Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bikarbonat – 13 sätt att städa med bikarbonat (billigt och effektivt)

Bikarbonat absorberar dålig lukt och är effektivt till rengöring. Det är väl värt att köpa hem bikarbonat i storpack för billig, enkel och effektiv rengöring i hela hemmet.

Bikarbonat

Bikarbonat med dess höga pH-värde är extremt effektivt till rengöring och mot dålig lukt i hela hemmet. Bikarbonat finns att köpa i storpack, så en bra idé kan vara att införskaffa bikarbonat i storpack, det gör din städning effektiv och miljövänlig, men mindre kostsam än att hålla på med olika kemikaliebaserade rengöringsmedel.

LÄS OCKSÅ: Bikarbonat i trädgården – effektivt till allt från trädgårdsmöbler och sniglar 

Bikarbonat blir extra effektivt tillsammans med vinäger, och fungerar utmärkt som propplösare i avlopp samt mot mögel, kalk och hård smuts i kök och badrum.

Bikarbonat ska dock ej förväxlas med bakpulver. Bikarbonat är bra mycket effektivare. Bakpulver är nämligen en blandning av bland annat bikarbonat. I bakningssammanhang är effekten den dubbla hos bikarbonat, det vill säga det går 1 tesked bikarbonat på 2 teskedar bakpulver.

LÄS OCKSÅ: Ugnsrengöring – 17 bästa sätten att rengöra ungen

Bikarbonat – rengöring

1. Bikarbonat binder fukt och tar bort dålig lukt. Med hjälp av bikarbonat kan du ”kemtvätta” mattor och madrasser. Strö bikarbonat över mattan eller din madrass, låt ligga i 20 minuter och dammsug sedan upp det.

2. Rengör kyl och frys med bikarbonat på en fuktig trasa. Skölj med rent vatten. Kylskåpets plastdetaljer blir som nya och du slipper dålig lukt från gamla matrester.

3. Bikarbonat funkar finfint på vita köksapparater som har gulnat. Lös ¼ kopp bikarbonat i 4 koppar varmt vatten och tvätta apparaterna med lösningen. Låt självtorka under 10 minuter innan du torkar av dem ordentligt. Upprepa proceduren flera gånger om det behövs.

4. Rengör ugnen med bikarbonat. Blanda en smet av bikarbonat och hett vatten. Skura bort fläckar med smeten och torka rent.

5. Bikarbonat som propplösare. Häll 1/4 kopp bikarbonat i avloppet följt av 1/2 kopp vinäger. När det slutat fräsa, skölj med hett vatten.

LÄS OCKSÅ: Smarta knepet som gör dina gamla handdukar fräscha igen

Bikarbonat – mot dålig lukt

6. Bikarbonat absorberar dålig lukt i kylskåp och frys. Ställ en liten skål med bikarbonat i kylen. Rör om i skålen då och då, och byt ut bikarbonatet ungefär varannan månad. För extra god doft, tillsätt din någon typ av essentiell olja.

7. Strö ett tunt lager bikarbonat på botten av grönsaksfacket i kylskåpet. Täck med hushållspapper. Gör detta varannan månad för att hålla facken fräscha och luktfria.

8. Använd bikarbonat för att rengöra termosar och andra behållare som är svåra att diska. Dutta bikarbonat i termosen/flaskan och skölj med varmt vatten. Resultatet: skinande rena och helt luktfria termosar.

9. Plastbehållare och lunchlådor blir som nya om du tvättar dem med bikarbonat. Dålig lukt, samt den klibbiga ytan som ofta kommer med väl använda plastbunkar, försvinner.

10. För att slippa avloppslukt när du är borta på semester, häll lite bikarbonat i avlopp och diskho. När du kommer hem sköljer du ur ordentligt.

11. Använd bikarbonat för en fräsch diskmaskin om du är bortrest. Strö rejält med bikarbonat i diskmaskinen och lämna locket eller dörren på glänt.

12. Lite bikarbonat i kattlådan varje dag motverkar dålig lukt.

13. Blanda bikarbonat med essentiell olja eller parfymerat badsalt och ställ i badrummet för god doft varje dag.