Här är sakerna du inte får glömma – om du vill göra en riktig vårstädning!

Det finns vissa platser där hemma som man helst "glömmer bort" att städa. Passa på att använd energin från de ljusare dagarna och ge ditt hem en ordentlig uppfräschning. För visst är det en extra härlig känsla att ha nystädat på våren?

1. Tvätta täcken och kuddar

Att tvätta påslakan och örngott ofta är en självklarhet men täcken och kuddar är ett större projekt som sällan blir av. Läs tvättrådet innan du sätter igång!

2. Göra rent rostfritt stål

Har du valt rostfritt stål på vitvarorna för att det är lite snyggare? Då måste du hålla det rent. Testa att använda såpa och vatten så försvinner fläckarna.

Foto: jodiejohnson

3. Damma översta hyllorna

Visst är det lätt att undvika just de översta hyllorna trots att de samlar massor av damm. Damma uppifrån och ner och torka med fuktig trasa.

4. Göra rent ugnen

Att rengöra ugnen med ättika är ett klassiskt sätt som verkligen fungerar. Sätt ugnen på 50 grader. Häll en rejäl skvätt ättika i en värmetålig skål. Placera skålen med ättika i ugnen och låt stå i cirka 1 timme. Syran i ättikan, tillsammans med fukten och värmen löser upp fett och fläckar, vilket gör att det är mycket lättare att torka rent i ugnen.

Ta ut skålen med ättika och låt ugnen svalna något. Torka sedan rent med valfritt rengöringsmedel, till exempel citronsåpa. Eftertorka med ljummet vatten.

Vill du testa ett annat sätt? Läs mer på: Ugnsrengöring – 17 bästa sätten att rengöra ugnen (enligt våra läsare)

5. Göra rent trägolven

Trägolven kan se rena ut efter att du dammsugit trots att det finns smuts kvar. Våttorka golven för en riktigt fräsch känsla!

Foto: jodiejohnson

 Bild: Sköna hem

6. Göra rent vävda mattor

Ett gammalt knep är att lägga mattorna i snön med luggen nedåt. Om du är osäker på om du kan tvätta mattan hemma kan du ringa till återförsäljaren och fråga - det är alltid säkrare att lämna in ömtåliga mattor till ett tvätteri.

Om du ändå vill tvätta mattan hemma: Skaka mattan och rengör sedan med kallt vatten och såpa eller textilschampo på båda sidorna. Borsta sedan med en mjuk borste. Häng upp den på långsidan så vattnet kan rinna av, låt torka utomhus och vänd på mattan lite då och då.

7. Rensa i garderoben

Upp med de tjocka vinterkläderna i förrådet på vinden, eller ner i källaren, och gör plats för våren. På våren använder vi ofta mer färg: testa att färgkordinera din garderob för att lättare hitta i den.

Foto: jodiejohnson

8. Putsa fönstren

Inte bara insidan utan utsidan också! Använd diskmedel och vatten och en riktigt bra gummiskrapa för bästa resultat.

9. Göra rent köksluckorna

Ljusare dagar och kvällar gör att smutsen plötsligt syns. Feta fingeravtryck och saker som har runnit ner från köksbänken måste bort.

10. Ta bort kalk från duschdörrar

Testa ett husmorsknep som fungerar: Häll i såpa, ättika och vatten i en sprayflaska och spraya på dörrarna. Torka sedan av. Om du har ett badkar i samma rum som duschen kan du testa att hälla varmt vatten i badkaret – då hjälper ångan till att lösa upp kalken från duschdörrarna.

Foto: jodiejohnson

11. Göra rent diskmaskinen

I diskmaskinen blir disken ren men maskinen smutsig. Ta upp filtret och gör rent, ta loss armarna och diska. Har du mycket kalk i vattnet kan det vara nödvändigt att diska en omgång med salt.

12. Göra rent fönsterbrädor i sten

Få rent fönsterbrädorna utan att förstöra dem. Ta ofärgad skokräm och polera med en trasa eller något som är lite strävt till exempel ylle.

Listan är inspirerad av en artikel från Housebeautiful.com