Foto: Anna Nyblaeus

Så blir du av med silverfisk – 7 bästa knepen

Silverfiskar har funnits i över 300 miljoner år och brukar dyka upp i hemmet, speciellt där det är lite fuktigt, som badrummet. Så här undviker du att få silverfiskar i hemmet.

Hur blir man av med silverfiskar?

Silverfisk kan vara svår att bli av med, och även om den oftast inte gör någon direkt skada i hemmet så är det lätt att bli lite tröttare på livet av att se den illbattingen pila fram över badrumskaklet. Tyvärr finns inga direkta silverfiskfällor att gillra, utan man får jobba med sådant som silverfisken skyr för att bli av med dem.

Silverfisken

Silverisken trivs bäst i en fuktig miljö, som våra badrum, där det dessutom finns gott om mat. Silverfisken lever primärt på stärkelse, och i våra badrum finns det gott om stärkelse i form av hudavlagringar, naglar och hår (mums!). Silverfisken kan inte överleva i torra utrymmen, så god ventilation och att regelbundet vädra för att bli av med fukten i badrummet är en bra idé för att förhindra silverfiskar.

7 sätt att bli av med silverfiskar

1. Rödcederolja – silverfiskar tål inte doften. Spraya längs lister och andra trånga utrymmen, och gärna i flera rum samtidigt så att krypen inte bara flyttar runt i ditt hem utan lämnar dig i fred för gott. Undvik dock textilier.

2. Doftblock av ceder är också ett bra medel mot småkryp som silverfiskar och pälsängrar.

3. Håll rummet torrt (lättare sagt än gjort med våtutrymmen som kök och badrum).

4. Låt inte papper och böcker ligga framme på golvet.

5. Håll rent! Även om silverfisken är en mästare på att överleva så gör du det svårare för den genom att dammsuga och torka av regelbundet. Vädra även ut fukten regelbundet.

6. Täta lister, tapetskarvar och andra små skrymslen där silverfisken trivs. Den älskar socker och stärkelse, så tapetklister blir snabbt en toppenmåltid för den lille rackaren.

7. Att topsa lister och luckor med ättika eller placera ut en indränkt bomullstuss är ett annat husmorsknep som ska hålla silverfiskar borta, men av egen erfarenhet fungerar cederolja bättre.

Silverfiskar i sovrummet och sängen

P4 Stockholm rapporterar om en ny sorts silverfisk, en större variant än den vi är vana att se, och som har dykt upp framför allt i nybyggda bostäder. Enligt Expressen har denna typ av silverfisk dykt upp i sovrummet och även i sängen. Varför denna typ av silverfisk plötsligt dykt upp är inte helt klarlagt, men ett antagande kan vara att det finns mycket för silverfiskarna att äta i ett nybygge, som exempelvis kartongbitar och isoleringsrester.

En silverfisk kan leva i upp till fem år år på de smulor och avlagringar som samlas i skarvar och under avloppsventiler. Silverfisken har en förmåga att klarar flera månader utan mat och kan därför dyka upp äveni ett välstädat och nybyggt hem.

Källa: silverfiskar.com, getridofthings.com, Anticimex

LÄS MER: Undvik vägglöss – bädda inte med dessa färger!