Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa skonahem i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

9 ställen du kan organisera på hemma om du har 15 minuter över

Har du en kvart över? Passa på att organisera någon av dessa saker i hemmet!

Det kan vara skönt att rensa lite hemma när semestern är slut och hösten står för dörren, men när jobb och skola är i full gång kan det vara svårt att hitta tiden. Här kommer tips på ställen att rensa och organisera som du kan klara av snabbt när du har ont om tid:

1. Koordinera dina bokhyllor

Bokryggar är väldigt vackra, men om dina böcker är inkilade huller om buller ger bokhyllan ett väldigt rörigt intryck – något som kan påverka hela rummet. Ta ut alla böcker och börja om. Om du vill kan du även komma på ett system på hur du vill att dina böcker ska stå. I färgordning, bokstavsordning, i genre-indelning? Du bestämmer själv! Då kan det också bli lättare att hitta din favoritbok när det är dags att läsa den igen.

Foto: Peter Erlandsson

2. Rensa ditt badrumsskåp

Om det är något ställe i hemmet där det lätt kan bli rörigt är det i badrumsskåpen. Man är där och rör bland produkterna varje dag, och det är lätt att ställa dem på olika ställen. Gamla produkter kan hamna längst in när nya köps, och på så sätt stå halvtomma innan de blir för gamla. Kolla vilka produkter du kan slänga, exempelvis de som är just för gamla eller produkter du vet med dig att du aldrig använder. Ställ sedan iordning allt så att det du använder dagligen blir lättillgängliga. På så sätt är det lättare att hålla badrumsskåpen organiserade längre.

Foto: MARKUS LINDEROTH

3. Organisera matlådorna

Om du har med matlådor till jobbet varje dag vet du att det snabbt kan bli oordning där matlådorna finns. Ta några minuter och matcha ihop lådor med lock, och släng de matlådor som haft sina glansdagar.

4. Rensa i kylskåpet

Luktar det lite konstigt när du öppnar kylskåpet? Då finns det säkert saker där inne som borde slängas. Ta en titt på alla hyllor och släng de saker som är för gamla.

5. Få koll på ditt skafferi

Det är lika jobbigt varje gång man inte hittar den där kryddan eller oljan man letar efter, men det är sällan man tänker på att organisera i skafferiet. Så ta och gör det! Kryddor du inte använder så ofta kan du exempelvis ställa längre bak, och de kryddor du använder ofta får stå mer lättillgängliga. Har du några dubbletter? Se om du kan hälla över allt till en samma burk eller förpackning.

Foto: Madeleine Söder

Läs också: Så skapar du ordning och reda i din hall och gör den redo för höst

6. Organisera dina foton

Oavsett om du har hederliga gamla analoga foton, eller digitala foton i din mobil eller dator kan du få ordning på dem. Att organisera foton är dessutom väldigt mysigt eftersom du får se alla dina förevigade minnen.

7. Rensa ur din väska

Bär du samma handväska varje dag? Då är det nästan alldeles säkert en massa saker som hamnat där som antingen kan flyttas någon annanstans, eller slängas. Ta ur allt ur väskan, och vänd ut och in på den så du får ut allt skräp som finns där inne. Kolla sedan på vad du faktiskt behöver lägga tillbaka i väskan. Bär du alltid runt på en bok i hopp om att du ska läsa i kollektivtrafiken – men det slutar med att du kollar på mobilen istället? Lägg då inte i boken igen, den tar bara extra plats och väger tungt.

8. Organisera ditt nattduksbord

Nattduksbordet är ett ställe i hemmet som gärna blir en liten avlastningsyta för alla möjliga grejer. Lappar, näsdukar, glasögon, krämer. Ja, allt möjligt. Ta bort allt som inte behöver finnas där och lägg dem på dess rätta plats.

Här finns fler tips på saker du kan rensa ut från ditt sovrum: 8 saker du borde rensa ut från ditt sovrum

9. Ta dig an din underklädeslåda

Det är inte så roligt att städa bland strumpor och underkläder, men det måste göras. Har du strumpor med hål i, eller trosor eller kalsonger som helt tappat färg och passform? Släng!

Foto: Foto MARTIN CEDERBLAD