Foto: Ulrika Andåker (Colorelle)

Knepet som får dina ljus att brinna långsammare och räcka längre

Ju längre in på hösten och vintern vi kommer desto mörkare är det och levande ljus blir ett måste. Men stearinljus går åt snabbt. Med det här smarta tricket kan du slippa fylla på ljusförrådet stup i kvarten!

För att få ljusen att hålla länge – låt dem helt enkelt ligga i frysen i ett dygn innan du tänder dem! Frysta ljus brinner långsammare och tenderar dessutom att rinna mindre.

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Var dock lite försiktig när du fryser in ljusen då vissa sorter kan spricka av den låga temperaturen.

3 fina ljus som brinner länge!

Inget slår ett klassiskt, långt stearinljus på middagsbordet under vinterhalvåret, men det finns andra sorters ljus som passar bättre om du vill att de ska hålla mycket längre än bara en kväll.

1. Klassiskt blockljus

För ett arrangemang som ska kunna stå framme länge, välj ett stort blockljus med lång brinntid. Psst! Ställ ljusen med minst 10 centimeter mellanrum. Blir veken för lång kan lågan börja fladdra och sota, klipp bara ner den några millimeter så brinner den fint igen.

Blockjus i olika storlekar blir fint tillsammans. Stearinljus utan palmolja och med en brinntid på upp till 66 timmar, från Granit. Foto: Granit

2. Doftljus

Ett doftljus sprider härlig stämning hemma och är samtidigt en vacker inredningsdetalj, speciellt när det kommer i en snygg glasbehållare med lock.

Ljuset Forest Finest från Lexington. Foto: Lexington

3. LED-ljus med timer

Med ett LED-ljus kan du njuta av en mysig känsla utan att behöva passa dig för varma lågor. Nuförtiden finns många vackra varianter som både känns och ser ut som riktiga ljus – med fördelen att de ofta även har en timer som kan ”tända” och ”blåsa ut” det vid samma tidpunkt varje dag. Smidigt och praktiskt, speciellt när du ska bort över julledigheten!

LED-ljus från House Doctor, gjort av paraffin och går på batteri. Foto: House Doctor

LÄS MER: Så får du bort jobbiga stearinfläckar

LÄS MER: Bästa knepet för att få mässingsljusstakarna att blänka igen

Aktuellt just nu