Artikeln innehåller annonslänkar

Foto: Alisa Anton / Martin Cederblad

Fårskinn – så tvättar du en fårskinnsfäll

Fårskinn är en fantastisk och mysig inredningsdetalj som kan upplevas krånglig att tvätta. Så behöver det inte vara. Läs bara tvättrådet noggrant och köp ett tvättmedel som fungerar för fårskinn.

Vissa får skinn går inte att tvätta alls, det beror på hur det är garvat. Det bästa sättet är att hålla ditt fårskinn fräscht är att hänga ut det ett par timmar en fuktig dag. Ullen öppnar sina celler och släpper ut gammal luft och tar in ny. På så vis stöts även smutsen av hårstråna. Skaka ordentligt och lystern kommer tillbaka! Enstaka fläckar kan du försöka få bort med en våt trasa och lite ullschampo.

Tvätta fårskinn i snön!

Du kan också lägga ut skinnen med ullsidan neråt i kall, torr snö, och gärna se till att det kommer in snö i ullen. Snön rengör skonsamt ullen utan att slita på skinnet, men se till att ingen snö kommer på lädersidan. Efter ett par timmar är det bara att skaka och ta in.

Foto: Paul Hanaoka / unsplash.com

Tvätta i maskin – med rätt tvättmedel!

Ett tvättbart fårskinn kan du tvätta i tvättmaskinen på ett hand- eller ulltvättprgram i max 30 grader. Använd alltid ett tvättmedel som antingen har lågt PH-värde (3,5-5,5 rekommenderas) eller ett tvättmedel anpassat för ull eller skinn. Vanligt tvättmedel är alldeles för uttorkande därför är det viktigt att det står på förpackningen att det kan användas till ull.

Foto: Martin Cederblad

Torka fårskinnet plant

Ta ut fårskinnet ur maskinen och dra lite i det när det är vått och även lite grann under själva torktiden. Då behåller det sin form. Torka i rumstemperatur, hängande eller liggande på plant underlag. Tänk på att det blir ett veck på skinnet om du hänger det vikt. Bästa sättet att torka på är att sätta klädnypor i ena änden så att det hänger rakt.

4 fina fårskinn i olika stilar

1. Långhårigt fårskinn
Långhårigt fårskinn från Kina med skiftande färger. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Åhléns

2. Korthårigt fårskinn
Ett korthårigt klassiskt gotländskt fårskinn med ursprung ifrån Sverige. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Shepherd of Sweden

3. Korthårigt fårskinn
Mjukt, korthårigt fårskinn som kommer från Australien. Blir ett härligt komplement i soffan. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Shepherd of Sweden

4. Långhårigt fårskinn
Mjukt långhårigt fårskinn från Tibet. Mer info och köp här (länk till återförsäljare).

Foto: Ellos Home

LÄS MER: 5 saker att göra för att hemmet ska se fint ut på några minuter
LÄS MER:
Mysigaste fjällstugan har fått Aspen-look 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Sköna hem + set från Meraki & handdukar. Köp nu!