Foto: Tj Holowaychuk

Då är det dags att slänga ut julgranen

Självklart väljer du själv när du vill kasta ut julgranen, men vill du vara traditionell ska du göra så här.

Den 13 januari, tjugo dagar efter jul tar julen i Sverige slut. I äldre tradition och på andra håll i Europa är det 7 januari som gäller, samma dag som vi här hemma firar trettondagen. Att julen tar slut den 20:e dagen efter jul är en tradition som har varit med åtminstone sedan 1600-talet – men att slänga ut granen tillsammans med en så kallad julgransplundring kommer från 1800-talets borgerliga traditioner.

Tjugondedag jul, tjugondag Knut, Knutdagen eller Knutsdagen?

Olika namn, samma dag. Alla namnen kommer från den danske hertigen Knut Lavard, som mördades den 7 januari 1131 och senare blev helgonförklarad. Hans dödsdag råkade vara dagen efter trettondagen, då julen var slut. Men vid slutet av 1600-talet förlängdes julfirandet med en vecka, och namnet Knut flyttades från 7 till 14 januari, eftersom varje stor kyrkohögtid i äldre tid hade en efterfest åtta dagar senare, en så kallad oktav.

Att plundra granen

Under 1900-talet har tjugondag Knut kommit att associeras med barn och godis. Julgransplundringar finns också i dag, men är inte alls lika stort och utbrett som under efterkrigstiden. Något som förmodligen har påverkat julgransplundringarna är barnen i bondesamhällets byar. På den tiden sprang barn och unga omkring och tiggde mat och dryck till sista julstugan, samtidigt som de ropade ut julen.

Foto: Annie Spratt

Källa: Nordiska museet

LÄS MER: Trött på vissna julblommor? Här är knepen för att få dem att överleva
LÄS MER: Så undviker du att granen barrar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Sköna hem + lyxigt bäddset för endast 199 kr. Köp nu!