning att krångla till det. Ett vanligt glas med ättika, en skvätt vatten och en droppe diskmedel fungerar alldeles utmärkt som fälla till bananflugor.

En eller flera av dessa bananflugefällor i kombination med ett välstädat kök och inga frukter i fruktskålen kommer garanterat göra ditt hem fritt från bananflugor.

Fällorna ställs med fördel fram över natten.

Lycka till!

LÄS MER: Så bygger du en egen getingfälla (och undviker getingstick!)

LÄS MER: 3 saker du borde rensa ut från ditt hem enligt Feng shui-experten